Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder is een systeem waar consumenten weloverwogen voor kiezen. Het is een systeem waarbij je kiest voor het gemak van zacht water in jouw badkamer en voor water in jouw wasmachine wat geen kalksporen achterlaat. Er zijn uiteraard een aantal situaties denkbaar waarin er een poos geen onthard water gewenst is. Op dat moment is het aan te raden om de waterontharder even uit te zetten.

Hoe zet je een waterontharder uit

Een waterontharder is doorgaans geen apparaat waar je zomaar snel de stroom vanaf zet waarna het apparaat voor een bepaalde tijd kan stil blijven staan. Wat er in een dergelijk geval gebeurt is dat de kunstharsbolletjes met kalk eraan in die staat blijven zitten in de cilinder. Het kalk zal zich hardnekkig gaan hechten aan de kunstharsbolletjes en daardoor lastig weg te spoelen zijn met de volgende regeneratie. Ook zal de cyclus niet geheel zijn afgerond waardoor je bij de herstart met een helemaal nieuwe cyclus begint. Op die manier kom je met een onvoltooid programma te zitten waardoor de regeneratie op een incomplete manier wordt afgerond. Het is dus altijd zaak dat je de waterontharder uitzet volgens de gebruiksvoorschriften.

Elektrische waterontharder uitzetten

De elektrische waterontharder is de enige waterontharder die goed kan uitzetten. Hier zit een knop op waarmee je een regeneratie forceert waarna het apparaat op een veilige manier kan worden uitgeschakeld. De meeste elektrische waterontharders zullen zichzelf na deze procedure uitschakelen tot het moment waarop jij deze weer inschakelt.

De mechanische waterontharder uitzetten

Een mechanische waterontharder heeft niet echt een ‘uit-knop’. De manier om deze uit te zetten is gewoon door deze niet meer te gebruiken. Wacht bij voorkeur tot na een regeneratie en laat de waterontharder daarna met rust. Je kan de hoofdkraan dichtdraaien tot het punt voor de waterontharder om te voorkomen dat er opnieuw water in komt te staan. Bij een mechanische waterontharder moet je de maatregel bij thuiskomst goed in acht nemen

De waterontharder weer inschakelen bij thuiskomst

Ben je op vakantie geweest en is de waterontharder een bepaalde tijd niet gebruikt, denk er dan aan dat je alle kranen in je huis goed open zet. Laat de kranen allemaal een minuut of 10 goed doorlopen. Dit zorgt ervoor dat eventuele legionella bacteriën uit jouw leidingen worden gespoeld. Zet ook niet gelijk een tuinsproeier aan of een vernevelend apparaat wanneer je thuis komt. Dit zal een legionella besmetting veroorzaken als de bacterie heeft gebroeid in jouw leidingen.

Momenten waarop je de waterontharder niet wil gebruiken

De waterontharder zal je gebruiken in je hele huis, maar het is wel belangrijk om te weten wanneer je een waterontharder niet wil gebruiken. Op het moment dat je jouw tuin gaat sproeien wil je liever geen onthard water hebben. Het natriumchloride wat in het ontharde water zit zal ervoor zorgen dat planten zout gaan vasthouden. De planten zullen wegkwijnen en dit is iets wat jij niet meer kan terugdraaien naderhand. Je moet er dan ook echt aan denken dat je het water op dit moment niet via jouw waterontharder laat stromen. Beter is het in dat geval om de waterontharder op de vakantie-stand te zetten. Er stroomt dan gewoon hard water door jouw waterontharder heen waardoor er geen ionenuitwisseling plaatsvindt in de waterontharder.

De hardheid van het water regelen

Vind jij het water in jouw huis te zacht, dan is het een slecht idee om de waterontharder helemaal uit te schakelen. Wanneer dit zo is doe je er beter aan om de installateur langs te laten komen. Deze is in staat om de zogeheten ‘resthardheid’ aan te passen. Er wordt gekeken samen met jou naar de gewenste hardheid. Het water moet zodanig zacht zijn dat het jouw sanitair niet bedekt met een laag kalk is. Daarnaast moet je goed in de gaten houden hoe lang jouw drinkwater nog goed smaakt. Een hardheid onder 3 graden Duitse Hardheid is in principe gelijk aan zacht water. De smaak zal weinig veranderen wanneer het water zachter dan 3 graden Duitse Hardheid is. Deze instelling zal dus de kwaliteit van het zachte water niet aantasten. Wel is het een stand waardoor jouw waterontharder veel milieuvriendelijker werkt. Je bespaart op het zout wat gebruikt wordt voor de regeneratie. En daarnaast kan de waterontharder langer werken voordat er een regeneratie nodig is. Er wordt immers minder kalk uit het water gefilterd.

Goed onderhoud is kostbaar

Een waterontharder onderhouden is een klus die vakkundig moet worden uitgevoerd. Je kan het dan ook niet aan het eerste het beste klussenbedrijf overlaten. Beter is het om een gecertificeerde installateur jouw waterontharder te laten instellen. Je vraagt snel offertes voor een dergelijke onderhoudsinstallateur op via deze button. Je krijgt gelijk vrijblijvend een paar offertes die je rustig kan vergelijken. Op die manier bespaar je op het onderhoud en op het gebruik van jouw waterontharder.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat