Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Vriezenveen is een plaats in de gemeente Twenterand in Overijssel. Het is een plaats waar het mooi landelijk wonen is en waar er nog ruimte is voor rust. Het is echter ook een plek die een groot nadeel heeft. Wie daar woont weet precies waar wij het over hebben. Er gaat nogal wat tijd zitten in het huishoudelijk werk. Dat vele werk is het resultaat van de hardheid van het water. Met een hardheid van 10,20 graden Duitse Hardheid mag Vriezenveen zich scharen onder de rij woonplaatsen waar het leidingwater het hardst is.

De gevolgen van hard water voor de bewoners

Wie in Vriezenveen woont zal dus flink wat extra werk te doen hebben. De belangrijkste gevolgen van hard water tref je in het sanitair. Dit moet wekelijks met een sterk anti kalkmiddel worden bestreden waardoor je met zware chemicaliën in contact komt. Los daarvan heeft het anti kalkmiddel een schadelijke uitwerking op het milieu. Daardoor houd je eigenlijk een vicieuze cirkel in stand. Het water moet worden gereinigd met nog meer mineralen waarna het kalk met milieu belastende schoonmaakmiddelen uit het water moet worden verwijderd.

Hoe hard water jouw apparatuur bedreigt

Niet alleen het huishouden levert flink wat extra werk op; ook aan apparatuur in jouw huis ben je flink wat meer kwijt als je in Vriezenveen woont. De gemiddelde wasmachine is gemaakt om ongeveer 10 jaar mee te gaan. Weinig wasmachines in Vriezenveen halen echter deze leeftijd. Sterker nog, de meeste wasmachines sneuvelen voordat ze 5 jaar oud zijn. Witgoedleveranciers hebben dan ook hun vaste beste klanten in deze regio wonen. De reden waarom een wasmachine snel kapot gaat is het verwarmingselement. Dit element staat rechtstreeks in contact met leidingwater om het te verwarmen. Het kalk uit het leidingwater zal zich hechten aan het verwarmingselement waarna het verwarmingselement zijn warmte niet meer kwijt kan. Het zal daardoor oververhit raken waardoor de wasmachine doorbrandt. Een kostbare reparatie of een algemene vervanging zal het gevolg zijn. Wie bedenkt dat een nieuwe wasmachine al snel tussen 300 en 700 euro kost zal inzien dat dit een dure aangelegenheid is.

Kind aan huis bij de onderhoudsmonteur

Witgoed en bruingoed heeft onderhoud nodig wanneer je woont in een gebied met een dergelijke hoge waterhardheid. De wasmachine moet je jaarlijks laten onderhouden waarbij het kalk van het verwarmingselement wordt verwijderd. Bovendien moet je bij alle apparatuur waar waterleidingen in zitten het kalk professioneel laten verwijderen. Dit zorgt voor een hoop extra werk en een behoorlijke jaarlijkse rekening van de monteur. Inclusief voorrijkosten ben je al snel tussen 150 en 300 euro kwijt voor het totale onderhoud van jouw apparatuur.

Geen waterdruk voor moderne apparatuur

Een douche is verkrijgbaar in heel veel modellen. De regendouche is echter één van de meest gewilde objecten in een badkamer. Wie een hoog kalkgehalte in de leidingen van zijn huis heeft zitten moet er al snel op rekenen dat je te weinig waterdruk hebt voor een dergelijk e douche. Het water stroomt simpelweg niet snel genoeg door de verkalkte leidingen heen om het water te kunnen leveren en als dit al wel lukt zal de douchekop compleet verkalkt zijn waardoor het water er niet goed doorheen kan. Moderne mooie douche apparatuur kan je dus wel vergeten in een gebied met hard water.

Het harde water bestrijden

Jij wil natuurlijk de strijd aan gaan met het harde water in jouw woonplaats en de enige manier om dat te doen is met een waterontharder. Een waterontharder is een apparaat wat via een ionenuitwisseling het kalk uit het water verwijdert. We hebben de prijzen van een waterontharder voor je op een rij gezet.

Wat voor model waterontharder koop je Welk huishouden Geschikt voor welke waterhardheid Welke prijsindicatie
Compact model 1 tot 2 persoonshuishouden Behoorlijk hard water Vanaf 898 euro
Medium model 1 tot 4 persoonshuishouden Behoorlijk hard water Vanaf 1198 euro
Large model 5 tot 9 persoonshuishouden Behoorlijk hard water Vanaf 1398 euro

 

Hoe de prijs bepaald wordt

De prijs van een waterontharder wordt bepaald door een aantal factoren. We hebben ze voor je toegelicht.

  • Het vermogen van de waterontharder. Het vermogen van de waterontharder wordt bepaald door de hoeveelheid water die op één moment onthard kan worden. Er zijn waterontharders met de mogelijkheid om 6 tot 8 liter water te ontharden. Dit zijn de compacte modellen. Daarnaast zijn er modellen met een mogelijkheid om 10 tot 12 liter te ontharden. Dat zijn de medium modellen. De large modellen hebben een afmeting die tussen 16 en 20 liter ligt. De inhoud van de cilinder staat gelijk aan het aantal liters water wat tegelijkertijd onthard kan worden.
  • Het aantal personen in een huishouden. Het aantal personen in je huishouden is bepalend voor de hoeveelheid water die jouw huishouden op een piekmoment nodig heeft. Hoeveel meer personen, hoeveel meer water je bijvoorbeeld tijdens de ochtendspits moet gebruiken. Het aantal liters in de waterontharder is dan ook afhankelijk van het aantal eindgebruikers.
  • De hardheid van het water. Voor behoorlijk hard water heb je een grote maat tank met kunstharsbolletjes nodig. Er moet immers veel kalk tegelijk aan het water worden onttrokken. Een ontharder voor behoorlijk hard water is dan ook voor een gelijk aantal eindgebruikers duurder dan voor redelijk hard water. Dat prijsverschil is ongeveer 100 euro.

Betaal geen te harde prijs voor zacht water

Een waterontharder is een kostbare investering. Wanneer jij een dergelijk apparaat wil gaan aanschaffen is het dan ook aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met deze button. Je krijgt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Het kan een voordeel oplopend tot 20 procent opleveren.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat