Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Twente is een mooie streek om in te wonen. Je woont landelijk bij de Sallandse Heuvelrug. Het is een gebied waar je mooie uitzichten hebt en waar je de ruimte hebt om te wonen. Het is ook een gebied waar het water tamelijk hard is. Wie metingen doet bij zijn huis komt er achter dat je een waterhardheid hebt die onder de onderverdeling ‘tamelijk hard’ valt. De waterhardheid is gemiddeld 5,90 Duitse Hardheid. Dat lijkt niet heel hard, maar wanneer je bedenkt dat dit staat voor een totaal van 18,9 kilo kalk op het gemiddelde totale waterverbruik van 180 kubieke meter per jaar denk je daar wel anders over.

Hoge kosten aan jouw witgoed

Je hebt hoge kosten aan jouw wasmachine wanneer je hard water hebt. Een wasmachine werkt met een verwarmingselement wat voor het warme water zorgt. Dit verwarmingselement staat rechtstreeks in contact met het leidingwater. Het kalk zal zich hechten aan het verwarmingselement waardoor dit op het laatst bedekt raakt door een laag kalk. Het verwarmingselement kan op het laatst zijn warmte niet meer kwijt, waardoor de wasmachine defect zal raken. Je staat voor een kostbare reparatie of voor een vervanging van de wasmachine. Deze kosten hakken er flink in, aangezien een nieuwe wasmachine al snel tussen 300 en 700 euro kost. De wasmachine die gemaakt was om 10 tot 15 jaar mee te gaan kan al na 5 jaar naar de recycling.

Een slechte huid door hard water

Hard water heeft een uitermate slechte uitwerking op jouw huid. Je huid wassen met water lijkt een heel gezonde zaak totdat je ontdekt dat er flink wat kalk in het water zit. Dit zorgt ervoor dat jij een schrale droge huid krijgt. Gevoelige rode plekken op je huid zullen het gevolg zijn. Dit ‘huisvrouweneczeem’ laat zich alleen stoppen door het veelvuldig gebruik van hydraterende crèmes. Je betaalt dus niet alleen veel meer vanwege het witgoed wat kapot gaat; ook betaal jij je blauw aan beautyproducten.

Hoe een waterontharder verandering kan brengen

Een waterontharder is de oplossing voor dit hardnekkige probleem. Het is een apparaat wat door middel van ionenuitwisseling zal zorgen voor zacht water. We hebben de werking van deze waterontharder voor je op een rij gezet.

  • Een cilinder met kunstharskorrels. De cilinder waar het leidingwater doorheen stroomt is gevuld met kunstharskorrels. Dit is een materiaal wat de eigenschap heeft dat het mineralen op een eenvoudige wijze aan zich bindt terwijl het ook eenvoudig mineralen kan afgeven. De kunstharskorrels onttrekken de kalk aan het leidingwater waarna er een hoeveelheid onschuldig natrium aan het water wordt afgegeven.
  • Een cilinder met regeneratievloeistof. De tweede cilinder in de waterontharder is gevuld met ene regeneratievloeistof. Dit is water waar natrium in is opgelost. Deze natriumoplossing zal na verzadiging van de kunstharsbolletjes zorgen voor een regeneratie. Deze regeneratie houdt in dat de kunstharsbolletjes worden gespoeld met de regeneratievloeistof.
  • De tweede cilinder wordt gevuld met een nieuwe regeneratievloeistof. Er wordt uit het zoutvat nieuw natrium gehaald en daarmee wordt de tweede cilinder opnieuw gevuld. De cyclus begint weer opnieuw.

Hoeveel kost een waterontharder in Twente

Ga jij een waterontharder kopen, dan moet je ongeveer rekening houden met de nu volgende prijzen voor een goed systeem.

Wat voor maat waterontharder koop je Geschikt voor hoeveel personen in huishouden Geschikt voor welke waterhardheid Prijs vanaf
Compact model 1 tot 2 personen Redelijk hard 798 euro
Compact model 1 tot 2 personen Behoorlijk hard 898 euro
Medium model 1 tot 5 personen Redelijk hard 1095 euro
Medium model 1 tot 5 personen Behoorlijk hard 1195 euro
Large model 5 tot 9 personen Redelijk hard 1495 euro
Large model 5 tot 9 personen Behoorlijk hard 1595 euro
Duplex model 1 tot 4 personen Redelijk hard 2095 euro
Duplex model 5 tot 9 personen Redelijk hard 2495 euro

 

Zaken die de prijs van een waterontharder bepalen

Een aantal factoren is bepalend voor de prijs die jij betaalt:

  • Het aantal personen in een huishouden. Een waterontharder zal altijd een piekvermogen hebben wat is afgestemd op het hoogst gemeten verbruik in een huishouden. Heb je een klein huishouden van 1 a 2 personen, dan zal jouw waterverbruik op het piekmoment in de ochtend en avond stukken lager zijn dan bij een groot huishouden van 5 tot 9 personen. Het aantal personen is dus bepalend voor het vermogen van de waterontharder die je koopt. Daarnaast is het bepalend voor de afmeting van de cilinder met kunstharsbolletjes.
  • De hardheid van het water. De hardheid van het water bepaalt in grote mate de prijs van een waterontharder. Je zal een ruimere cilinder nodig hebben om behoorlijk hard water te kunnen ontharden. Voor deze ruimere cilinder betaal je meer dan voor een cilinder die geschikt is voor redelijk hard water.
  • Het aantal cilinders in een waterontharder. De simplex waterontharder zoals we in de eerste gevallen beschreven werkt met twee cilinders. Wanneer de regeneratie plaatsvindt zal er een dip in de waterdruk komen te zitten. Met een derde cilinder in de waterontharder voorkom je deze waterdip. Tijdens de regeneratie spoelt het water door de tweede cilinder met kunstharskorrels heen. Ook tijdens extreme piekmomenten zijn er twee cilinders met kunstharskorrels beschikbaar. Je betaalt er meer voor, maar het gebruikscomfort is vele malen hoger.

Geef niet teveel uit aan een waterontharder

Aan een waterontharder geef je niet graag teveel uit. Het is dan ook altijd aan te raden om vooraf offertes op te vragen. Dat doe je met deze button. Op die manier heb jij meerdere offertes om te vergelijken in je mailbox zodat je direct ziet welke leverancier voor jou de beste is.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat