Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder is een apparaat wat het kalk uit het leidingwater filtert. Dit systeem zal jou een hoop geld besparen doordat je veel minder kosten hebt aan de gevolgen van hard water. Het is echter ook een apparaat wat een hoop geld kost; je moet dus een flinke investering doen voordat je dit profijt hebt. Omdat jij niet zomaar veel geld gaat uitgeven aan een waterontharder hebben we voor jou een aantal waterontharders getest. We namen de verschillende systemen onder de loep en delen nu de testresultaten met je.

De goedkoopste keuze

Zacht water heeft voor jou een hoop voordelen. Je bent minder tijd kwijt aan het schoonmaken van je huis en daarnaast hoef je geen anti kalk middel meer te kopen. Toch heeft de waterontharder ook een paar nadelen. Het apparaat is doorgaans duur en daarnaast neemt het veel ruimte in. Er is een keuze die het goedkoopste is in de aanschaf; voor een paar tientjes koop je er al één. We hebben het over de waterontharder in de vorm van een heel sterke magneet. Deze waterontharder klem je om de waterleiding heen zonder dat er montage nodig is. Het is de goedkoopste keuzen maar er zitten wel een paar nadelen aan die we niet onbenoemd willen laten:

  • Magneet werkt in een straal van 3 meter. De magneet onthardt niet al het water in je huis. Hij onthardt het water in een straal van 3 meter. Dat wil zeggen dat je voor zacht water in een heel huis meerdere magneten zal moeten plaatsen. Op die manier wordt het toch nog een kostbare zaak als je zowel je wasmachine, je vaatwasser als je douche van zacht water wil voorzien.
  • Niet in elk huis in te bouwen. Een deel van ons testpanel was behoorlijk teleurgesteld. De magneet bleek niet zomaar in hun huis in te bouwen te zijn. De reden: bij de meest recente verbouwing waren de waterleidingen in de muur gefreesd. Op zo’n moment moet je een geschikte leiding zoeken op een plek waar deze uit de muur steekt. Het wordt geen heel charmante oplossing in dat geval.

Hoe werkt het systeem

De magneet zorgt ervoor dat calcium en magnesium zich niet met elkaar kunnen binden. Het is dus een apparaatje wat zorgt voor een chemische reactie in het leidingwater. Er komt geen stopcontact aan te pas. Een handige oplossing voor wie maar bij één apparaat zacht water wil hebben.

De keuze in de keuken

De waterkan met het filter is de bekendste keuze voor in de keuken. Het is een systeem wat al redelijk oud is; met een los filter wat gevuld is met ‘actieve kool’ filter je het kalk uit het leidingwater. Dit systeem heeft zowel voor- als nadelen. Groot voordeel is wel dat het een goedkoop systeem is, net als de waterontharder met een magneet. Je hebt niet in het hele huis zacht water, maar wel in de keuken om er bijvoorbeeld thee of koffie mee te maken. Er zijn echter ook een paar nadelen:

  • De losse filters zijn duur. De kan mag dan ongeveer 20 euro kosten; voor de filters blijf je bijbetalen. Dat houdt in dat je per vier filters ongeveer 20 euro betaalt. Die filters bleken slecht in de winkel te koop te zijn waardoor ze in een webwinkel moesten worden gekocht.
  • Heel beperkt zacht water. Je hebt alleen maar uit de waterkan zacht water. Voor je wasmachine heb je er dus niets aan.

Het systeem wat zichzelf terugverdient

Het laatste systeem wat we onder de loep namen verdient zichzelf terug. Het is een waterontharder die op basis van ionenuitwisseling werkt. Het kalk wordt door actieve kool uit het water gefilterd in een cilinder en wanneer de actieve kool is verzadigd wordt dit gespoeld met natriumoplossing. Dit middel heet ook wel de regeneratievloeistof. Het systeem kan je zo plaatsen dat je in het hele huis zacht water hebt. Je bent het meeste kwijt voor deze waterontharder, maar het is het enige apparaat wat zichzelf echt daadwerkelijk snel terugverdient. De investering heb je met ongeveer 3 a 5 jaar terug verdiend.

Prijzen vergelijkend warenonderzoek

We hebben de prijzen van de besproken wateroplossers voor je vergeleken. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat voor waterontharder wil je aanschaffen Aantal gebruikers Prijs, vanaf
Waterontharder met een magneet 1 tot 4 personen 29,95 euro
Waterontharder met een magneet 4 tot 8 personen 218 euro
Waterontharder met een filter Onbeperkt 29,90 voor de kan

20 euro voor 4 filters

Waterontharder met ionenuitwisseling 1 tot 2 personen 798 euro
Waterontharder met ionenuitwisseling 2 tot 4 personen 895 euro
Waterontharder met ionenuitwisseling 5 tot 7 personen 1095 euro
Waterontharder met ionenuitwisseling 7 tot 10 personen 1495 euro

 

De beste waterontharder voor een aantrekkelijke prijs

Een waterontharder kan een flinke investering zijn. Het is dan ook goed om eerst prijzen te vergelijken voordat je tot aanschaf overgaat. Dat doe je het beste met onderstaande button. Je kan meerdere offertes op maat vergelijken. Zo vergelijk je prijzen waardoor je geld kan besparen op jouw aanschaf.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat