Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder is een apparaat wat je vooral kent uit het buitenland. In landen als Duitsland en Engeland is het een apparaat wat al heel erg ingeburgerd is. Dat komt doordat het leidingwater daar van een uiterst slechte kwaliteit is. Zonder voorbehandeling is het niet te nuttigen. In ons eigen land zit het wel goed met de kwaliteit van het water. Althans, dat denken de meeste mensen. Feit is dat er in ons land behoorlijk wat calcium en magnesium in het drinkwater zit. Deze twee stoffen binden zich samen tot kalkmoleculen, iets wat in de praktijk voor flink wat problemen zorgt.

De goede diensten van een waterontharder

Een waterontharder is een apparaat wat ervoor zorgt dat kalk uit het water wordt gefilterd voordat het jouw huis binnenkomt. Het spreekt voor zich dat dit een geavanceerde techniek is. Je koopt een dergelijke waterontharder als een kostbaar apparaat wat heel zorgvuldig moet worden ingesteld voordat jij het kan gaan gebruiken. Je hebt na de aansluiting van een waterontharder zorgvuldig onthard water op basis van ionenuitwisseling.

Wat Tweakers meldt over waterontharders

Tweakers is een community waar men moderne elektrische apparatuur onder de loep neemt. Er wordt gekeken naar de werking van de apparaten en daarnaast wordt er gekeken naar de gebruikersvriendelijkheid van het apparaat. Gebruikers en ervaren testers ontmoeten elkaar op deze community. Er wordt het een en ander vermeld over de technische werking en we zullen een aantal van die zaken voor je op een rij zetten.

Kunstharsbolletjes oftewel actieve kool

Een waterontharder werkt op basis van kunstharsbolletjes. Dit is een materiaal wat heel eenvoudig stoffen aan zich kan binden. Aan de andere kant is het een materiaal wat ook heel simpel stoffen los kan laten. Het is dan ook het materiaal bij uitstek om ervoor te zorgen dat kalk aan het leidingwater wordt onttrokken. Het kalk zal zich hechten aan de kunstharsbolletjes tot het moment dat het tijd is voor regeneratie.

De ionenuitwisseling met natrium

De kunstharsbolletjes hebben een laagje natriumoplossing er omheen zitten. Deze natriumoplossing wordt ook wel de regeneratievloeistof genoemd. Regeneratievloeistof is nodig op het moment dat de kunstharsbolletjes verzadigd zijn door het kalk wat eraan zit gehecht. Wanneer dat moment is bereikt zal er een spoeling van de bolletjes plaatsvinden. De regeneratievloeistof spoelt dan door de kunstharsbolletjes heen, waarbij het kalk wordt onttrokken aan de bolletjes. Het kalkwater wordt afgevoerd en een laagje natrium, afkomstig van de regeneratievloeistof hecht zich aan de kunstharsbolletjes. Daarna is de cilinder met kunstharsbolletjes weer klaar voor een nieuwe ronde water ontharden. Het natrium wordt meegegeven aan het leidingwater wat onthard is.

De voordelen van dit systeem

Tweakers heeft dit systeem uitgebreid onder de loep genomen en komt met een flinke lijst voordelen voor dit systeem. We hebben de belangrijkste voordelen op een rij gezet.

  • Een volledig systeem. Dit systeem waterontharders is een systeem wat ervoor kan zorgen dat werkelijk al het water in jouw huishouden onthard wordt. Er is dus geen sprake van één specifieke leiding met onthard water. Het ontharde water kan bij alle apparatuur komen in jouw huis die water nodig heeft om te functioneren.
  • Een apparaat wat zichzelf terugverdient. Een waterontharder op basis van ionenuitwisseling is een apparaat wat zichzelf terugverdient. Doordat je minder onderhoud hebt aan witgoed en er geen wasmachines zijn die snel zullen sneuvelen door hard water bespaar je al vrij snel een hoop geld.

De nadelen van dit systeem

Ervaren onderzoekers en gebruikers van waterontharders hebben een lijst opgesteld met daarin de nadelen van een waterontharder. We hebben ook hierbij de belangrijkste nadelen voor je op rij gezet.

  • Een groot apparaat wat ruimte nodig heeft. Een waterontharder is – zelfs in de meest compacte uitvoering – al een flink apparaat. Denk in dat geval maar aan een apparaat met de afmetingen van een flinke koelbox of een klein koffertje. Dit is de variant die voor 1 tot 2 personen geschikt is. Kies je voor een apparaat wat voor een groter huishouden geschikt is, dan kom je al snel uit op een apparaat met een hoogte tot 119 cm. Daarnaast moet de waterontharder goed bereikbaar zijn. Je moet immers het natriumvat kunnen bijvullen zonder dat je voor obstakels komt te staan.
  • Een secure instelling is vereist. Een waterontharder is een apparaat wat je niet zomaar moet neerzetten om zijn werk te kunnen doen. Het is een technologisch hoogstandje wat goed moet worden ingesteld om het beoogde resultaat te bereiken. Je zal dus absoluut de hulp van een installateur nodig hebben hiervoor.

Ga niet voor zomaar een waterontharder

De grootste problemen met waterontharders ontstaan doordat mensen zomaar een waterontharder kopen. Ze gaan voor een eenvoudige uitvoering die niet is afgestemd op de behoeften van hun huishouden. Vraag daarom eerst offertes op maat op waarbij je gelijk ziet in één oogopslag hoeveel je betaalt en hoeveel je kan besparen. Dat doe je met deze knop. Het voordeel is voor jou.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat