Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Nederlands drinkwater is iets waar men in het buitenland behoorlijk jaloers op is. Nederland is één van de weinige landen waar het drinkwater niet hoeft te worden gekookt voordat het kan worden genuttigd. Toch is dat Nederlandse drinkwater niet zo probleemloos als je zo op het eerste gezicht zou denken. Dat probleem ontdek je echter pas wanneer je aan het poetsen gaat in jouw badkamer. De douchewand en de tegels zijn bedekt onder een soort witte sluier die zich lastig laat verwijderen. Je moet met kostbaar anti kalk middel aan de slag gaan om jouw badkamer weer te laten stralen. Dit is een probleem wat jij uiteraard graag wil oplossen.

Een waterontharder als oplossing

Een waterontharder is een systeem wat door middel van een chemische reactie het kalk uit water filtert. Door middel van ionenuitwisseling wordt in de waterontharder het kalk aan het leidingwater onttrokken. De kunstharskorrels in een cilinder waar het leidingwater doorheen stroomt hebben de eigenschap dat ze het kalk aantrekken. Nadat de kunstharskorrels zijn verzadigd door het kalk vindt er een regeneratie plaats. Tijdens deze regeneratie zal natriumoplossing door de kunstharskorrels spoelen waarbij het kalk loslaat. Het kalkwater spoelt weg en het natrium hecht zich aan de kunstharskorrels. Wanneer er kalk uit het leidingwater wordt gehaald wordt er wat onschuldig natrium afgegeven aan het leidingwater. Op die manier is een waterontharder de ultieme oplossing voor jouw huis.

Voor wie op de kleintjes heeft gelet

Een waterontharder van het bovenstaande systeem is een kostbare aanschaf. Voor een gezin van 1 tot 4 personen zal je al snel 1095 euro kwijt zijn voor een dergelijk apparaat. Heb jij op de kleintjes gelet bij de aanschaf van een waterontharder, dan heb je een heel ander systeem aangeschaft. De goedkope versie van de waterontharder onthardt het water ook op een chemische manier. De magneet waar we het over hebben is een waterontharder waarbij alle ingrediënten nog in het drinkwater blijven zitten. Het calcium en magnesium zullen zich niet aan elkaar hechten over in een straal van 3 meter, waardoor je op één waterleidingbuis zacht water hebt. Je hebt daardoor leidingwater wat geen kalkaanslag achterlaat in jouw kostbare apparatuur terwijl het wel alle ingrediënten en bouwstoffen nog in zich heeft. Een uitstekende aanschaf lijkt het op het eerste gezicht.

Hoe kom ik aan die witte waas in mijn glazen

De grootste ergernis van consumenten is wel dat ze net geld hebben uitgegeven aan een waterontharder maar dan toch glazen met een witte aanslag uit hun vaatwasser halen. Ze moeten het kalk wegpoetsen uit hun glaswerk voordat ze het in de kast kunnen neerzetten. Frustrerend want dat kalk is nu net de reden waarom ze een waterontharder kochten. Dit kalk heeft echter een heel logische reden. Wanneer je een waterontharder hebt die met ionenuitwisseling werkt vindt er altijd een moment van regeneratie plaats. Die regeneratie is het moment waarop er even geen gebruik kan worden gemaakt van  onthard water. Als die regeneratie net samenvalt met het moment waarop de vaatwasser zijn werk doet komt er dus alsnog kalk in jouw glaswerk terecht. Een volgende keer kan je de vaatwasser beter op een ander moment aanzetten. Veel moderne waterontharders geven aan in welke fase van het onthardingsproces ze zitten. Jij kan het moment van de vaatwas daarop afstemmen.

Een magneet maar nog steeds kalk

Een systeem met een magneet mag dan heel goedkoop lijken; in de praktijk valt het behoorlijk tegen. Veel mensen kopen een magneet systeem met het doel hun hele huis van zacht water te voorzien. Het feit dat een dergelijke magneet maar binnen een straal van 3 meter werkt weten ze niet. Het regende dan ook klachten toen consumenten op advies van een consumentenprogramma een dergelijke waterontharder kochten en toch last van kalk in hun leidingwater bleken te hebben. Een euvel wat te verhelpen is door meerdere magneten aan te schaffen en die op meerdere plekken in huis te installeren.

Een foute instelling scheelt veel

Heb je een waterontharder gekocht met veel instellingsmogelijkheden, dan kan het probleem van kalk in het water na ontharding nog liggen aan de waterontharder zelf. Je zal in dat geval moeten kijken naar de bypass die bij de waterontharder hoort. Daar staat een resthardheid stand op vermeld. Die resthardheid stand bepaalt hoeveel kalk er na ontharding nog in het water zit. Een gecertificeerd installateur zal in overleg met jou bepalen hoeveel kalk er na ontharding nog van jou in het water mag zitten. Onder een waarde van 3 Duitse Graden is water zacht en hoef je weinig te doen om problemen te voorkomen.

Slecht onderhoud

Een waterontharder is een apparaat wat je goed moet laten onderhouden. Tijdens het gebruik stapelt zich kalk op bij de kleppen van het apparaat. Dat kalk zal er op den duur voor zorgen dat jouw waterontharder niet meer effectief genoeg werkt. Het is dan ook aan te raden om jouw waterontharder jaarlijks te laten onderhouden. Daar wil je niet teveel voor betalen en daarom is het goed om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Zo krijg je gelijk meerdere offertes in huis om te vergelijken. Jij hebt altijd de beste deal.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat