Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het drinkwater in onze huizen is doorgaans van een heel goede kwaliteit. Je zal het bijna nooit hoeven voor te koken en daarnaast zitten er geen schadelijke zware stoffen in. Dat neemt niet weg dat veel huishoudens wel te maken hebben met overlast als gevolg van hard water. Het water in ons land mag dan goed gezuiverd zijn, er zit flink wat kalk in. Dat zorgt niet alleen voor problemen met jouw apparatuur maar ook voor gezondheidsproblemen. Het Hollandse drinkwater kan dus wel een waterontharder gebruiken.

Hoe een waterontharder jouw huis helpt

Een waterontharder is een apparaat wat jou behoorlijk helpt in huis. Een wasmachine zal in een huis met een waterontharder tweemaal tot wel driemaal langer meegaan. Een dergelijk apparaat wordt immers gebouwd om een levensduur van 10 tot 15 jaar te hebben. Daarnaast zal je in een woning met een waterontharder niet vaak het sanitair op de badkamer met agressieve middelen hoeven schoon te houden. Op die manier bespaar je niet allen in jouw huis; je spaart ook het milieu doordat er veel minder schadelijke stoffen in het riool belanden.

Help jouw gezondheid met een waterontharder

We noemden al heel terzijde de gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door ons drinkwater. Die gezondheidsproblemen kunnen ontstaan doordat je steeds met je handen in hard water zit als je schoonmaakt. Ook bij het nemen van een bad of douche sta je steeds in contact met hard water. Daardoor moet er een zeepproduct worden gebruikt wat de natuurlijke vochtbalans in jouw huid aantast. Een waterontharder zorgt voor water waar geen kalk meer in zit. Dit water heeft een betere zuiverende uitwerking op jouw huid. Gezondheidsklachten zoals huisvrouweneczeem en een ruwe droge huid nemen af. Ook krijg je veel minder te maken met onzuiverheden op bijvoorbeeld je gezicht.

Een kostbare aanschaf

Een dergelijk apparaat heeft het grote nadeel dat het een kostbare aanschaf is. Wie rekent komt er echter al snel achter dat je de kosten van een waterontharder weer terugverdient bij een goed gebruik. Met twee tot vijf jaar heb jij de aanschaf van een waterontharder eruit gehaald. Daarna heb je enkel nog het voordeel van dit apparaat. Je spreekt dan ook niet echt van een aanschaf, maar eerder van een investering. De kosten gaan in dit geval voor de baten uit.

Hoeveel kost een waterontharder voor thuis

We deden navraag bij een aantal leveranciers van waterontharders naar de prijs van een dergelijk apparaat. Men kwam met de volgende antwoorden:

Wat voor maat waterontharder wil je aanschaffen Hoe groot is jouw huishouden Hoe hard is jouw leidingwater Wat is de prijs bij benadering
Waterontharder compact 1 tot 2 personen Redelijk hard 798 euro
Waterontharder medium 2 tot 5 personen Redelijk hard 1095 euro
Waterontharder large 5 tot 9 personen Redelijk hard 1395 euro
Waterontharder compact 1 tot 2 personen Behoorlijk hard 898 euro
Waterontharder medium 2 tot 5 personen Behoorlijk hard 1195 euro
Waterontharder large 5 tot 9 personen Behoorlijk hard 1498 euro

 

Waar hangt de prijs van een waterontharder voor thuis vanaf

Hoeveel je betaalt voor een waterontharder voor thuis hangt af van een aantal factoren. Die hebben we op een rij gezet.

  • Het aantal personen in jouw huishouden. Het aantal personen in jouw huishouden is van groot belang bij de prijs van een waterontharder. Er wordt bij de waterontharder rekening gehouden met de piekvraag naar water in jouw huis. Dat wil zeggen dat er wordt gekeken naar het verbruik in bijvoorbeeld de ochtendspits als meerdere mensen tegelijk willen wassen, tanden poetsen, douchen, koffie zetten et cetera. Bij een groter huishouden zal je een grotere afmeting waterontharder nodig hebben om aan die vraag te kunnen voldoen.
  • De hardheid van het water. De hardheid van het leidingwater bepaalt eveneens de prijs van de waterontharder. Het water in ons land is onderverdeeld in vier gradaties, oplopend van zacht tot zeer hard. Redelijk hard water is de gradatie die komt na zacht en behoorlijk hard komt daar nog na. Hoe harder het leidingwater is in jouw huis, hoe hoger het vermogen van de waterontharder moet zijn. Er moet dan immers meer kalk worden verwijderd uit een bepaalde hoeveelheid water en daar komt meer technologie aan te pas.
  • De locatie van de waterontharder. De plek waar jij de waterontharder wil gaan plaatsen bepaalt voor een heel groot gedeelte hoeveel jij betaalt voor de installatie. Die moet je namelijk nog bovenop de bovengenoemde kosten berekenen. Deze kosten kunnen oplopen van 200 euro tot 500 euro afhankelijk van de hoeveelheid werk die de monteur eraan heeft.

Waarom een leverancier nooit zomaar prijzen opgeeft

Ga jij kijken op een website van een leverancier van waterontharders dan kom je er al snel achter dat men niet scheutig is met prijsopgaven. De reden hiervan is eigenlijk heel eenvoudig. De leverancier kan niet zomaar zien wat de waterhardheid in jouw postcodegebied is. Daarnaast heeft hij ook geen rechtstreeks zicht op de plek en situatie waar jouw waterontharder gemonteerd moet gaan worden. Dat is dus altijd een kwestie van offertes opvragen.

Eerst vrijblijvend informeren

Via onderstaande button kan jij gelijk offertes opvragen voor jouw situatie. Zo weet je direct hoeveel jij kwijt bent voor een waterontharder in jouw situatie. Je krijgt meerdere offertes tegelijk thuisgestuurd waardoor je direct kan vergelijken waar jij het betaalbaarste en beste uit bent.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat