Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Ben je van plan een waterverzachter, ook wel waterontharder genoemd, aan te schaffen, dan heb je waarschijnlijk al gezien dat er een groot aantal opties zijn. Soms is het lastig om door de bomen het bos te zien en te bepalen welke ontharder het beste is voor jouw huishouden. Hier vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij de aanschaf.

Tip 1: kijk naar je watergebruik

Een waterverzachter moet worden aangepast op het watergebruik van het huishouden. Zijn jullie met veel mensen thuis, dan zal je een waterontharder moeten kiezen die deze vraag aankan. Voor grote gebruikers kan het handig zijn om een machine aan te schaffen met dubbele cilinders. Deze kunnen meer water tegelijkertijd aan en je hebt altijd beschikking over zacht water, ook als de machine bezig is met het reinigen van de filters. Kleine huishoudens kunnen echter prima functioneren op een ontharder met één filter. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je geen zacht water hebt als de machine aan het regenereren is. Bij laag verbruik is dit natuurlijk een stuk minder vaak.

Tip 2: kies een besturingssysteem dat bij je eisen past

Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen mechanische en elektronische waterverzachter. De mechanische soort is goedkoper en werkt door middel van een tijdschakelaar. Deze tijden kun je zelf instellen en zo afstemmen op jouw watergebruik. Een nadeel van dit systeem is dat het ook water filtert als het niet nodig is, bijvoorbeeld als je een weekendje weg bent. Met een elektronische waterverzachter kun je dit probleem oplossen want die wordt aangestuurd door het volume. Deze zal dus alleen gaan filteren als de voorraad zacht water op begint te raken. Deze machines zijn duurder, maar wel efficiënter en gebruiken daardoor minder zout.

Tip 3: bekijk online marktplaatsen

Je kunt rekenen op een investering van tussen de €1000 en €1500 voor een kleine waterverzachter met één cilinder. Dit is inclusief installatie. Echter, vaak worden er op online marktplaatsen ook prima apparaten aangeboden voor een fractie van de prijs. Hier moet je wel geduld voor hebben, want het kan even duren voordat er een geschikte waterverzachter voor jouw situatie wordt aangeboden. Toch kan het betekenen dat je een machine kunt kopen met en dubbele cilinder terwijl je je die nieuw niet kunt veroorloven. Heb je er een gevonden, dan zal je deze vervolgens wel moeten laten installeren en dit kost ongeveer €200.

Tip 4: een onderhoudscontract is vaak niet noodzakelijk

Vaak bieden leveranciers van waterverzachter naast garantie ook een onderhoudscontract aan. Hier zitten reparaties meestal ook bij inbegrepen, tenzij je dit niet wilt. Ze zullen er dan voor zorgen dat je zout op tijd wordt aangevuld en ze zullen één keer per jaar je machine helemaal nakijken. Bepaalde onderdelen worden gesmeerd, gereinigd en vervangen indien nodig. Ook zullen ze een watertest doen om te kijken wat de hardheid van je water daadwerkelijk is en om te zien of er zich geen bacteriën in het water bevinden die schadelijk kunnen zijn. Als je deze overeenkomst aangaat, heb je in principe geen omkijken meer naar je machine. Echter, je betaalt hier vaak wel een aardig bedrag voor terwijl je ook zelf het zout kunt aanvullen en het onderhoud kunt doen. Maak daarom een goede berekening en besluit voor jezelf of je dit het extra geld waard vindt of niet.

Tip 5: een waterverzachter is niet alleen handig in regio’s met hard water

De hardheid van water wordt uitgedrukt in Dh. Dit staat voor Duitse hardheid. Is de Dh waarde van jouw water hoger dan 14, dan wordt dit als hard water geclassificeerd. Kalkaanslag vormt zich echter al bij een Dh waarde van 3. Omdat in Nederland veel van het water uit de grond komt en deze grond vroeger zeebodem was en dus vol zit met afzettingen van schaaldieren, kom je al gauw aan een waarde die een stuk hoger ligt dan 3. Daarom kan het in Nederland in meerdere gevallen zeer gunstig zijn om een waterverzachter te laten installeren.

Tip 6: vergelijk offertes met onze vrijblijvende vergelijkingstool

Ben je van plan een waterverzachter aan te schaffen, dan zal je deze klus plannen door offertes aan te vragen. Op die manier weet je precies wat er in jouw regio geboden wordt, met welke voorwaarden en voor welke prijs. Dit kan een tijdrovende klus zijn, omdat je alle bedrijven af moet gaan met hetzelfde verhaal voordat ze je een offerte kunnen geven. Daarom kun je een boel tijd besparen door onze vergelijkingstool te gebruiken. Dit is gratis en je verplicht jezelf tot niks, maar je hoeft maar één keer je gegevens achter te laten. Binnen een korte tijd kun je dan een aantal offertes verwachten van bedrijven uit jouw regio. Deze vergelijk je vervolgens op de aandachtspunten die voor jou van belang zijn. Alleen als je alle mogelijkheden hebt overwogen kun je een juiste beslissing maken wat betreft jouw nieuwe waterontharder.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat