Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een van de plekken waar huizenbezitters het meest trots op zijn is de douche. De natte ruimte, zoals dit ook wel wordt genoemd, is in dat geval een pronkstuk. Er is gebruik gemaakt van een exclusieve manier van afwerken van de muren en vloeren. Ook de douchecabine zelf is doorgaans afgewerkt met mooie glazen panelen. Deze badkamer is een lust voor het oog, maar ook tegelijk heel gevoelig voor kalkaanslag.

De oorzaak van kalkaanslag

Kalkaanslag is het rechtstreekse gevolg van de samenstelling van het leidingwater in jouw huis. Dat leidingwater is gezuiverd met meerdere toegevoegde mineralen. Die mineralen zorgen ervoor dat er geen legionella in het water kan komen te zitten. Daarnaast zorgen ze ervoor dat het water niet kan gaan rotten wanneer het even stilstaat. Dat komt doordat er calcium en magnesium aan het water is toegevoegd. Calcium en magnesium mogen dan een goede uitwerking hebben op de kwaliteit van water, als ze zich samenbinden krijg je kalkmoleculen. Dat is een stof die de oorzaak is van veel ellende in jouw huis, waar onder kalkaanslag in jouw sanitair.

Waar denk je aan bij de verbouwing van jouw badkamer

Ga je een badkamer verbouwen, dan wordt er steeds vaker een advies gegeven om ook de kwaliteit van jouw leidingwater aan te pakken. Een waterontharder wordt dan ook vaak geplaatst in een huis in combinatie met een nieuwe badkamer. Dat is een heel logische situatie. Je geeft immers een hoop geld uit aan een nieuwe badkamer en wil daar dan ook ongestoord van kunnen genieten naderhand. Daarbij komt kijken dat voor het plaatsen van een waterontharder soms ook een verbouwing nodig is.

De plaatsing van een waterontharder

Ga je een waterontharder aanschaffen, dan zal deze doorgaans ergens in het huis geplaatst moeten worden. Er moet rekening worden gehouden met een aantal factoren bij het plaatsen van de waterontharder.

  • Geen te hoge omgevingstemperatuur. Een waterontharder moet je niet plaatsen in een omgeving waar het warmer is dan 25 graden Celsius. De badkamer komt dus niet in aanmerking voor de plaatsing van een waterontharder. Hier kan het immers door de stoom van het badwater eenvoudig warmer worden dan 25 graden. Je zal dus bij de verbouwing van een badkamer een waterontharder op een andere plek moeten inbouwen.
  • Geen te lage omgevingstemperatuur. Een waterontharder moet je niet plaatsen op een plek waar de temperatuur onder de 7 graden Celsius kan komen. Er is dan immers het risico op bevriezing van het water wat in de waterontharder staat. Een plek in de kruipruimte van je huis is dan ook alleen een oplossing wanneer deze goed geïsoleerd is.

Welk type waterontharder koop je

Waterontharders zijn er in meerdere soorten en maten. We hebben de twee meest voorkomende modellen voor je toegelicht.

Welke eigenschap Waterontharder met magneet Waterontharder met ionenuitwisseling
Afmeting van de waterontharder Zeer klein, de meeste waterontharders van dit type zijn hooguit 10 bij 10 centimeter. Groot. De meest compacte waterontharder heeft de afmeting van een flinke koelbox terwijl de grootste waterontharder ook nog eens de afmeting van een lage koelkast kan hebben
Prijs van de waterontharder Prijs begint laag, bij 30 euro voor een waterontharder voor een klein huishouden van 1 tot 4 personen. Hogere prijs. Een compacte waterontharder voor een gezin van 1 tot 4 personen ben je al snel een prijs tussen 798 en 1098 euro kwijt.
Bereik van de ontharder Je hebt vanaf de plek van de magneet een bereik binnen een straal van 3 meter. Het water is dus slechts plaatselijk onthard in jouw huis. Je hele huis heeft onthard water. Je hoeft slechts één apparaat te plaatsen om in het hele huis, dus ook in je badkamer, zacht water te hebben.
Zelf te plaatsen Absoluut zelf te plaatsen in jouw huis. Bij leidingen boven de tegels kan je een magneet zelf om de waterleiding heen klemmen zonder gereedschap. Niet zelf plaatsen. De waterontharder moet worden aangesloten op het waterleidingnet en daarnaast moet de waterontharder worden ingesteld.
Kosten voor het onderhoud Geen kosten voor het onderhoud; eenmalig plaatsen kan genoeg zijn. Er zijn echter veel verhalen bekend waarin de waterontharder na ongeveer een jaar zijn werking verliest. Jaarlijkse kosten van het onderhoud. Onderhoud kost tussen 60 en 80 euro per jaar.
Hoeveel waterontharders voor één huis Een waterontharder per 3 stekkende meter waterleiding. Het aantal voor een huis met geheel onthard water loopt dus op, afhankelijk van de lengte van de waterleiding en het aantal apparaten wat je wil aansluiten. Een apparaat is genoeg voor het hele huis.

 

Omdat een verbouwing kostbaar is

Een verbouwing is kostbaar. Het is dan ook goed om eerst offertes aan te vragen voordat je tot aanschaf van een waterontharder overgaat. Die offertes krijg je heel eenvoudig met deze button. Je kan direct prijzen vergelijken en op die manier tot de beste deal komen voor de verbouwing van jouw badkamer en douche.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat