Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het leidingwater wat in jouw huis uit de kraan komt lijkt wel steeds meer chemicaliën te bevatten. Dat is niet zo heel vreemd want we spoelen met alle Nederlandse huishoudens en bedrijven steeds meer afvalstoffen weg in het riool. Om dat water te zuiveren en om het schoon te houden tot het bij jou aankomt kan leidingwater wel wat hulp gebruiken. Deze hulpstoffen in de vorm van meerdere mineralen hebben niet op iedereen een even goede uitwerking. Om het water te ontdoen van deze mineralen kan je een waterontharder kopen. De grote vraag die iedereen die een dergelijk apparaat wil aanschaffen zich stelt is: hoe werkt een waterontharder. We hebben voor jou een aantal modellen onder de loep genomen en de werking voor jou uitgelegd.

De goedkoopste oplossing: de magneet

De stoffen die zich aan elkaar binden om kalkmoleculen te vormen zijn calcium en magnesium. Deze twee stoffen hebben ieder apart hun eigen nut in het drinkwater; legionella voorkomen. Ze hebben echter samen ook een nadeel; ze vormen kalk. De waterontharder in de vorm van een magneet heeft een aantal voordelen voor jou als gebruiker.

  • Lage aanschafprijs Een dergelijke magneet koop je vanaf 29,95 en dit kan oplopen tot 218 euro. Deze magneet is heel betaalbaar als waterontharder, maar denk er wel aan dat hij niet afdoende is om jouw hele huis van zacht water te voorzien. De magneet zal het water binnen een straal van 3 meter ontharden.
  • Eenvoudige montage. De magneet klem je simpelweg om je waterleiding heen. Dat klinkt vanzelfsprekend totdat je bedenkt dat in veel huizen de waterleiding goed naar binnen is weggewerkt. Tegenwoordig worden deze leidingen in gefreesd. Je moet dus een punt zoeken waar je waterleiding uit de muur komt om daar de magneet te monteren.
  • De stoffen worden niet uit het leidingwater gefilterd. Alle mineralen die worden toegevoegd aan het leidingwater hebben een functie. Wil jij geen kalkaanslag maar wel calcium en magnesium in het leidingwater dan is dit een goed systeem.

Hoe werkt de magneet

De magneet heeft een heel eenvoudige werking. Het apparaat zorgt ervoor dat calcium en magnesium zich niet aan elkaar kunnen binden. Dat gebeurt over een straal van 3 meter vanaf de locatie van de magneet gemeten. Er wordt verder niets uit het water gefilterd.

De volledige oplossing: de combi ontharder

Het combi systeem bestaat uit twee cilinders. De ene cilinder bevat kunstharskorrels oftewel actieve kool. Deze cilinder is de plek waar het leidingwater doorheen stroomt. De kunstharskorrels zullen het kalk aan zich binden terwijl ze een beetje onschuldig natrium afgeven aan het leidingennetwerk in jouw huis. De tweede cilinder bevat een natriumoplossing. Deze natriumoplossing spoelt de kunstharskorrels wanneer deze verzadigd zijn door het kalk. Het kalkwater spoelt weg naar het riool en dankzij natrium uit het zoutvat in de waterontharder wordt er nieuw regeneratiewater gemaakt.

De voordelen van de combi ontharder voor jou

De combi ontharder heeft een aantal voordelen voor jou.

  • Een apparaat op maat. De combi waterontharder kan je op maat kopen. Daarbij wordt er rekening gehouden met de grootte van jouw huishouden en met de waterhardheid in jouw huis. Ook voor een groot gezin met een hoge piekvraag naar water of in een gebied met redelijk tot tamelijk hard water heb je een geschikt apparaat in huis.
  • Volledige werking. De prijs van deze waterontharder mag dan lijken dan die van de magneet; het systeem zorgt in jouw hele huis voor zacht water. Daardoor bespaar je op den duur met dit apparaat het meeste.
  • De enige waterontharder die zichzelf terugverdient. Waterontharders zijn een uitgave. De combi waterontharder is echter een investering. Doordat je overal in je huis de vruchten plukt van zacht water verdien je deze investering terug in ongeveer twee tot vijf jaar.

Hoeveel kost een waterontharder

We hebben voor jou gekeken naar de prijs van een waterontharder. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat voor systeem koop  je Welke samenstelling huishouden Welke hardheid water Welke prijsindicatie
Magneet 1 t/m 4 personen Redelijk hard Vanaf 29,95 euro
Magneet 1 t/m 4 personen Behoorlijk hard Vanaf 79,95 euro
Magneet 5 t/m 9 personen Redelijk hard Vanaf 129 euro
Magneet 5 t/m 9 personen Behoorlijk hard Vanaf 218 euro
Combi ontharder 1 t/m 4 personen Redelijk hard Vanaf 798 euro
Combi ontharder 1 t/m 4 personen Behoorlijk hard Vanaf 898 euro
Combi ontharder 5 t/m 9 personen Redelijk hard Vanaf 1595 euro
Combi ontharder 5 t/m 9 personen Behoorlijk hard Vanaf 1698 euro

 

Betaal niet de hoofdprijs

Uiteraard wil jij niet de hoofdprijs betalen voor zacht water. Wie een goede waterontharder voor een zachte prijs wil vraagt eerst offertes op. Dat doe je met deze button. Je krijgt gelijk meerdere offertes in jouw mailbox om te vergelijken. Dat kan je een voordeel opleveren wat kan oplopen tot 20 procent.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat