Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder met verbruik van zout is de enige wetenschappelijk bewezen methode om je water te zuiveren van overvloedig kalk. Waterontharders met verbruik van zout hebben een ionenwisselaar ingebouwd, waarop binnenkomende kalkdeeltjes worden vervangen door onschuldige zoutdeeltjes. Dit zorgt ervoor dat de kalkdeeltjes niet je huis binnenkomen, waar ze voor grote problemen kunnen zorgen en een forse kostenpost op kunnen leveren. Het verbruik van zout van een waterontharder valt over het algemeen mee: onthardingszout is bovendien geen erg dure stof. Als je graag wilt bezuinigen op het verbruik van zout door je waterontharder kan je kiezen voor een zogenaamd elektronisch model. Dit model bevat geavanceerde meetapparatuur die tot op de gram nauwkeurig kan afmeten hoeveel zout aan de ionenwisselaar wordt toegevoegd. Het resultaat is een fikse besparing op zout. Wil je meer tips over de ideale waterontharder? Lees dan verder – in dit artikel vertellen we je alles over de keuzes tussen de verschillende types waterontharder, de kosten en hoe je daarop kunt besparen en wat een waterontharder oplevert voor jouw huishouden.

 

Wat een waterontharder in huis doet

Er zijn delen van Nederland waar kalk overvloedig voorkomt. Het stofje komt voort uit gesteentelagen en wordt daaruit gespoeld door het grondwater. Als een waterleidingbedrijf dit water oppompt en als leidingwater verder stuurt, gaat het kalk mee. Er zijn veel goede redenen om geen kalk in je leidingwater te willen, die we straks zullen verklaren. Om het gehalte aan kalk terug te brengen, kan je een waterontharder met verbruik van zout kopen. In deze machine is een zoutvat geïnstalleerd, bevinden zich leidingen voor aansluiting op de hoofdkraan en een modern filter voorzien van kunsthars. Dit filter pompt alle leidingwater in je huis langs het kunsthars. Daar vindt een chemische uitwisseling plaats: de deeltjes van kalk in het water wisselen van plek met de zoutdeeltjes uit het zoutvat. Het gevolg is dat het water iets zouter wordt (niet merkbaar voor mensen) en dat het kalk in de waterontharder achter blijft. Daardoor kan je vanaf dit punt overal in je huis zacht water gebruiken. En dan biedt veel grote voordelen.

 

Kalk en zijn werking in huis

Een waterontharder met verbruik van zout verwijdert kalk uit het leidingwater. Wat heeft dat voor voordelen? Meer dan je misschien denkt, want de problemen met kalk zijn niet altijd zichtbaar. We noemen hier de belangrijkste soorten kalkschade en andere vervelende effecten van kalk in je huis op.

 

 • Eten wordt vies en krijtachtig. De muffe smaak van kalk proef je in al het eten en drinken dat je kookt, zet of bereidt met kalkhoudend kraanwater.
 • Witgoed brandt voortijdig stuk. De elementen die het water verwarmen in witgoed, zoals wasmachines, vaatwassers en waterkokers, zijn niet bestand tegen aanslag van kalk. Na een tijd gaan ze kapot door extreme verhitting, omdat het kalk een dikke laag steen over het metaal heen vormt. Dan kunnen ze hun hitte niet meer afstaan aan het water en branden door.
 • Leidingen stromen vol met kalksteen en moeten vervangen worden. CV-ketels en andere machines gaan op den duur kapot door ophoping van kalksteen.
 • Textiel klit in elkaar en blijft ruw. Ook ontstaat er een muffe geur, het wasgoed voelt en ruikt niet fris.
 • Je huid wordt sneller ruw, pijnlijk en jeukend. Eczeem krijgt een kans of wordt erger.
 • Je sanitair, keuken en ruiten raken telkens bedekt met kringen, vlekken of wazen van kalk.

 

Bepalers van de prijs

Er zijn meerdere factoren die de eindprijs in de winkel van je machine bepalen. Hoeveel water en zout hij gebruikt kan je zelf bepalen.

 • Een mechanisch model is een waterontharder met hoog verbruik van zout en spoelwater. Een duurder elektronisch model gaat duurzamer om met deze grondstoffen, maar kost meer in de winkel, vanwege de elektronica in het apparaat.
 • De inhoud, de grootte dus, van de waterontharder bepaalt deels de prijs. Hoe groter de waterontharder is, hoe meer zacht water je tot je beschikking hebt. Het is een goed idee om uit te rekenen hoeveel dat per etmaal is, zodat je een waterontharder met het juiste volume kiest.
 • De makelij en de kwaliteit van de bouwmaterialen zeggen iets over de verwachte levensduur van de waterontharder, maar hebben ook grote invloed op de prijs.
 • Je kunt je waterontharder op de leiding laten aansluiten door een specialist, maar je kan dit ook zelf doen.
 • Je kunt je waterontharder elke jaar laten onderhouden en nakijken door een vakman. Ook dit klusje kan je zelf ondernemen.
  Mechanische ontharders Elektronische ontharders
Onderhoud jaarlijks €80,- €80,-
Zout- en watergebruik veel weinig
Stroomgebruik geen enige
Aankoopprijs €750,- €900,-

 

Tips voor het kiezen van een model

 • Een waterontharder met compacte behuizing heeft alle onderdelen in één apparaat gemonteerd. Dit model ziet er vrij netjes uit en kan op het zich ingebouwd worden. Minder mooi afgewerkt is het duo model: de onderdelen zijn verbonden door middel van slangen en buizen. Dat maakt het duo model handiger om in te bouwen, zeker als er sprake is van gebrek aan ruimte.
 • Een waterontharder met verbruik van zout moet elke week het harsfilter reinigen en kalk en ander vuil wegspoelen via het riool. Daarbij wordt onvermijdelijk ook een kleine hoeveelheid hars weggespoeld. Wil je dat de waterontharder op zijn maximale vermogen blijft? Besluit dan elke tien jaar een nieuw filter te kopen en het huidige filter in de machine te vervangen.

 

 • Om te voorkomen dat je een overbodig grote waterontharder koopt, is het slim om het nodige volume te berekenen voordat je een model kiest. De machine hoeft niet veel meer water te kunnen opslaan en genereren dan je in een etmaal verbruikt.

Offertes zien?

Wil je direct een vergelijking kunnen maken tussen de verschillende modellen op de markt? Als je een waterontharder met gebruik van zout wilt kiezen, kunnen wij je helpen. We hebben connecties in jouw regio en sturen je graag de beste offertes van bedrijven die waterontharders aanbieden. Dat is voor jou zonder verplichtingen en gratis. Klik hier en je weet direct meer.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat