Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het drinkwater in eigen land is van een prima kwaliteit. Het is goed gezuiverd door het waterbedrijf en er zitten geen schadelijke stoffen meer in. Om het leidingwater in zo’n goede kwaliteit te houden worden er meerdere mineralen aan toegevoegd. Twee van die mineralen zijn calcium en magnesium. Die twee stoffen hebben echter ook een minder prettige eigenschap. Ze zullen zich aan elkaar hechten tot kalkmoleculen en daardoor veel schade aanrichten in jouw huis. Een goede waterontharder is dan ook onmisbaar.

Waarom waterbedrijven geen zachter water leveren

De eerste vraag die jij je als consument dan ook zal stellen is: waarom levert een waterzuiveringsbedrijf geen zachter water. Het zou je voor veel minder problemen stellen als consument. De oplossing is logisch. Calcium en magnesium hebben als doel te voorkomen dat legionella zich kan vestigen in het leidingwater. Zouden deze twee stoffen er al bij de zuivering worden uitgelaten, dan is de kans dus aanzienlijk dat leidingwater bederft tijdens het transport en tot ernstige gezondheidsschade kan leiden. Waterbedrijven zijn dus wel genoodzaakt om het leidingwater op een zodanige manier aan te leveren dat je het eventueel thuis nog kan ontharden.

Waarom de hardheid van leidingwater wisselt

Niet al het leidingwater in ons land is van dezelfde hardheid. Waterbedrijven doen er alles aan om het schoon te krijgen, maar daar zijn soms meerdere hulpmiddelen bij nodig. Wanneer er sprake is van industrie die zijn chemicaliën in het riool loost zullen er meerdere mineralen in het water moeten zitten om tot een blijvend zuiver resultaat te komen. Om die reden kom je in ‘groene’ gebieden buiten de randstad vaak wat zachter water tegen. Deze wisselende hardheid heeft voor jou ook een gevolg. Je zal een waterontharder op maat moeten kopen.

Een wisselende uitwisselingscapaciteit

De uitwisselingscapaciteit van een waterontharder staat voor het vermogen om kalk uit het leidingwater te kunnen filteren. Je moet er dus altijd rekening mee houden dat je een waterontharder koopt met de juiste uitwisselingscapaciteit. Deze uitwisselingscapaciteit die jij nodig hebt voor zacht water wordt bepaald door een aantal factoren. We hebben ze voor je op een rij gezet.

De hardheid van het leidingwater

Dit is eigenlijk het belangrijkste punt. De hardheid van het leidingwater. Leidingwater laat zich opdelen in 4 categorieën:

  • Zacht water. Dit is water met een waterhardheid van 0 tot 3 graden Duitse Hardheid. Dit geeft de hoogte van de hardheid aan. Dit leidingwater zal doorgaans niet voor problemen zorgen. Je kan het probleemloos in je huis gebruiken en jouw witgoed zal niet eerder defect raken.
  • Tamelijk hard water. Dit is water met een waterhardheid van 3 tot 8 Duitse Hardheid. Dit is het water wat je in de meeste delen van ons land tegenkomt waar geen zware industrie staat. Het is water wat je absoluut moet ontharden om te voorkomen dat jouw sanitair en witgoed kapot gaan aan een overdosis kalk.
  • Behoorlijk hard water. Dit is het leidingwater met een hardheid van 8 tot 16 Duitse Hardheid. Dit water kom je tegen in gebieden waar het waterbedrijf vanwege de aanwezigheid van zware industrie meer mineralen aan het water moet toevoegen. Hierbij is een waterontharder geen luxe meer maar pure noodzaak. Schaf je deze niet aan, dan sta je op het gebied van witgoedonderhoud en aanschaf voor hoge kosten.
  • Erg hard water. Dit is het leidingwater wat je in Nederland maar zelden tegenkomt. Je ziet het wel in gebieden waar mijnbouw is, zoals in het grensgebied. Waterbedrijven in deze streken doen er in eerste instantie al zelf van alles aan om het water zachter in woongebieden te laten aankomen. Maar een waterontharder is hard nodig.

Uitwisselingscapaciteit in jouw waterontharder

Een waterontharder is afgestemd op de waterhardheid en de hoeveelheid kalk die moet worden verwijderd uit het systeem is dus gelijk de uitwisselingscapaciteit. Hoeveel meer kalk er moet worden verwijderd, hoe hoger de uitwisselingscapaciteit moet zijn. Er moeten immers per liter water meer kalkmoleculen uit het water worden verwijderd. De uitwisselingscapaciteit kan verschillen per waterontharder. De leverancier heeft doorgaans meerdere modellen in het assortiment waarbij hij de juiste uitleveringscapaciteit kan leveren. Het is goed om hier niet op te bezuinigen.

Kijk vooraf voordat je naar de winkel gaat

Ga je een waterontharder kopen, kijk dan goed voordat je de order plaatst. Informeer eerst naar de waterhardheid in jouw postcodegebied voordat je een waterontharder koopt. Kijk ook naar de samenstelling van jouw gezin, want dit telt ook mee bij de keuze van een uitwisselingscapaciteit. We kwamen met deze zaken in ons achterhoofd tot de volgende prijsopgaven.

Wat voor afmeting waterontharder koop je Welke waterhardheid Hoeveel personen in jouw huishouden Prijs vanaf
Compact model Tamelijk hard water 1 tot 2 personen 795 euro
Medium model Tamelijk hard water 1 tot 4 personen 1095 euro
Large model Tamelijk hard water 5 tot 9 personen 1495 euro
Compact model Behoorlijk hard water 1 tot 2 personen 895 euro
Medium model Behoorlijk hard water 1 tot 4 personen 1195 euro
Large model Behoorlijk hard water 5 tot 9 personen 1595 euro

 

Vergelijk ook de prijs

Prijzen vergelijken is een belangrijk onderdeel van het aanschafproces van een waterontharder. Dat doe je door onderstaande button aan te klikken. Je krijgt gelijk meerdere offertes thuis gestuurd om te vergelijken. Dat kan jou een flink voordeel opleveren.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat