Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Woon je in Utrecht, dan geniet je van een heel wisselend landschap. Er zijn grote stedelijke gebieden waarin het mooi centraal wonen is. Daarnaast zijn er ook dorpse uitzichten in gemeenten als de Ronde Venen. Het water in de gemeente Utrecht is al net zo wisselend van hardheid als het landschap in de provincie. Het water in Utrecht varieert van 5,10 Duitse Hardheid zoals gemeten is in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het andere uiterste is 7,60 Duitse Hardheid wat is gemeten in de gemeente De Ronde Venen. Het water in de provincie Utrecht valt daardoor onder de kwalificatie tamelijk hard tot behoorlijk hard.

De nadelen van hard water bij jou thuis

Het harde water in jouw provincie heeft nogal wat gevolgen voor jou en je huishouden. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Hoge kosten aan onderhoud witgoed. Het witgoed in jouw huis, dus je wasmachine en je vaatwasser, hebben bij hard water jaarlijks onderhoud nodig. Hierbij komt de monteur langs om jouw apparaten na te lopen en de gevolgen van hard water te verwijderen uit het systeem. De verwarmingselementen die in contact staan met kalk zullen verkalkt raken. Deze zaken moeten professioneel worden gereinigd en onderhouden, om de levensduur van 10 a 15 jaar te houden.
  • Dure reparaties. Komt er bij jou niet jaarlijks een onderhoudsmonteur over de vloer om het witgoed te onderhouden, dan zal je te maken krijgen met een verwarmingselement wat een dikke laag aangekoekt kalk heeft. Het element kan daardoor de warmte niet meer kwijt waarna de wasmachine zal doorbranden. Je staat op dat moment voor een heel dure reparatie van jouw wasmachine of voor de aanschaf van een nieuw apparaat.
  • Een slechte gezondheid van jouw huid. Jouw huid heeft het zwaar te verduren. Woon je in het stedelijk gebied dan zal je al snel de schuld geven aan uitlaatgassen van auto’s. Feit is dat het harde water debet is aan het feit dat jouw huid droog en schraal aanvoelt. Dit wordt ook wel ‘huisvrouweneczeem’ genoemd. Jij bent dan ook flink wat kwijt aan hydraterende crèmes om jouw huid zacht en soepel te houden.
  • Veel extra werk. Hard water in jouw huis zorgt er simpelweg voor dat er een hoop extra werk voor jou in het huishouden zit. Je bent veel tijd kwijt aan het boenen van jouw douchecabine en de tegels in je badkamer. Ook het sanitair en de kranen vergen een hoop onderhoud. Jij bent dan ook veel tijd kwijt aan het schoonhouden van jouw huis, terwijl je die liever aan andere zaken zou willen besteden.

Hoe jij de kwaliteit van het water kan verbeteren

Heb je eenmaal last van hard water in jouw huis, dan wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Jij kan de kwaliteit van het leidingwater in jouw huis verbeteren door een waterontharder aan te schaffen. Een waterontharder is een apparaat wat het kalk uit het leidingwater filtert. Dat doet het door middel van ionenuitwisseling. We hebben voor jou uiteen gezet hoe een dergelijk apparaat werkt.

Een apparaat met minimaal twee cilinders

Een waterontharder is een apparaat wat met minimaal twee cilinders werkt. De eerste cilinder, die waar het water doorheen stroomt, is gevuld met kunstharskorrels. Deze cilinder zorgt ervoor dat het kalk wat in het leidingwater zit aan het water wordt onttrokken. Dit kalk blijft aan de kunstharsbolletjes hangen tot er een punt van verzadiging is bereikt. Het kalk in het water wordt vervangen door natrium wat aan de kunstharsbolletjes zit.

De regeneratievloeistof

In de tweede cilinder zit een vloeistof die gemaakt is van water met natrium. Deze vloeistof is bedoeld voor de regeneratie van de kunstharsbolletjes. Deze regeneratie vindt plaats op het moment waarop de kunstharsbolletjes helemaal zijn verzadigd door het kalk. De regeneratie houdt in dat de natriumoplossing door de actieve kool of kunstharsbolletjes heen spoelt en daardoor het kalk loshaalt. Dat kalkwater wordt afgevoerd in het riool. Het natrium uit de regeneratievloeistof hecht zich aan de bolletjes waarna er weer natrium kan worden afgegeven aan het ontharde water.

Het zoutvat

Het zoutvat is het laatste wat aan het werk mag. Er wordt een hoeveelheid regeneratiezout afgegeven aan het water voor in de tweede cilinder. Deze oplossing staat daarmee klaar voor de volgende regeneratie. De cyclus is hiermee klaar en herhaalt zich weer.

Een dip in de watertoevoer

Tijdens de regeneratie zal er geen water door de waterontharder stromen. Je krijgt dan ook te maken met een dip in de watertoevoer waardoor de waterdruk tijdelijk wegvalt. Met een waterontharder met drie cilinders, een zogeheten duplex model, wordt er gebruik gemaakt van een tweede cilinder met kunstharsbolletjes op het moment van regeneratie waardoor je geen verlies van waterdruk hebt.

De kosten van een waterontharder

Hoeveel jij betaalt voor een dergelijke waterontharder met ionenuitwisseling zie je in onderstaand schema. Het betreft hier zogeheten ‘vanaf-prijzen’.

Wat voor afmeting waterontharder koop je Grootte van jouw huishouden Prijs
Compacte waterontharder 1 tot 4 personen 1095 euro
Compacte waterontharder 4 tot 9 personen 1595 euro
Compacte waterontharder duplex 1 tot 4 personen 2095 euro
Compacte waterontharder duplex 4 tot 9 personen 2850 euro

 

Teveel betalen is niet nodig

Een waterontharder is een kostbare aanschaf. Het is dan ook niet verstandig om er teveel voor te betalen. Beter is het om eerst offertes aan te vragen. Je kan dan prijzen vergelijken en tot een goede deal komen. Met deze button vraag je meerdere offertes op om te vergelijken. Op die manier kan jij gelijk een goede deal sluiten.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat