Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het drinkwater wat door onze leidingen stroomt is van een behoorlijk hoogstaande kwaliteit. Een van de stoffen die echter wel in drinkwater zit maar die je niet kan gebruiken is kalk. Kalk zorgt ervoor dat apparatuur in je huis lang voor het eind van de levensduur sneuvelt. Wasmachines, maar ook koffiezetters en waterkokers; niks is bestand tegen de witte aanslag die op het verwarmingselement gaat zitten. Ook jouw sanitair heeft te lijden onder de kalk die in het water zit. Veel douchecabines hebben een witte kalksluier die zich alleen maar met agressieve schoonmaakmiddelen laat verwijderen. Wie de strijd aan wil binden met dit kalk doet er dan ook goed aan om het probleem bij de bron aan te pakken. Een waterontharder is het ultieme wapen in deze strijd. Je onttrekt het kalk aan het water voordat het thuis uit jouw kraan komt.

Water ontharden door ionen uit te wisselen

De waterontharder van Amysoft werkt door een ionen uitwisselaar. Het water gaat door een harstank heen waarbij het kalk zich hecht aan de hars. De bolletjes hars hebben namelijk de natuurlijke eigenschap dat ze kalk aantrekken. Op het moment dat het kalk wordt onttrokken wordt er natrium toegevoegd aan het water. Dit is smaakloos en het is minder schadelijk. Wanneer de harsbolletjes dan verzadigd zijn vindt er in de Amysoft waterontharder een regeneratie plaats. Er stroomt zout water door de harstank heen waarbij het kalk wordt losgelaten. Het natrium wordt vervangend aan de hars gebonden. Het water met het kalk eraan wordt vervolgens via een speciale afvoer naar het riool geleid. Na dit proces kan het uitwisselen weer normaal verder gaan.

Specifieke eigenschappen van de Amysoft waterontharder

De bovenstaande werking is behoorlijk universeel; iedere waterontharder werkt op deze manier. Er zijn echter een aantal zaken die de Amysoft onderscheiden van de concurrentie. We hebben ze op een rij gezet.

  • Een roterende besturingsklep. Er zit een speciale roterende besturingsklep op het apparaat waardoor het mechanisch werkt. Er zit een minimum aan onderdelen in waardoor je maar weinig onderhoud hoeft uit te voeren.
  • Exact genoeg zout. Er wordt door de ecowater uitvoering gekeken naar de hoeveelheid zout die bij een specifieke spoeling nodig is. Pas daarna gaat het naar de zouttank toe. Dit in tegenstelling tot andere waterontharders die het zout standaard als laatste gedeelte in de zouttank doen. Er wordt bij andere systemen altijd dezelfde hoeveelheid zout toegevoegd terwijl dit niet nodig is.
  • Een dubbele vlotter beveiliging. De waterontharder hoef je niet extra te beveiligen tegen overstromen en er is ook geen gelegenheid om lucht in de harstank te zuigen. Dit alles scheelt weer werk bij de installatie.
  • Ontsmetten met chloor. Er zit een chloorgenerator in de Amysoft waterontharder. Deze maakt bij de regeneratie een hoeveelheid chloor aan voor de ontsmetting van het apparaat. Dit voorkomt dat je legionella ontwikkeling kan krijgen wanneer de Amysoft een poos heeft stilgestaan.
  • Het zout wordt beter gebruikt. Het zout water stroomt van onder naar boven door de harstank heen. Het natrium wordt dus beter gebruikt waardoor je tot 50 procent bespaart op het gebruik van zout.
  • Een grote diameter tank voor de hars. De harstank zal minimaal 20 cm doorsnede zijn waardoor je nauwelijks drukverlies hebt tijdens het gebruik.
  • Een verlichte zoutvoorraad. Staat het apparaat in een donkere ruimte, dan is het praktisch dat de zoutvoorraad verlicht is.

De kosten van een amysoft waterontharder

De prijzen van Amysoft waterontharders zijn grotendeels op aanvraag. Toch hebben we een aantal prijzen voor je weten te verzamelen.

Welk model Amysoft waterontharder Eco model ja/nee Prijs
ESM9 CE+ Nee 1500 euro
ESM11 CE+ Nee 1595 euro
ESM15 CE+ Nee 1650 euro
ESM18 CE+ Nee 1800 euro
ESM25 CE+ Nee 1900 euro
C-100 Ja Alleen op aanvraag, prijs afhankelijk van postcodegebied
C-200 Ja Alleen op aanvraag, prijs afhankelijk van postcodegebied
C-300 Ja Alleen op aanvraag, prijs afhankelijk van postcodegebied

 

Hoe is het prijskaartje van een Amysoft waterontharder samengesteld

Hoeveel je betaalt voor een Amysoft waterontharder bepaal je voor een deel zelf door keuzes die je maakt:

  • Hoe compact wil je het model hebben. Amysoft heeft meerdere modellen waterontharders. Voor de duurdere versie geldt dat het model wat meer compact is. Het is dus gemakkelijker te plaatsen. Koop je een goedkoper model, dan zal het meer ruimte innemen en doorgaans in een minder mooie uitvoering zijn.
  • Wat is de grootte van jouw gezin. De afmeting van een Amysoft wordt voor een deel bepaald door de grootte van jouw gezin. Er wordt namelijk gekeken naar de hoeveelheid water die tegelijk door het apparaat heen stroomt. Bij een groot gebruik moet deze hoeveelheid uiteraard hoger zijn.
  • In welk postcodegebied woon je. Van postcodegebieden is bekend wat het kalkgehalte in het water is. Amysoft zal met jou kijken naar dit kalkgehalte en bepalen welk apparaat voor jouw situatie het beste is.

Ga niet teveel betalen voor zacht water

Jij wil uiteraard niet de hoofdprijs betalen voor zacht water. Vraag daarom eerst offertes op zodat jij weet welke leverancier voor jou de betaalbaarste is. Met onderstaande button doe je dit eenvoudig en snel; je krijgt een aantal vrijblijvende offertes in je mailbox om te vergelijken.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat