Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder beschermt wasmachine en andere witgoed apparaten. Deze zijn bijzonder gevoel voor aanslag van kalk. De metalen verwarmers in witgoed raken, als er hard water doorheen stroomt, na verloop van een aantal maanden helemaal bedekt met kalksteen. De verwarmers kunnen dan hun hitte niet meer goed loslaten en gaan veel meer netstroom nodig hebben dan normaal. Na nog een tijdje is de bedekking door kalksteen zo ver gevorderd dat het metaal oververhit raakt en defect raakt. Waterontharders kunnen wasmachine, vaatwasser, CV-ketel, waterkoker en andere witgoed apparaten beschermen tegen dit proces. Ze verwijderen kalk uit het water voordat het door je witgoed ingenomen wordt. Hierdoor blijven de metalen

verhitters in deze dure machines vrij van kalksteen en gaan vele jaren langer mee dan het geval is als je kalkrijk water in je leiding hebt. In deze tekst leggen we je alles

over de waterontharder uit. We hebben het over de aankoopprijs en hoe daarop te besparen, geven tips voor onderhoud en leggen uit welke voordelen voor sanitair en wasmachine een waterontharder heeft.

 

Het doel van een waterontharder

In een aantal gebieden in West-Europa komt veel kalk uit gesteentelagen in het grondwater terecht. In Nederland zijn dat onder andere gebieden rond de grote rivieren, de eilanden van Zuid-Holland, de hele Achterhoek en een flink aantal gemeenten in Drenthe, Friesland en Groningen. Het in het water opgeloste kalk veroorzaakt, als het water wordt opgepompt, een lijst aan problemen. Voor je huishouden is het veel beter om kalkvrij (zacht) water te gebruiken en dat is het doel van een waterontharder: water zacht maken. Dat doet de machine door alle binnenkomende water door een harsfilter heen te leiden, waar de schadelijke kalk wordt weggevangen en opgeslagen. Om de paar dagen verdwijnt het kalk via de afvoer van de waterontharder. Alle water in je huis is nu kalkvrij ofwel zacht. Zacht water is ideaal voor leidingen, de schoonmaak en voor je witgoed. Op deze manier helpt een waterontharder je wasmachine en andere apparaten om jarenlang mee te gaan.

 

Wat kalk voor problemen in je huis kan veroorzaken

Aangezien je water op zoveel verschillende plekken gebruikt kent kalkschade veel verschillende vormen. Van leidingen tot glaswerk, van voedsel tot je huid: kalk richt

zichtbare en onzichtbare problemen aan. We noemen hier alleen de bekendste op.

  • Witgoed gaat kapot door kalkaanslag: de verwarmers branden door, door de dikke laag keiharde steen die op het metaal vast komen te zitten. Een waterontharder helpt wasmachine, vaatwasser en waterkoker te beschermen door kalkvrij water te genereren.
  • Je huid droogt snel uit en dat leidt tot klachten als jeuk, roodheid en zelfs eczeem. Dit doordat kalk het laagje olie weghaalt dat door je lichaam op je huid wordt gevormd.
  • Eten en drinken zijn minder smakelijk. Alles krijgt een krijtachtige bijsmaak van kalk.
  • Textiel wordt ruw, onaangenaam hard en klitterig.
  • Kalkvlekken treden overal op: op vazen, wastafels, badkuip, spiegels, ramen en de lak van je auto. Vaak kan je hardnekkige kalkvlekken alleen met giftige sprays weghalen.

De prijs van een waterontharder en de keuzes hierin

Het volume, de soort spoeling en het merk zijn de factoren die het meeste invloed hebben op de kosten van je waterontharder. Hoe krachtiger en groter de machine, hoe sneller hij zacht water kan aanmaken – er zijn ook speciale modellen die een heel hotel van zacht water kunnen voorzien. Als je alleen een kleine waterontharder voor wasmachine en douche nodig hebt, kan je een kleiner exemplaar kiezen. Meet het waterverbruik bij jou thuis en bepaal hoe groot de machine moet wezen. Hoe bekender het merk, hoe beter vaak de machines zijn (vervaardigd van zeer hoogwaarde synthetische materialen) en hoe langer ze over het algemeen meegaan. Dan kun je nog kiezen tussen extra zuinige elektronische modellen of minder zuinige mechanische modellen waterontharder. Ook kan je bij de installatie een monteur inschakelen en daar eventueel nog een contract voor jaarlijks onderhoud bij afsluiten. Als je er niet tegenop ziet kan je installatie en onderhoud ook zelf verrichten. Bekijk een opsomming van de belangrijkste kosten hieronder.

 

  Mechanische spoeling Elektronische spoeling
Onderhoud door specialist €60 €60,-
Verbruik zout en water hoog laag
Verbruik stroom geen laag
Prijs aanschaf €800 €1000

 

Waar je voor kunt kiezen bij het kopen van een waterontharder

  • Wil je een langere garantie? Hoe bekender het merk, hoe langer de levensduur en hoe beter de garantietermijn. Als je je prettiger voelt bij een lange garantie, wees dan bereid om hierin te investeren.
  • Apparaten uit de hogere prijsklassen zijn vaak van hoogwaardige bouwmaterialen samengesteld. Ze zijn gemaakt om minimaal twintig jaar mee te gaan. Elke waterontharder bereikt trouwens een langere levensduur als er elk jaar wordt gekeken of alle onderdelen nog functioneren en geen slijtage vertonen. Dit jaarlijkse onderhoud kan je uitbesteden aan een specialist, of je kunt het zelf doen.
  • Een waterontharder met een simplex cilinder heeft één onthardingstank en één cilinder. Omdat het filter van de cilinder periodiek schoongemaakt moet worden kan een simplex model niet altijd zacht water aanmaken. Als je wilt dat de waterontharder voor de wasmachine zacht water blijft produceren terwijl de machine zijn filter reinigt, kies dan een duplex model. Deze vorm kan altijd zacht water genereren dankzij het bezit van dubbele cilinders.

 

Offertes bekijken kan hier zonder verplichtingen

Wij laten je graag offertes zien van regionale aanbieders. Daarmee kan je jezelf snel overtuigen van het beste type waterontharder voor je wasmachine. De offertes zijn gratis en vrij van verplichtingen, dus klik hier en leer meer over de nieuwste aanbiedingen.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat