Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Zoek je info over een waterontharder en waar hem te plaatsen? Wij kunnen je helpen: we hebben nuttige en beknopte info over waterontharders. We vertellen in dit artikel over de installatie van waterontharders en waar ze te plaatsen, hoe je op de montage kunt besparen en hoe je het apparaat goed onderhoudt. Om te beginnen: een waterontharder installeer je op het punt waar leidingwater je pand binnenkomt. Meestal is dat in de buurt van de hoofdkraan. Je kan een monteur inschakelen om dit te doen, maar als je enige ervaring met klussen hebt, is het prima mogelijk om het zelf uit te voeren – het is niet moeilijk. Ons advies is om van tevoren instructies en/of video’s op internet te bekijken en het zou zonder problemen moeten lukken. Meer tips over installatie van de waterontharder, voor besparing en onderhoud van de machine en meer lees je verderop. We vertellen je alles over de beste keuzes voor een bepaald model en hoe je zorgt dat je waterontharder een lang en werkzaam leven tegemoet gaat.

 

Wat een waterontharder doet tegen kalk

In een flink aantal gebieden van Nederland en België komt van nature kalk in het grondwater terecht. In Nederland zijn dat vooral Limburg, het land rond de grote rivieren en de Achterhoek. Maar ook delen van Noord-Nederland, Zuid-Holland en Drenthe hebben te lijden van een hoge waterhardheid. Het kalk lost daar op in diepe lagen waar kalksteen in contact staat met het grondwater. Als het grondwater vervolgens wordt opgepompt en als kraanwater naar je huis wordt geleid, zorgt het kalk voor allerhande overlast in je woning. Dit geeft al een hint over de waterontharder en waar je die plaatsen moet: zo dicht mogelijk bij het punt waar je waterleiding het huis binnenkomt. Zo ben je er namelijk van verzekerd dat alle water dan je binnen je huishouden gebruikt vrij wordt gemaakt van kalk. Een waterontharder bevat een filter met daarop natriumdeeltjes (zout). Zodra kalkdeeltjes uit het water het filter bereiken worden ze vervangen door de natriumdeeltjes. Dan stromen de natriumdeeltjes verder met het water, terwijl de kalkdeeltjes in het filter achterblijven. Periodiek worden ze door de waterontharder permanent weggespoeld.

 

Waarom kalkvrij water beter is voor je huishouden

De installatie van een waterontharder zorgt dat je gezond, kalkvrij water door je hele huishouden kan gebruiken. Dat biedt een hele reeks voordelen die we hier toelichten.

 

  • Bescherm je witgoed en andere apparatuur die met water in aanraking komt. Alle apparaten die water verhitten (witgoed, leidingen, CV, ketels et cetera) lijden onder de internet opbouw van ketelsteen. Dat veroorzaakt op den duur het kapotgaan van deze elementen, omdat het steen de warmte vasthoudt en er haarscheuren in het metaal ontstaan. Ook zorgt dit sluipende proces voor onnodig verlies van warmte en stroom.
  • Gebruik minder milieuonvriendelijke reinigers. Kalk werkt de functie van wasmiddel, allesreiniger en wasverzachter tegen. Ook heb je gemene kalksprays nodig om de kalkvlekken van sanitair en kranen weg te halen. Een voordeel van een waterontharder waar plaatsen bedekt raken met kalk is dan ook de besparing op milieubelastende kalksprays.
  • Textiel blijft fris en zacht. Door de effecten van kalk kronkelen de vezels van katoen, wol en andere stoffen ineen tot harde pluizen. Ook krijgt al het wasgoed een muffe geur.
  • Geen kalkvlekken meer in sanitair, op ruiten, wastafels, aanrecht, muren of douchecabine.

 

Hoe je kunt besparen op de prijs van een waterontharder

Er zijn meerdere opties die de waarde en bruikbaarheid van een waterontharder kunnen verhogen, maar die de prijs ook opdrijven. Welke waardebepalers voor een waterontharder zijn er? Het gaat onder andere om de kwaliteit en het vermogen van de machine – hoe beter en krachtiger de waterontharder, hoe duurder. Verder is een elektronisch model relatief duurzaam in het gebruik en een mechanisch model niet. Dan is er nog de installatie: die kun je zelf verrichten om monteurkosten uit te sparen. Kijk in een instructievideo over een waterontharder waar je hem plaatsen moet, trek handschoenen aan en waag de gok. Zelf je waterontharder schoonmaken is zelfs nog eenvoudiger: je moet daarbij het apparaat openen, de onderdelen nakijken op slijtage en invetten en de machine schoonmaken en desinfecteren. Als je hier allemaal geen zin in hebt kan je deze taken laten uitvoeren door een lokale monteur. Bekijk hier welke kosten met deze uitgaven gemoeid zijn.

 

  Elektronische filterreiniging Mechanische filterreiniging
Installatie 180 euro (gemiddeld) 180 euro (gemiddeld)
Zuinig ja nee
Onderhoud 80 euro (gemiddeld) 80 euro (gemiddeld)
Koopsom 950 euro (gemiddeld) 800 euro (gemiddeld)

 

Over de zin en onzin van kalkmagneten

Er zijn tegenwoordig ook kleine magneetjes in de handel die kalk zouden weren. Deze kalkmagneten zijn goedkoop. Het is meteen duidelijk van een magnetische waterontharder waar je hem plaatsen moet en er is geen ingewikkelde montage vereist. Is dit dan de ideale oplossing voor kalkoverlast? Om dat te kunnen zeggen kijken we naar de werking die de magneten zouden hebben. Er wordt beweerd dat de magneten de elektrische lading van kalkdeeltjes veranderen zodat ze niet neerslaan als kalk. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter twee dingen: de magneetjes in de handen zijn daarvoor niet krachtig genoeg en buiten hun veld neemt kalk weer zijn oorspronkelijke lading aan. Er is dus geen goed wetenschappelijk onderzoek dat de werking van kalkmagneten bewijst. Hou daar rekening mee voordat je een aanschaf doet waar je later spijt van krijgt.

 

Adviezen bij aanschaf

  • Een duplex model heeft twee cilinders en kan altijd zijn werk doen, een simplex model ligt stil als het filter gereinigd wordt.
  • Laat een lokale specialist je waterontharder installeren en zorg dat het geld binnen je gemeenschap blijft. Hij weet ook van een waterontharder waar hij hem moet plaatsen.
  • Een duurdere, van uitstekende materialen gemaakte waterontharder kan tientallen jaren meegaan.

 

Gratis offertes van lokale ondernemers

Wil je een paar offertes bekijken om makkelijker een keus te kunnen maken? Wij kunnen je vrijblijvend en gratis een stel offertes toesturen voor een waterontharder en waar die in plaatsen bij jou in de buurt te krijgen is. De offertes zijn namelijk afkomstig van aanbieders in jouw regio. Het is gratis, dus waar wacht je op? Klik hier en je weet snel alles wat je moet weten.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat