Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder op de waterleiding aansluiten zorgt dat je geen hard water meer in huis krijgt. Dat is een pluspunt, want het hoge kalkniveau in hard water is slecht voor je gezondheid, voedsel, schoonmaak, witgoed en nog veel meer kanten van je dagelijks leven. Waterontharders op waterleiding of hoofdkraan filteren het binnenkomende water en verwijderen de instromende kalkdeeltjes. Dat neemt het grootste deel van de problematiek omtrent kalk weg. Op de waterleiding een waterontharder aansluiten kan je zelf doen, maar je kunt het ook overlaten aan een erkend specialist. Deze en nog veel meer tips over installatie, onderhoud en besparing geven we je verderop in dit artikel. We kijken naar de werking van de machine, hoe die kalk weert uit je huishouden en op welke details je kunt letten als je besluit om een waterontharder te kopen. Want er zijn veel verschillende merken en types in de handel en sommige daarvan bieden nuttige functies waar je wellicht in wilt investeren. Wij helpen je, kortom, om de juiste keuzes voor een waterontharder te maken.

 

Waarom mensen een waterontharder installeren

Een waterontharder op waterleiding installeren zuivert al het binnenkomende water van opgeloste kalkdelen. In een flink aantal gebieden in Nederland en België komt er van nature veel kalk in het grondwater voor: het sijpelt uit diepe gesteentelagen het water in en blijft daar als het voor drinkwatergebruik wordt opgepompt. Eenmaal in huis veroorzaakt het kalk een flink scala aan problemen. De enige wetenschappelijk bewezen manier om het kalk tegen te gaan is het installeren van een waterontharder. Die machine bevat leidingen en watertanks die op de waterleiding worden aangesloten en pompt al het leidingwater door een filter, waar de kalkdelen in worden verzameld en tijdelijk vastgehouden. Elke paar dagen worden ze tijdens de automatische reiniging van de machine weggespoeld naar het riool. Het resultaat is dat er in je huis alleen kalkvrij water binnenkomt. Dit water heet in de volksmond zacht water en het biedt veel voordelen voor je huis. Die zullen we nu kort bespreken.

 

De gevolgen van kalk voor je huishouden

  • Schoonmaakmiddelen hebben niet hetzelfde effect als bij kalkvrij water, omdat hun werking wordt aangetast door kalk. Het resultaat is dat je veel reiniger verspilt en dat je te maken krijgt met een vieze substantie, kalkzeep, die voorkomt uit de reactie van kalk met reinigingsmiddel. Ook veroorzaakt kalk de bekende vlekken op wastafels, glazen en borden.
  • Leidingen en CV-ketels vullen zich langzamerhand met kalksteen. Dat is funest voor de waterdruk en uiteindelijk moet je het hele leidingstelsel vervangen. Door kalkvrij water door je leidingen te pompen beschermt een waterontharder je waterleiding.
  • Witgoed heeft een aanzienlijk kortere levensduur door de kalksteen die wordt afgezet op de verhitters ervan. Die branden na verloop van tijd door omdat ze veranderen in een warmteput, waar het metaal niet tegen bestand is.
  • Textiel wordt onaangenaam ruw en hard, doordat de vezels in elkaar klonteren als ze worden gewassen in kalkrijk water. Hier helpt geen wasverzachter tegen.

 

 

De prijs van een waterontharder verklaard

Wat de prijs van een waterontharder bepaalt? Dat zijn onder andere de volume van de machine, de bekendheid van het merk (en daarmee de kwaliteit van de machine) en welk model je kiest (bijvoorbeeld een model met extra vermogen of duurzaamheid). Een primaire splitsing binnen de waterontharders hangt van de manier van filterreiniging af. Eens in de week wordt kalk weggespoeld door de waterontharder via de waterleiding. Een deel van de modellen doet dat elektronisch en zuinig, een ander deel mechanisch en verspillend. Dat zijn bepalers voor de aankoopprijs. Je kunt hierbij ook nog kiezen voor montage ter plekke door een erkende installateur. Als je liever geld wilt uitsparen en niet opziet tegen een middagje klussen, is het ook heel goed mogelijk om zelf je waterontharder op waterleiding te monteren.  Hetzelfde geldt voor het onderhoud van de machine (dat elk half jaar moet plaatsvinden): je kan het laten doen door een monteur of er zelf mee aan de slag gaan. Een instructiefilmpje op internet bekijken helpt dan veel.

 

  Mechanische zuivering Elektronische zuivering
Onderhoud door expert €90 €90
Verbruik netstroom 0 laag
Verbruik onthardingszout hoger lager
Prijs aankoop €800,- €900,-

 

Tips voor aankoop en installatie

 

  • Als je besluit om zelf je waterontharder op waterleiding te installeren, kijk dan van tevoren een instructiefilmpje op internet. Het is heel goed mogelijk om deze klus zelf uit te voeren, maar vanwege de prijsklasse van een waterontharder – en het risico op een overstroming – moet je wel weten wat je doet!
  • Een compact model bestaat uit één enkele machine, terwijl een duo model opengewerkt is: je kan hem makkelijker onderhouden en creatief inbouwen in geval van ruimtegebrek. Het apparaat is wel minder aantrekkelijk om in je woonkamer te zetten.
  • Een duplex model biedt twee filters, zodat het apparaat altijd water kan ontharden. Een simplex model heeft maar één filter en ligt soms stil, namelijk tijdens de schoonmaak van het filter.

 

Tips voor gebruik van je machine

 

  • De lokale hardheid van je kraanwater kan belangrijk zijn om de instellingen van sommige types waterontharder te bepalen. Het innamepunt waar grondwater wordt opgepompt kan kilometers van je woonplaats verwijderd zijn, dus als je de beste informatie over het kalkgehalte van je water wilt, bel dan even het waterleidingbedrijf.
  • Kalk in waswater doet de werking van wasmiddelen teniet. Het gaat om de wasmiddelen op basis van zeep: wasmiddel, allesreiniger, wasverzachting en nog veel meer. Zodra je een waterontharder op waterleiding hebt aangesloten en zacht water gebruikt, kan je de dosis wasmiddelen sterk omlaag schroeven: je hoeft tot wel 50% minder te gebruiken.
  • Het kan een uitstekend idee zijn om een gebruikte waterontharder te zoeken en te kopen. Op online platforms (markplaats) vind je ze rond de honderd a tweehonderd euro. Omdat waterontharders solide in elkaar zitten kunnen ze nog jarenlang meegaan en water ontharden.

 

Offertes bekijken kan via onze website

Wij bieden je gratis en zonder enige verplichting de meest recente aanbiedingen voor een waterontharder op waterleiding. Klik hier en je kan meteen actuele offertes van bedrijven in jouw buurt bekijken. Daarmee weet je snel wat de slimste keuze voor jou is.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat