Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder in Veendam verwijdert een groot deel van het kalk uit het leidingwater. Dat is in Veendam nodig omdat deze plaats een heel hoge waterhardheid heeft: er zit erg veel kalk in het water. Dat heeft vervelende gevolgen voor je leidingen, witgoed, textiel en zelfs ook voor je eigen gezondheid. Kalk komt van nature voor in het oppervlaktewater en wordt daar opgenomen door het waterleidingbedrijf. In sommige streken van Nederland, waaronder plekken in Groningen, Drenthe, de Achterhoek en Limburg, is het water erg hard en dus verzadigd met kalk. Waterontharders in Veendam bestrijden dat probleem door de kalkdeeltjes uit het water te halen voordat ze via de waterleiding je huis binnenkomen. Een waterontharder is een investering en je wilt precies weten welk model voor jou geschikt is, voordat je een aankoop doet. In deze tekst geven wij je een beeld van de modellen Veendamse waterontharder, wat hun voordelen zijn voor je woning en welke opties je hebt als je een machine zoekt. Ook geven we je tips voor besparing en onderhoud voor de waterontharder.

 

Een kijkje bij de werking van waterontharders

In de delen van Nederland waar de waterhardheid het hoogst is, is de installatie van een waterontharder gewenst en nuttig. Een waterontharder in Veendam verlaagt het niveau van kalk in je leidingwater zo sterk dat je geen problemen met kalk meer ervaart. De machine bestaat uit een tank voor onthardingszout, leidingen en reservoirs voor binnenstromend en uitgaand water en een filter. Dat filter is bestreken met dure kunsthars en werkt als een ionenwisselaar. De ionen die voor problemen zorgen binnen je huishouden zijn kalkionen, geladen deeltjes die vrij rondstromen in water. Ze kunnen echter, als ze reageren met carbonaationen, een witte, harde stof vormen die wij kennen als kalk of kalksteen. Om te voorkomen dat dit gebeurt wordt elke milliliter water in het ionenfilter gezuiverd. De kalkionen worden daarbij gewisseld voor onschadelijke ionen, namelijk natriumionen die oplossen uit het onthardingszout. Hierdoor verdwijnen de problematische kalkionen uit het leidingwater, dat we vanaf nu zacht ofwel kalkarm water kunnen noemen. Zacht water is onschadelijk en ideaal voor gebruik in huis.

 

Voordelen van een waterontharder

Een waterontharder in Veendam verwijdert dus kalk uit je leidingwater. Waarom is dat nuttig? Kalkvrij water, oftewel zacht water, biedt veel voordelen. We zullen ze hier kort voor je opnoemen.

 

 • Kalkvrij water is beter voor je huid en voor je haar. Het laat namelijk het olielaagje dat op je huid zit intact. Nu kan je huid niet uitdrogen, wat wel degelijk gebeurt als je je wast met kalkwater. Dan kan je snel last krijgen van rode huid, irritatie, eczeem enzovoorts. Ook je haar blijft glanzend en soepel als je het dagelijks met kalkarm water wast.
 • Je witgoed gaat langer mee. De metalen elementen die in witgoed het water opwarmen zijn erg gevoelig voor kalk. Ze werken niet meer goed en kunnen kapot springen als ze worden verhit terwijl ze met kalk bedekt zijn.
 • Textiel blijft soepel en fris. De vezels blijven elastisch en het wasgoed voelt zacht aan.
 • Je gebruikt veel minder schoonmaakmiddel en reiniger. Kalk gaat de werking van reinigers tegen. Daar heb je met zacht water geen problemen mee en je kan toe met ongeveer de helft aan wasmiddel, wasverzachter en andere reinigers.
 • Geen kalkaanslag in badkamer, WC en keuken meer.

 

Factoren die de prijs bepalen

De prijs van een waterontharder in Veendam wordt samengesteld uit een paar verschillende elementen. Zo zijn er de volumetrische inhoud en de doorstroomcapaciteit van de machine die de kosten beïnvloeden. Een grotere machine, die per dag meer zacht water aanmaakt en vasthoudt, is duurder dan een klein compact apparaat, zoals je je kan voorstellen. Ook de makelij van de waterontharder doet letterlijk een duit in het zakje: hoogwaardige merken, die uitstekende materialen gebruiken om hun waterontharders te vervaardigen, zijn aan de prijzige kant. Een investering in zo’n machine betekent trouwens wel dat je een waterontharder  koopt die een generatie of twee meegaat. Ten slotte zijn er mechanische waterontharders, die niet zuinig werken en elektronische waterontharders, die dit wel doen. Dat heeft invloed op zowel de aanschafkosten als de maandelijkse kosten (voor zout en water). Hier bovenop kan je nog kiezen voor speciale modellen, installatie en onderhoud door erkende vaklui uit de buurt en wat extra toeters en bellen. Bekijk dit overzichtje voor een impressie van de prijzen.

  Mechanisch Elektronisch
Onderhoud €80 €80
Grondstoffen Niet zuinig zuinig
Elektriciteit +
Aankoop €750 €950

 

Modellen waterontharder kiezen

 • Je kunt een waterontharder kiezen die op netstroom of batterijen werkt, maar er zijn ook types die voldoende hebben aan de constante waterdruk die op je waterleiding staat. Uiteraard zijn deze modellen goedkoper qua stroomkosten dan de apparaten die elektriciteit nodig hebben.
 • Wil je bezuinigen op de maandelijkse stroomkosten van je waterontharder, kies dan voor een mechanisch model. Deze waterontharders hebben geen netstroom nodig om te kunnen functioneren. Een elektronisch model waterontharder heeft wel netstroom nodig om zijn elektronica te kunnen gebruiken.
 • Een simplex model heeft maar één filter, een duplex model heeft er twee. Het voordeel: een duplex kan ook tijdens de filterreiniging water ontharden.
 • Een waterontharder met proportioneel zoutgebruik gaat zuiniger om met onthardingszout.

 

Tips voor onderhoud en besparing

 • Een erkende monteur kan voor jou de periodieke onderhoudsbeurt van een waterontharder in Veendam uitvoeren. Daarbij vindt er desinfectie van de watertank plaats tegen microben en worden belangrijke onderdelen gecontroleerd en ingevet. Het is verstandig om dit jaarlijks te laten gebeuren.
 • Je kunt besluiten om je waterontharder zelf te installeren. Zoek de hoofdkraan op, leg de leidingen om en klaar is kees. Als je bekend bent met klussen is dit nog geen middag werk.

 

Een offerte opvragen?

Wil je offertes kunnen vergelijken en zo de beste waterontharder in Veendam kunnen uitzoeken? Download via onze database dan offertes van aanbieders in de regio. Geheel gratis en vrijblijvend en je weet snel waar je aan toe bent.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat