Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wie veel met drinkwater werkt komt er al snel achter dat de kwaliteit ervan niet zo goed is als altijd wordt verondersteld. Je neemt aan dat het leidingwater goed is van kwaliteit en dat je er geen extra zuivering op hoeft los te laten voordat je het kan gebruiken voor gebruik in jouw huis of bedrijf. Een waterontharder is een apparaat wat bepaalde stoffen uit het leidingwater filtert voordat het gebruikt wordt. In de meeste gevallen is dit calcium en magnesium, ook wel bekend als kalkmoleculen.

Hoe hard water jouw installatie bedreigt

Werk je met een installatie die in rechtstreeks contact staat met water, dan is er in veel gevallen sprake van een behoorlijke bedreiging. Het kalk in het water zal namelijk neerslaan in de leidingen van jouw apparatuur waardoor er een veel slechter doorstroming is. Het kalk wat langs een verwarmingselement stroomt zal daaraan blijven hangen waardoor dit op het laatst verkalkt raakt. Het is dan ook niet voor niets dat onderhoud noodzakelijk is om jouw installatie gezond te houden. Hard water is een regelrechte bedreiging voor industriële installaties. Het is in dat geval goed dat je een expert kan inschakelen die kijkt naar de waterhygiëne in jouw bedrijf.

Hoe Technische Unie te werk gaat

Technische Unie is geen bedrijf wat een eigen lijn waterontharders heeft. Het is zo geregeld dat er een dealer-schap is voor meerdere merken waterontharders. Die waterontharders worden verkocht in de vorm van een standalone installatie zonder verdere waterzuivering in jouw bedrijf. Het kan echter ook zo zijn dat er meerdere onderdelen van de installatie nodig zijn om het water goed op peil te krijgen. Er kan sprake zijn van meerdere loze leidingen in het bedrijf die ervoor zorgen dat de installatie sporen van legionella bevat. In dat geval zal er een compleet schema worden gemaakt van jouw waterinstallatie om te kijken waar de problemen in jouw bedrijf zitten. De service van Technische Unie gaat dus verder dan alleen het leveren van apparatuur.

Het waterontharder systeem wat Technische Unie levert

Waterontharders zijn er in meerdere vormen en in meerdere prijsklassen. De waterontharders die de Technische Unie levert werken via ionenuitwisseling. Het systeem bevat een filter met actieve kool, ook wel kunstharsbolletjes genoemd, wat het kalk uit het water filtert. We hebben de werking voor je uiteen gezet.

Een materiaal wat ideaal is voor ionenuitwisseling

Voor ionenuitwisseling is het noodzakelijk dat er een middel wordt gebruikt wat geschikt is om kalk aan water te onttrekken ten tegelijkertijd een ander materiaal af te geven ter aanvulling aan het leidingwater. In het geval van een waterontharder zullen de kunstharsbolletjes de kalk aantrekken, terwijl er natrium wordt afgegeven aan het leidingwater. Het natrium komt in de eerste cilinder door een regeneratieproces.

Regeneratie om de kunstharsbolletjes te reinigen

Wanneer het verzadigingspunt is bereikt en de kunstharsbolletjes bedekt zijn met een laag kalk vindt er een regeneratieproces plaats. Die regeneratie vindt plaats met een natriumoplossing die in de tweede cilinder zit. Deze natriumoplossing zal het kalk afvoeren van de kunstharsbolletjes, waarna het natrium achterblijft op de bolletjes. Dit natrium wordt vervolgens meegegeven aan het ontharde leidingwater.

Het zoutvat levert regeneratiezout

Het zoutvat van de waterontharder zal uiteindelijk een hoeveelheid regeneratiezout leveren waarmee de tweede cilinder opnieuw wordt gevuld. De cyclus is voltooid en zal weer opnieuw beginnen.

De uiteindelijke installatie van de waterontharder

Heb je een waterontharder gekocht in samenspraak met de medewerker van de Technische Unie, dan zal deze bij het bedrijf worden geleverd. Er wordt uitgebreid de tijd genomen om de waterontharder op een tactische plek aan te sluiten. Vervolgens wordt met jou samen de gewenste waterhardheid ingesteld. Deze waterhardheid zal niet altijd 0 graden Duitse Hardheid. De gewenste waterhardheid zal doorgaans tussen de 0 en 3 graden liggen. De verdere instellingen kunnen ook worden overeengekomen.

Wat verder van belang is bij de installatie

Bij de installatie van een waterontharder moet er worden gekeken naar meerdere zaken dan alleen de resthardheid. Ook de flow van het water is van het grootste belang. Er moet een goede doorstroom zijn wanneer er een bepaalde watervraag is op een piekmoment. Dit zijn zaken die moeten worden afgestemd tussen de klant en de leverancier. Deze doorstroom zal worden ingesteld op de waterontharder, net als het moment van de regeneratie naderhand. De installatie en het onderhoud naderhand zullen dan ook door Technische Unie worden uitgevoerd. Hierbij zullen de doorgevoerde instellingen worden gecontroleerd op jaarlijkse basis.

Vraag eerst offertes op

Het is verstandig om eerst prijzen op te vragen voordat je een waterontharder gaat aanschaffen. Dat doe je met onderstaande button. Je krijgt gelijk meerdere offertes in jouw mailbox om te vergelijken. Het zal jou een flink voordeel opleveren wat kan oplopen tot wel 20 procent. Op die manier sluit jij gelijk de beste deal voordat je een installatie in je huis of bedrijf laat aanleggen.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat