Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Woon je in een gebied met hard water, dan zijn de volgende problemen je vast wel bekend. Strepen op de ramen na het wassen, aanslag op de theekopjes, dof haar en slecht werkende apparaten. Hard water heeft echt een impact op het dagelijks leven en dit is niet alleen financieel te merken. Door het aanschaffen van een waterverzachter, ook wel waterontharder genoemd, kun je van deze problemen afkomen. Hier lees je over de vele voordelen van een waterverzachter.

Hoe werkt een waterverzachter?

Een waterverzachter werkt door middel van een filter gevuld met harskorrels. Water is hard door het magnesium- en kalkgehalte en de harskorrels kunnen deze twee mineralen uit het water filteren. Als resultaat krijg je zacht water dat je door je hele huis kunt gebruiken. De filter wordt na het ontharden automatisch gereinigd met schoonmaakzout. Dit zout moet je af en toe bijvullen.

De financiële voordelen

Het goede nieuws is dat je een waterontharder al voor €1000 – €1500 kunt aanschaffen inclusief installatie. De prijs wordt bepaald door het soort machine dat je koopt en de hoeveelheid water je gebruikt. Vanaf het moment dat je hem aanzet zal je dit bedrag gaan terugverdienen. Je gebruikt 50 procent minder zeepproducten (inclusief shampoo, zeep, was- en vaatwaspoeder en ontkalkingsmiddelen). Je apparaten die met water werken gaan 30 procent langer mee. En omdat er geen kalkaanslag meer op de elementen van je apparaten voorkomt, gaat je energieverbruik op die automaten met 20 procent naar beneden.

De lichamelijke voordelen

Ook jij zal verschil merken door zacht water te gebruiken. Je haar zal zachter zijn en meer glanzen. Je hebt minder shampoo nodig en ook minder zeep. Daarnaast zal je huid minder droog voelen na het douchen of baden en heb je huidproblemen zoals eczeem, dan zullen de symptomen verminderen.

De voordelen voor het milieu

Met een waterverzachter draag je ook een steentje bij aan een beter milieu. Zo zal je minder zeepproducten wegspoelen. Ook wordt je CO2-uitstoot minder omdat je minder energie gebruikt. En omdat je apparaten langer mee gaan, zullen deze ook minder gauw gerecycled of weggegooid moeten worden.

De voordelen in het dagelijkse leven

Je zal ook verschillen merken in simpele dingen, zoals de theeaanslag in je kopjes bijvoorbeeld. Deze wordt grotendeels door kalk veroorzaakt. Je textiel voelt zachter aan en zal minder snel slijten of dof worden. Ook zal je de muren van je badkamer niet meer droog moeten maken omdat aanslag daar ook niet meer voor zal komen. En na het wassen van de auto of de ramen zal je een streep loos oppervlak aantreffen.

Haal het beste uit je waterverzachter

De aanschaf van een waterverzachter is dus goed te doen en deze kosten heb je er binnen 10 jaar uit. Om het beste uit je waterverzachter te halen, moet je er goed voor zorgen. Dan kan hij tientallen jaren meegaan. Dat betekent een jaarlijkse onderhoudsbeurt die je zelf kunt doen of die je kunt laten doen. Tijdens zo’n beurt worden de onderdelen gesmeerd, gereinigd en vervangen waar nodig. Er wordt een watertest gedaan om te kijken hoe zacht het water is en of er bacteriën in zitten. Ook wordt het schoonmaakzout bijgevuld. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt ook een contract aangaan met de leverancier waarin je afspraken wat betreft het onderhoud en eventuele reparaties vastlegt.

Hou de kosten laag

Ben je geïnteresseerd in een nieuwe waterverzachter, dan wil je natuurlijk niet te veel betalen. Hier kun je lezen hoe je de kosten zo laag mogelijk houdt.

  • Zoek tweedehands: het is zeer de moeite waard op zoek te gaan naar een tweedehands waterontharder. Je kunt deze al vinden vanaf €100. Je moet even geluk hebben en soms ook geduld, maar je kunt zo aanzienlijk geld besparen en toch een degelijk toestel op de kop tikken.
  • Kies een lokale leverancier: daarmee vermijdt of minimaliseer je de voorrijkosten. Ook steun je de plaatselijke economie en heb je alle noodzakelijke regionale kennis en contacten bij de hand.
  • Doe regelmatig onderhoud: door goed voor je machine te zorgen verleng je de levensduur en verklein je de kans op defecten.

Met onze vrijblijvende vergelijkingstool bespaar je nog meer

De beste manier om een nieuwe waterverzachter aan te schaffen is door te beginnen met het vergelijken van offertes. Alleen zo weet je precies wat je mogelijkheden zijn. Het verzamelen van deze offertes kan tijdrovend werk zijn en ook erg monotoon als je telkens je situatie opnieuw moet voorleggen. Wij kunnen je hierbij helpen. Je vult één keer je details in, en de tool kan doelgericht zoeken naar een aantal offertes van bedrijven uit jouw omgeving. Als je deze binnen hebt, kun je beginnen met bekijken, vergelijken en het uitlichten van punten die voor jou belangrijk zijn. Zo weet je zeker dat je alle opties hebt bekeken en dat je tot een weloverwogen beslissing zal komen wat betreft jouw waterverzachter.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat