Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het water in jouw huis is van een heel goede kwaliteit en je mag je daarmee gelukkig prijzen. Het water is direct drinkbaar en het hoeft dus niet te worden voor behandeld voordat je het kan drinken of ergens voor gebruiken. Dat neemt niet weg dat het water zodanig is, dat je er alles zomaar mee kan doen. Wie zijn auto laat wassen in de wasstraat zal één ding opmerken. Het water in de wasstraat trekt gelijk weg van jouw auto. Daarnaast laat dit water geen strepen achter op jouw ramen. Wanneer jij jouw auto gaat wassen met de tuinslang kom je deze problemen wel tegen. Je denkt gelijk aan de techniek die in de wasstraat wordt gebruikt om jouw auto te wassen, maar dit maakt niet het verschil. Het echte verschil wordt gemaakt door de hardheid van het water. Wasstraten werken met onthard water. Daardoor krijg je water wat veel vriendelijker te verwerken is dan thuis.

Thuis zacht water voor jouw auto

Wil jij thuis zacht water hebben voor het wassen van jouw auto, dan is het een goed idee om een waterontharder voor de auto aan te schaffen. Een dergelijke waterontharder werkt volgens een principe wat vergelijkbaar is met het ionenuitwisseling systeem zoals dat ook voor in huis te koop is. Je koopt een systeem met één cilinder met kunstharskorrels. Deze cilinder is een filter waar het leidingwater doorheen stroomt voordat het door jouw tuinslang stroomt. Het kalk blijft achter aan de kunstharskorrels en het water is onthard.

Het verschil tussen een waterontharder voor thuis en je tuin

Er zit nogal een verschil tussen de waterontharder die je thuis of in je tuin gebruikt. De functie van het regenereren is het belangrijkste verschil. Bij de waterontharder voor thuis zal het altijd zo zijn dat de regeneratie automatisch plaatsvindt op een gegeven moment. Dit is op het moment dat de kunstharskorrels volledig verzadigd zijn. Ze worden op dat moment gespoeld met een natriumoplossing. Deze natriumoplossing reinigt de kunstharskorrels en laat een klein laagje natrium achter op de kunstharskorrels. Een waterontharder voor in de tuin is een stuk eenvoudiger van bediening. Het is een systeem met één cilinder en die moet handmatig gespoeld worden met broxo zout. Er wordt aangeraden om dit na ongeveer 10 keer gebruiken te doen. Alleen op die manier behoud je de goede werking van de waterontharder voor jouw tuinslang.

Alle klussen doen met de tuinslang

Heb je dan een waterontharder aangeschaft voor de tuinslang; verwacht dan niet dat je zomaar alle klussen in jouw tuin kan doen met de tuinslang. Het ontharde water is namelijk niet voor alle functies geschikt. Zo mag je het ontharde water met de tuinslang niet gebruiken om de planten mee te besproeien. Het natrium wat wordt meegegeven zal namelijk een kwalijke werking hebben op jouw buitenplanten en gazon. Deze kunnen daardoor gaan wegkwijnen. Het kalk in het leidingwater heeft ook een voedende functie voor jouw planten. Pas ook op met water wat je gebruikt in bijvoorbeeld een buitenbad wat lange tijd blijft staan met hetzelfde water. Het leidingwater met calcium en magnesium is namelijk zo samengesteld om veteranenziekte tegen te gaan. Het water zal dus niet snel gaan rotten wanneer het langere tijd stilstaat. Het water waaraan natrium is toegevoegd zal gevoeliger zijn voor veteranenziekte. Je zal het dus heel goed moeten blijven onderhouden en je zal het vaker moeten vervangen.

Hoeveel kost een waterontharder voor de tuinslang

We informeerden naar de prijs van een waterontharder voor de tuinslang en kwamen tot de volgende conclusies.

Wat ga je met de tuinslang wassen Inhoud cilinder met kunstharskorrels Prijs
Fietsen of brommer 8 liter 114 euro
Motor 12 liter 129 euro
Auto 16 liter 159 euro
Camper, caravan, boot of ander groot object 20 liter 196 euro

 

Zaken die de prijs van een waterontharder voor de tuinslang bepalen

Er is een aantal zaken die de prijs van een waterontharder voor de tuinslang bepalen. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • De bestemming van de tuinslang. De zaken die je met de tuinslang gaat reinigen bepalen het vermogen van de waterontharder die je moet gaan aanschaffen. Voor een groot object moet er meer water tegelijk worden onthard dan voor een klein object. Ga je hierop besparen, dan krijg je een waterontharder met een verkeerd vermogen waardoor je met een te lage waterdruk komt te zitten. Verstandiger is het dan ook om de bestemming van de tuinslang goed in gedachten te hebben voordat je tot aanschaf overgaat.
  • Het aansluitmateriaal. De waterontharder die wordt aangeboden is bedoeld om met een standaard tuinslang aan te sluiten. De aankoppelstukken moeten van Gardena zijn. Heb jij nog geen koppelstukken om de waterontharder mee aan te sluiten, dan komen die kosten er nog eens extra bij. Het kan je al snel op een paar tientjes meer komen te staan.
  • De frequentie van gebruik. Je zal de waterontharder tijdens het gebruik eens per 10 keer moeten regenereren met broxo zout. Het aantal keren dat jij de waterontharder gebruikt bepaalt dus voor een heel groot gedeelte de kosten van de waterontharder.
  • De hardheid van het water. Het water in jouw huis is van een bepaalde hardheid. Hoeveel meer kalk er in het water zit, hoe harder de waterontharder moet werken. Je zal dus voor water wat heel hard is meer vermogen moeten hebben dan voor zacht water. Dit heeft dus zijn weerslag op de inhoud van de cilinder met kunstharskorrels.

Vergelijk eerst goed de prijzen

Alvorens een waterontharder voor de tuinslang te kopen is het aan te raden om eerst de prijzen te vergelijken. Dat doe je het beste met onderstaande functie. Je weet gelijk hoeveel je kan besparen door op deze button te klikken. Je krijgt vrijblijvend meerdere offertes thuis gestuurd om te vergelijken.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat