Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wie in Nederland een glas water wil drinken kan dit zonder zorgen doen. Het water wordt met een aantal mineralen op peil gehouden en daardoor is het goed beschermd tegen legionella. In het leidingwater zitten onder andere calcium en magnesium. Dit zijn twee stoffen die samen zullen binden tot kalkmoleculen, waardoor het leidingwater behoorlijk hard is. Hard water wordt ook wel de sluipmoordenaar van jouw witgoed genoemd. Het kalk in het leidingwater zal zich namelijk vastzetten op het verwarmingselement van jouw wasmachine. Dat verwarmingselement kan daardoor zijn warmte niet meer kwijt waarna jouw wasmachine oververhit zal raken. Een waterontharder is dan ook in jouw huishouden een hoognodig apparaat.

Weet wat je gaat kopen

Wil jij een waterontharder gaan kopen, dan doe je er goed aan om een apparaat te kopen wat is afgestemd op de behoeften van jouw huis. De eerste reden waarom mensen een net gekochte waterontharder weer te koop zetten op het internet is dat het apparaat in eerste instantie niet voldeed aan deze eisen en behoeften. Let dan ook wanneer je een waterontharder gaat kopen op de volgende zaken:

  • De aansturing van de waterontharder. Een waterontharder kan op twee manieren werken. De eerste manier is op waterdruk. Dit is een methode waarbij de regeneratie mechanisch wordt aangestuurd wanneer de kunstharsbolletjes in de cilinder verzadigd zijn. Er komt geen stroom aan te pas, waardoor de waterontharder heel flexibel in je huis kan worden geplaatst. Dit systeem heeft een regeneratie die niet getimed kan worden. Het kan dus zomaar zo zijn dat jouw waterontharder net moet gaan regenereren wanneer jij met de vaatwasser bezig bent. Ook kan de regeneratie zomaar in de avondspits of in de ochtendspits zitten waardoor je met een dip in de waterdruk zit op een cruciaal moment.
  • Een waterontharder op stroom. Een waterontharder op stroom lijkt op zo’n moment een betere keuze. Met een dergelijk systeem kan de regeneratie getimed worden en ook heb je meer functies op de waterontharder zitten. Zo kunnen het zoutverbruik en het restverbruik worden ingesteld op de waterontharder. Ook kan een dergelijk apparaat via een app worden gevolgd zodat jij altijd direct ziet met welke functies jouw waterontharder bezig is.
  • Hoeveel mensen in jouw huishouden. Het aantal mensen in jouw huishouden bepaalt voor een heel belangrijk deel wat voor een model jij nodig hebt. Aan de hand van het vermogen valt eenvoudig af te lezen voor hoeveel personen de waterontharder bestemd is. Een waterontharder voor 1 a 2 personen heeft een veel lager vermogen dan een waterontharder voor een huishouden van 1 tot 4 of 4 tot 9 personen. Het aantal personen in je huishouden is tekenend voor de watervraag op piekmomenten in jouw huishouden. Met meer dan 4 personen in de ochtendspits heb je veel meer onthard water nodig op hetzelfde moment als wanneer je maar alleen of met twee personen bent.
  • De hardheid van het water in jouw postcodegebied. De hardheid van het water in jouw postcodegebied is heel individueel. Je moet dan ook altijd eerst kijken wat de waterhardheid is voordat je tot de aanschaf van een waterontharder overgaat. De waterontharder zal een vermogen moeten hebben wat is afgestemd op deze waterhardheid. Er moet immers op één moment een bepaalde dosering kalk uit het water worden gehaald. Die dosering moet wel gehaald kunnen worden.

Kies jouw waterontharder

Waterontharders zijn er in meerdere prijsklassen. We hebben een paar veel gekochte modellen op een rij gezet.

Wat voor een type waterontharder koop je Aantal personen in jouw huishouden Hardheid van het water Prijs bij benadering
Waterontharder op basis van ionenuitwisseling 1 tot 4 personen Redelijk hard water 798 euro
Waterontharder op basis van ionenuitwisseling 4 tot 7 personen Redelijk hard water 1098 euro
Waterontharder op basis van ionenuitwisseling 7 tot 9 personen Redelijk hard water 1398 euro
Waterontharder op basis van ionenuitwisseling 1 tot 4 personen Behoorlijk hard water 898 euro
Waterontharder op basis van ionenuitwisseling 4 tot 7 personen Behoorlijk hard water 1198 euro
Waterontharder op basis van ionenuitwisseling 7 tot 9 personen Behoorlijk hard water 1498 euro
Waterontharder met magneet 1 tot 4 personen Niet van toepassing Vanaf 30 euro
Waterontharder met magneet 4 tot 9 personen Niet van toepassing Vanaf 179 euro

 

  • Een waterontharder voor het hele huis. Wil jij een waterontharder voor het hele huis; koop dan een waterontharder op basis van ionenuitwisseling. Dit systeem werkt met kunstharskorrels die geregenereerd moeten worden. Je bent het duurste uit maar verdient deze waterontharder ook weer terug.
  • Een waterontharder voor één apparaat. Heb jij minder te besteden en wil je een waterontharder voor één apparaat zoals de wasmachine; kies dan voor de waterontharder met een magneet. Je bent minder kwijt en hebt op één punt zacht water voor een zachte prijs.

Ga voor de beste koop

Een waterontharder koop je na rijp beraad. Het is dan ook goed om eerst offertes op te vragen voordat je tot aankoop overgaat. Dat doe je heel eenvoudig met onderstaande button. Je ontvangt meerdere offertes vrijblijvend in jouw mailbox om te vergelijken. Dat levert je gelijk een flink voordeel op wat kan oplopen tot wel 20 procent.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat