Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder is een apparaat waar flink wat discussie rondom bestaat. De ene consument zweert bij de waterontharder vanwege de voordelen terwijl vanuit het bedrijfsleven de oproep klinkt dat een dergelijk apparaat compleet overbodig is. Wie twijfelt over de aanschaf van een waterontharder en zich eerst goed wil oriënteren doet er verstandig aan om dit stuk te lezen.

Voordat je gaat vergelijken

Voordat je waterontharders gaat vergelijken is het goed om te kijken wat voor waterontharders er zijn. Het voorkomt dat je appels met peren gaat vergelijken. We hebben de twee soorten die het meeste worden verkocht voor je omschreven.

  • De waterontharder met magneet. De waterontharder met magneet is het goedkoopste systeem. Deze magneet werkt uit zichzelf. Er wordt voorkomen dat calcium en magnesium zich aan elkaar kunnen binden. De magneet klem je eenvoudig om de waterleiding heen waarna de waterontharder zijn werk zal doen. Een dergelijke magneet werkt niet binnen jouw hele huis. Hij voorkomt dat calcium en magnesium zich aan elkaar hechten binnen een straal van 3 meter. Je zal deze waterontharder dus op meerdere plekken in je huis moeten plaatsen wil je bewerkstelligen dat in jouw hele huis het water onthard is Groot voordeel van dit systeem is dat de samenstelling van het water niet wordt veranderd. Is jouw huis dus door de aanleg van de leidingen gevoelig voor de legionella bacterie, dan is deze magneet perfect te gebruiken.
  • De waterontharder met ionenuitwisseling. De waterontharder met ionenuitwisseling is het kostbaarste systeem. Deze waterontharder kan op stroom werken, maar hij kan ook op basis van waterdruk werken. Met dit systeem wordt het kalk uit het water gefilterd via kunstharsbolletjes. Deze bolletjes hebben de eigenschap dat ze kalk aantrekken en natrium in ruil kunnen afgeven. De waterontharder moet worden geïnstalleerd door een gecertificeerd installateur. Je kan met één apparaat in jouw huis volstaan om het water in je hele huis te onthaden en dat is ook gelijk het grote voordeel. Het natrium zal voorkomen dat er legionella in jouw leidingen zal gaan broeien. Deze werking is echter minder sterk. Je zal dus na lange stilstand van het water in jouw leidingen door bijvoorbeeld een vakantie de kranen ongeveer 10 minuten moeten laten doorspoelen om te voorkomen dat er legionella meekomt met het water.

Zaken die je nakijkt bij het vergelijken van waterontharders

Je moet kijken bij het vergelijken van waterontharders naar een aantal zaken:

  • De hardheid van jouw drinkwater. De hardheid van jouw drinkwater is leidend voor het model waterontharder wat jij nodig hebt. Dit houdt in dat je let op het kalkgehalte in het water wat door jouw leidingen heen stroomt. Deze waarden worden ingedeeld met Duitse Hardheid. Hoe harder het water wat door jouw leidingen heen stroomt, hoe hoger het vermogen van de waterontharder moet zijn. De leverancier van de waterontharder zal jou uitleggen welk vermogen er bij de waterontharder van jouw keuze hoort. Doorgaans is de prijs wat hoger bij een waterontharder met een hoger vermogen.
  • Het aantal gebruikers in jouw huishouden. Het aantal gebruikers in jouw huishouden telt mee bij de keuze voor een waterontharder. Je zal moeten kijken naar de inhoud van de harstank. Het aantal liters van de harstank wordt bepaald door het aantal gebruikers in jouw huis. Er moet immers genoeg water worden onthard om jouw huishouden te voorzien van zacht water. Je wil geen dips in de waterdruk hebben op het moment dat er wordt onthard.
  • De locatie van de waterontharder. De locatie van de waterontharder speelt eveneens een heel belangrijke rol bij de keuze voor een waterontharder. Je wil immers dat de waterontharder goed bereikbaar is. Je moet het scherm goed kunnen aflezen als je een waterontharder met scherm hebt gekozen. Daarnaast moet je goed bij het zoutvat kunnen komen. Je zal dit immers eens per 6 a 8 weken moeten bijvullen om de waterontharder te voorzien van regeneratiezout.
  • Jouw specifieke wensen. Zet goed voor jezelf op een rijtje wat jouw wensen zijn voor een waterontharder. Denk daarbij aan het eventueel kunnen uitlezen van de functies en werking van de waterontharder. Ook kan je bij een waterontharder met een scherm kiezen voor een app. Deze keuzes kan je enkel maken wanneer je de beschikking hebt over een stroomaansluiting naast jouw waterontharder.

Hoeveel ben je ongeveer kwijt voor een waterontharder

We hebben uitgerekend hoeveel je ongeveer kwijt zal zijn voor een waterontharder. Die zaken hebben we voor je op een rij gezet.

Wat voor type/grootte waterontharder kies je Aantal personen in huishouden Hardheid water Prijs vanaf
Magneet waterontharder 1 tot 4 personen Redelijk hard water 29,95 euro
Magneet waterontharder 5 tot 9 personen Redelijk hard water 218 euro
Magneet waterontharder 1 tot 4 personen Behoorlijk hard water 79,95 euro
Magneet waterontharder 5 tot 9 personen Behoorlijk hard water 248 euro
Waterontharder met ionenuitwisseling compact waterdruk 1 tot 2 personen Redelijk hard water

Behoorlijk hard water

795 euro

895 euro

Waterontharder met ionenuitwisseling medium waterdruk 1 tot 4  personen Redelijk hard water

Behoorlijk hard water

1095 euro

1195 euro

Waterontharder met ionenuitwisseling large waterdruk 5 tot 9 personen Redelijk hard water

Behoorlijk hard water

1295 euro

1395 euro

Waterontharder met ionenuitwisseling compact met monitor 1 tot 2 personen Redelijk hard water

Behoorlijk hard water

1195 euro

1295 euro

Waterontharder met ionenuitwisseling medium met monitor 1 tot 4 personen Redelijk hard water

Behoorlijk hard water

1495 euro

1595 euro

Waterontharder met ionenuitwisseling large met monitor 5 tot 9 personen Redelijk hard water

Behoorlijk hard water

1695 euro

1795 euro

Lees ook: Gietvloer vergelijken

Prijzen vergelijken is eenvoudig

Ga je een waterontharder aanschaffen, dan is het aan te raden om vooraf goed prijzen te vergelijken. Dat doe je met onderstaande button. Je krijgt gelijk meerdere offertes in je mailbox om te vergelijken. Zo bepaal je zelf wie voor jou de beste deal heeft.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat