Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

We leven in een land waar je luxe hebt. Het water uit de kraan kan je gewoon drinken zonder dat je het eerst nog moet koken. Daarnaast is het water verrijkt met meerdere mineralen om ervoor te zorgen dat er geen legionella in komt tijdens het transport naar jouw huis toe. Een waterontharder? Die heb je dus helemaal niet nodig. Althans; dat is de mening de waterleidingbedrijven geven in de media. Jij weet wel beter wanneer je jouw badkamer voor de zoveelste keer in een maand met anti kalk middel moet schoonmaken.

Hoe een waterontharder jouw leven aangenamer maakt

Een waterontharder is een apparaat wat bijdraagt aan een beter en gezonder leven voor jou. Het is een apparaat wat werkt via een ionenuitwisseling waardoor het kalk uit het leidingwater wordt gefilterd waarna er een kleine dosering natrium aan het water wordt meegegeven.  We hebben de werking van dit apparaat voor jou uiteen gezet in de onderstaande stappen.

Actieve kool in een cilinder

Een waterontharder kan de kalk aan het water onttrekken met actieve kool. Dit zijn kunstharsbolletjes die in een cilinder zitten. Deze kunstharsbolletjes hebben de eigenschap dat ze bepaalde stoffen eenvoudig aan zich kunnen binden zonder dat ze van substantie veranderen. Daarnaast kunnen kunstharsbolletjes ook goed een andere stof afgeven aan het waternet. Daardoor is het mogelijk om de ionenuitwisseling met behulp van deze actieve kool te laten plaatsvinden.

Het zuiveren van het leidingwater

Het leidingwater stroomt de cilinder met kunstharsbolletjes in. Daarna wordt het kalk aan het leidingwater onttrokken waarna er een beetje natrium aan het water wordt meegegeven. Dat natrium is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er niet snel legionella in jouw leidingwater kan komen. Dat is namelijk de functie van de twee mineralen die je uit het water zuivert. De calcium en magnesium die zich anders zouden binden tot kalkmoleculen hebben als doel legionella te weren, dus deze stoffen moeten worden vervangen om het water te beschermen en om jouw huis veilig te houden. Na het zuiveren van het leidingwater wordt het doorgegeven naar de leidingen van jouw huis. Dat gaat met hoeveelheden die kunnen oplopen van 6 liter tot 20 liter tegelijk, afhankelijk van het vermogen wat je hebt aangeschaft.

De regeneratievloeistof

Wanneer na ongeveer een dag de kunstharsbolletjes verzadigd zijn geraakt, dan vindt er een regeneratie plaats. Die vindt plaats met een regeneratievloeistof die in de tweede cilinder van de waterontharder is aangemaakt. Deze regeneratievloeistof is gemaakt van leidingwater met natrium. De kleppen van de waterontharder zullen ervoor zorgen dat de regeneratievloeistof door de eerste cilinder spoelt. Het regenereren zorgt ervoor dat het kalk wordt afgevoerd in het spoelwater. Dit kalkwater verdwijnt naar het riool. Het regeneratiewater laat een laagje natrium achter op de kunstharsbolletjes. Dit natrium wordt meegegeven aan het leidingwater.

De cyclus is klaar

Na het doorlopen van al deze stappen is de cyclus klaar en begint weer van voren af aan. Een moderne waterontharder met een display zal aangeven met welk deel van de cyclus de waterontharder bezig is zodat jij zicht hebt op het moment waarop de regeneratie zal gaan plaatsvinden. Je kan op dat moment jouw voorzorgsmaatregelen treffen.

De mechanische uitvoering

Heb jij gekozen voor de mechanische uitvoering van de waterontharder, dan zal jij moeten gokken waar in het hele proces van ontharden of regenereren jouw waterontharder zit. Je hebt er geen stroom bij nodig en het is relatief gezien een betaalbare keuze maar qua gebruiksgemak is het absoluut minder. Dit systeem zal regenereren op basis van waterdruk. Je hebt geen invloed op het moment van regeneratie.

De elektrische uitvoering

Er zijn ook waterontharders die op stroom werken. Deze apparaten zijn wat vriendelijker in het gebruik. Ze hebben een display waarop af te lezen is in welke fase van de cyclus de waterontharder zich bevindt. Je kan ook aflezen op veel modellen wat de tijd is voordat er weer een regeneratie moet plaatsvinden. Je hebt voor dit apparaat een standplaats nodig met een stroomaansluiting en het is een duurdere keuze. Doordat je echter ook zaken als het zoutverbruik kan instellen is het een apparaat wat op den duur zuiniger werkt.

Het noodzakelijke onderhoud

Als je bedenkt dat je met geavanceerde techniek werkt snap je gelijk dat je jaarlijks onderhoud moet laten plegen aan de waterontharder. Dit is een moment waarop er een aantal zaken aan jouw waterontharder worden nagelopen. Zo wordt het systeem helemaal gereinigd waarbij aangekoekte resten uit het zoutvat worden gehaald. Daarnaast worden de kleppen helemaal schoongemaakt en worden de kunstharsbolletjes gereinigd. Het algemene functioneren van het apparaat en het eindresultaat – het ontharde water – wordt gecontroleerd.

Voordat je tot aanschaf overgaat

Voordat je tot aanschaf overgaat is het aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Je krijgt gelijk een aantal offertes voor jouw situatie om te vergelijken. Dat levert je een voordeel op in de vorm van een aantrekkelijk geprijsde waterontharder met eveneens aantrekkelijk geprijsd onderhoud en installatie.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat