Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Bronwater is één van de meest verkochte drankjes in de supermarkt. De reden waarom dit flessenwater zo gewild is mag heel duidelijk zijn. Het is water waar geen zaken aan zijn toegevoegd die een smaak aan het water geven. Zaken als calcium en magnesium zitten niet in dit water. Het water heeft er een heerlijk neutrale smaak door en wordt door iedereen goed verdragen. Wie water zoals uit een flesje wil voor in zijn eigen huis doet er heel verstandig aan om een waterontharder aan te schaffen.

Hoe een waterontharder voor smakelijk water zorgt

Een waterontharder is een apparaat wat via een ionenuitwisseling zorgt dat er geen kalk meer in het water zit. De kunstharsbolletjes die in het apparaat zitten zullen de kalkmoleculen aan het water onttrekken. Op het moment dat de kunstharsbolletjes verzadigd zijn door het kalk zal er een regeneratie plaatsvinden. Op dat moment zal er met een natriumoplossing uit de tweede cilinder van de waterontharder stromen die de kunstharsbolletjes spoelt. Deze natriumoplossing neemt de plaats van het kalk in waarna er bij iedere ontharding van een hoeveelheid water een beetje onschuldig natriumchloride mee komt met het drinkwater.

Wat als het resultaat tegenvalt

Wie een waterontharder op basis van ionenuitwisseling koopt heeft grote verwachtingen van het apparaat. De leverancier heeft doorgaans ook al wat onthard water laten proeven zodat jij weet wat voor resultaat je mag verwachten. Toch kan het zomaar zo zijn dat het uiteindelijke resultaat tegenvalt. Het water kan een bijsmaak hebben waardoor het resultaat niet is zoals het jou is beloofd. We hebben een aantal oorzaken op een rij gezet.

Een verkeerde instelling van het apparaat

Bij een waterontharder valt of staat het uiteindelijke resultaat bij de instellingen ervan. De waterhardheid kan uiteraard op 0 graden Duitse Hardheid worden gesteld, maar de vraag is of dit wenselijk is. In dat geval is er namelijk een verhoogde hoeveelheid natriumchloride in het water aanwezig. Aangezien water tot een hardheid van 3 graden Duitse Hardheid nog de stratificatie ‘zacht water’ meekrijgt kan er een instelling worden gemaakt waardoor de hardheid wat hoger dan 0 graden ligt. In dat geval zal er flink wat minder regeneratiezout in het leidingwater zitten. Niet elke waterontharder heeft overigens de instelling voor een resthardheid. Dit is een extra optie die op de meer luxe modellen zit geïnstalleerd.

Een oud huis met een nieuw apparaat

Heb jij een oud monumentaal huis, dan is het niet aan te raden om er een waterontharder in te laten plaatsen. De leidingen in oude woningen zijn nogal eens van lood gemaakt. Het ontharde water bevat een beetje natriumchloride. Dat natriumchloride kan de loden leidingen aantasten waardoor er een beetje lood met het water meekomt. Dat smaakt niet alleen vervelend; het is ook nog eens schadelijk voor je gezondheid. Verstandiger is het dan ook om geen moderne waterontharder met ionenuitwisseling in een oud huis te plaatsen. Beter is het om een magneet te plaatsen met een water onthardende functie of om de leidingen te laten vervangen door een moderner materiaal wat minder schadelijk is voor de gezondheid.

Bacteriën op de kunstharsbolletjes

De kunstharsbolletjes in de eerste cilinder van de waterontharder spelen een essentiële rol bij het functioneren. Wanneer deze bolletjes lange tijd niet zijn gereinigd zal er door de groei van bacteriën op de bolletjes een verontreiniging in het water komen. Daarnaast zal er een vieze smaak in het water komen te zitten. Deze vieze smaak is doorgaans ook waar te nemen wanneer de waterontharder net is geïnstalleerd. De bolletjes moeten dan lang genoeg worden gespoeld door het reguliere gebruik om de eerste viezigheid er vanaf te spoelen. Er wordt in dit geval geadviseerd door leveranciers om de kranen eerst een tijd open te zetten voordat het water als drinkwater wordt genuttigd. Een installateur kan de cilinder ook eerst handmatig goed doorspoelen en ontsmetten om dit effect te voorkomen.

Het afvoeren van kalk uit leidingen

De andere veel gehoorde klacht van klanten gaat over de kalksmaak die in eerste instantie nog in het net ontharde water valt waar te nemen. Deze smaak zal op den duur weg gaan, maar is het gevolg van het feit dat er eerst nog gewoon water door de leidingen stroomde. Dit water heeft namelijk een laagje kalk achtergelaten als bezinksel in de leidingen en dat zal er eerst uit verwijderd moeten worden. Dat afvoeren van kalk gebeurt automatisch wanneer er onthard water met een beetje natriumchloride doorstroomt. De kalksmaak lijkt daardoor in eerste instantie wat erger, maar wanneer het kalk eenmaal uit de leidingen is gestroomd zal dit effect verdwenen zijn.

Water zonder bijsmaak kopen

Wil jij een waterontharder kopen die goed is geïnstalleerd en daar een goed advies bij; vraag dan eerst offertes op. Dat doe je met onderstaande button. Je vraagt gelijk meerdere offertes op om te vergelijken. Dat kan je een aanzienlijk voordeel opleveren wat zomaar kan oplopen tot 20 procent op de aanschaf plus installatie.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat