Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder van Waterluxe is een dure, maar goede investering. Het merk staat goed aangeschreven en de waterontharders van Waterluxe hebben een lange levensduur. Met de aanschaf van één van deze machines investeer je in je woning en in je leefgenot. Kalk in hard leidingwater veroorzaakt namelijk op veel manieren overlast, zowel op duidelijk waarneembare als onzichtbare plekken. De markt voor waterontharders is uitgebreid en elk jaar verschijnen er meer types. Om inzicht te krijgen in de beste aankoop kan je dit artikel doorlezen. We leggen uit wat een waterontharder doet, hoe je er voordeel van hebt en waar je op moet letten bij de aankoop. Kies daardoor snel welk model Waterluxe waterontharder ideaal is voor jouw persoonlijke situatie. Verder geven we je tips om te besparen op energie en grondstoffen en om je waterontharder duurzamer te maken.

Hoe vermindert een waterontharder het kalkgehalte?

Op een aantal plaatsen in Nederland bevat het grondwater een verhoog niveau aan kalk. Dit kalk lost in het grondwater op vanuit de ondergrondse lagen kalksteen in deze gebieden. Het gaat onder andere om Drenthe, Limburg, de Achterhoek, gebieden langs de rivieren, maar ook geïsoleerde plekken in Noord-Nederland en Zuid-Holland. Als je wilt weten wat de lokale waterhardheid in jouw regio is kan je dat online opzoeken. Een hoge waterhardheid, ofwel een hoog kalkgehalte, veroorzaakt meerdere problemen als het in je woning neerslaat tot vast kalk. Daartegen beschermt een waterontharder van Waterluxe: die wisselt de kalkdeeltjes binnenin de machine in voor onschadelijke natriumdeeltjes (uit het natriumzout in het zoutreservoir van het apparaat). Omdat de waterontharder aan het begin van de waterleiding wordt aangesloten is al het water in je huis nu kalkarm, ofwel zacht water geworden. En dan levert je veel gemak op bij het doen van het huishouden, voor je dure apparatuur, bij het bereiden van voedsel en op nog veel meer punten.

 

Waarom is zacht water een voordeel?

Wat zijn nou precies de voordelen van een waterontharder? Dat zijn er veel verschillende, want water gebruik je dagelijks voor tientallen kleine klusjes – van douchen tot de afwas, van ruiten schoonmaken tot eten koken. Het gebruik van zacht water levert je op termijn een besparing op vanwege lagere energiekosten, lager gebruik van reinigers en langere levensduur van witgoed. We lichten deze voordelen hier kort toe.

 

  • Je hebt minder reinigers nodig met zacht water. Kalk blokkeert de werking van deze reinigers. Met een waterontharder heb je veel minder reiniger nodig en dit bespaart je ook weer de kosten.
  • Smakelijker voedsel. Kalk geeft een muffe steenachtige bijsmaak aan de meeste dranken en voedingsmiddelen. Om te genieten van de pure, frisse smaak van je voedsel kan je een waterontharder van Waterluxe kopen.
  • Je beschermt je witgoed, leidingen en radiatoren en bespaart op energie. In hard water zit kalk, dat zich in waterverhittende metalen elementen vormt tot ketelsteen. Hierdoor raken je waterverhitters geïsoleerd en verspil je stroom. Ook gaan de apparaten sneller stuk doordat ze oververhit raken of beschadigd worden door opbouw van ketelsteen.
  • Je huid voelt frisser en gezonder aan. Klachten zoals psoriasis, eczeem, uitdroging en jeuk worden aangepakt. Zacht water laat de beschermlaag van je huid intact, waardoor die niet uitdroogt of ruw wordt.
  • Beter voor het milieu. Je bespaart niet alleen op energiekosten, maar ook op het gebruik van reinigers en schadelijke antikalksprays.

 

Hoe heb je invloed op de kostprijs?

Een waterontharder van Waterluxe is op alle mogelijke vlakken een investering – de apparaten zijn prijzig, maar gaan een generatie lang mee. En ze besparen op termijn geld: energiekosten, langer meegaan van apparatuur enzovoort. Je kunt de investering in een waterontharder uitbreiden door te kiezen voor een aantal extra functies of hoger vermogen van je apparaat. Zo zijn er elektronische waterontharders op de markt die duurzamer omgaan met onthardingszout dan de gebruikelijke mechanische modellen. Je kunt ook een waterontharder met groot volume en groot vermogen kiezen als je een aanzienlijke hoeveelheid water per dag verbruikt (bijvoorbeeld als je een bedrijf runt). Het merk zegt ook het een en ander over de kwaliteit en daardoor de levensduur van de waterontharder – mits regelmatig onderhoud wordt gepleegd kan een kwalitatief goede waterontharder wel vijfentwintig jaar meegaan. Bij de aankoop kan je besluiten om jaarlijkse controle en de montage van de waterontharder te laten verrichten door een monteur of niet. Alle gangbare tarieven voor een waterontharder lees je hieronder terug in het overzicht.

 

  Mechanische filterreiniging Elektronische filterreiniging
Water en onthardingszout +
Netstroom maandelijks niet Laag
Controle jaarlijks €75 €75
Kostprijs €650 €850

 

Werken kalkmagneten?

In de handel zijn er kalkmagneetjes verkrijgbaar die goedkoop zijn en geen ingewikkelde montage nodig hebben. Dat zou een goede vervanging voor traditionele waterontharders kunnen zijn. Een kleine magneet is natuurlijk veel makkelijker te gebruiken dan een duurdere waterontharder van Waterluxe. Maar is de werking van deze magneten ook bewezen? De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan. Het blijkt dat de producenten verwijzen naar proeven met zeer krachtige magneten die kalk van lading deden veranderen. De Consumentenbond constateerde dat de magneten in de handel hiervoor veel te zwak zijn. Hun conclusie is dus dat de werking van kalkmagneten niet bewezen is en dat het onwaarschijnlijk is dat kalkmagneten iets doen tegen kalkoverlast. Dat is goed om te weten voordat je een beslissing maakt.

Tips and tricks

  • Laat een lokaal bedrijf je waterontharder van Waterluxe installeren of monteren. De voorrijdkosten van een lokale vakman zijn lager en zo zorg je ervoor dat het geld blijft circuleren binnen de lokale economie.
  • Het is slim om regelmatig nieuw zout aan het zoutreservoir toe te voegen. Als je dat vergeet kan de waterontharder zonder zout komen te zitten. Natriumzout is essentieel om het water te ontharden, dus vergeet niet om deze klus elke vier tot acht weken uit te voeren.

 

Wil je offertes ontvangen van verkopers uit de regio?

Wil je direct offertes van lokale aanbieders bekijken? Vraag ze zonder enige verplichting aan via onze website. We sturen je dan snel de laatste aanbiedingen voor een waterontharder van Waterluxe toe. Dat bespaart je veel zoekwerk op internet. Klik hier.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat