Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Vitens is een groot drinkwaterbedrijf in het midden van het land. Men bedient het hele gebied van Utrecht en omstreken. In dit gebied bevindt zich flink wat zware industrie, wat zijn directe weerslag heeft op de kwaliteit van het drinkwater. Het is dan ook niet voor niets dat veel huishoudens in het bedieningsgebied van Vitens een waterontharder aanschaffen. Vitens is uiteraard van mening dat hun water op goede wijze wordt gezuiverd en niet in een te harde vorm bij de klanten aankomt. Dit alles wakkert en discussie aan tussen klanten en leverancier over de zin of onzin van een waterontharder.

Wat Vitens vermeldt over waterontharders op de site

Vitens kan niet voorkomen dat hun klanten een waterontharder aanschaffen. Daarom heeft men voor de klanten een aantal richtlijnen rondom het aanschaffen en installeren van een waterontharder op de website opgenomen. Het naleven van deze richtlijnen worden gecontroleerd wanneer men komt werken aan de waterleidingen voor onderhoud of bij een storing. Heb jij een installatie die niet voldoet aan hun richtlijnen, dan kan dit ertoe leiden dat er een hoge rekening voor jou volgt.

Informatie over de installatie van een waterontharder

Een waterontharder mag je in geen enkel geval zelf installeren in je huis. Je werkt immers aan een goedgekeurde waterinstallatie, waardoor er mogelijk storingen of problemen kunnen ontstaan bij werkzaamheden. Worden deze door een niet gekwalificeerd persoon uitgevoerd, dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Er moet een terugstroombeveiliging van het type CA worden geïnstalleerd. Mocht er namelijk onverhoopt onthard water terugstromen in het leidingnet dan is dit volgens de normen van Vitens verontreinigd. Voor de afvoer naar het riool zijn ook strenge regels gesteld. Zo moet de afvoer van de waterontharder via een zichtbare onderbreking naar het riool worden aangelegd. Op die manier wil Vitens voorkomen dat kalkwater in het riool terechtkomt na de regeneratie.

Zaken die verplicht onder het onderhoud moeten vallen

  • Het leidingwater wat van Vitens komt heeft een zodanige samenstelling dat veteranenziekte geen kans heeft om in het water te broeien. Ga je een waterontharder aanschaffen, dan zullen calcium en magnesium uit het water worden gefilterd met alle gevolgen van dien. Je loopt dan een grotere kans op een besmetting met veteranenziekte oftewel legionella in jouw huis.
  • Je moet er bovendien aan denken dat er geen directe doorvoer meer is van het water naar jouw huis toe. Wanneer er dus iets gebeurt met de waterontharder moet het goed geregeld zijn met de aansluiting van bypasses. Dit zijn zaken die moeten worden gecontroleerd bij het onderhoud.
  • Ook de werking van het zoutvat is een punt van aandacht bij het onderhoud. Er wordt gewerkt met pekelwater om de kunstharskorrels te spoelen en dat pekelwater komt daarna indirect in het drinkwater terecht. Er moet dus genoeg aandacht zijn voor de hygiëne bij het zoutvat. Men wil immers ook hier niet dat er verontreinigde stoffen in het riool belanden. He zoutvat zelf moet voorzien zijn van een passend deksel zodat er geen insecten in kunnen komen en het moet geregeld hygiënisch worden gereinigd. Het toevoegen van zout dient eveneens op een hygiënische manier te gebeuren.
  • De reinheid van de kunstharskorrels. De kunstharskorrels die ervoor zorgen dat het kalk uit het water wordt verwijderd kunnen een broeinest zijn van bacteriën. Dat zal zeker zo zijn wanneer het onderhoud niet op tijd wordt uitgevoerd. Het ontsmetten van de kunstharskorrels is dan ook iets wat in het jaarlijkse onderhoudsschema moet worden opgenomen.

Aandacht voor het drukverlies

Het leidingwater stroomt doorgaans onder een behoorlijke druk jouw huis binnen. Er zal door het plaatsen van een waterontharder drukverlies optreden. Dit drukverlies zorgt voor een afname van de waterdruk met ongeveer 0,7 bar. Dat houdt in dat zaken als een regendouche niet goed zullen functioneren wanneer er een te klein vermogen waterontharder is geplaatst. Heb jij dergelijke apparatuur die in één keer veel water nodig heeft, dan moet je dus een waterontharder met het juiste vermogen aanschaffen.

Het Kiwa Watermark Certificaat

Waterontharders zullen nogal eens van buitenlandse makelij zijn. Je moet erop letten dat de waterontharder het Kiwa Watermark Certificaat heeft. Dit certificaat geeft aan dat er materialen en procedures worden gebruikt die in overeenstemming zijn met de geldende Nederlandse maatstaven. Er moet immers strikt worden voldaan aan de Regeling materialen en chemicaliën drink- en warm tapwatervoorziening.

Voorschriften bij zakelijk gebruik

Wordt het ontharde water gebruik voor zakelijke doeleinden gebruikt, zoals drinkwater bij een sportschool of bedrijf, dan moet je eraan denken dat het water minimaal een hardheid van 5,6 graden  Duitse Hardheid moet hebben. Dit moet met regelmaat worden onderzocht door middel van watermonsters.

Een goedgekeurde installatie aanschaffen

Wil jij een waterontharder installatie aanschaffen, dan is het verstandig om eerst offertes op te vragen. Via deze button krijg je gelijk meerdere offertes van gecertificeerde leveranciers in jouw mailbox om te vergelijken. Dat zal jou direct een voordeel oplopend tot 20 procent op apparatuur plus installatie opleveren.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat