Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het water in ons land wat uit de kraan komt is van een heel goede kwaliteit. Het is water wat je niet eerst nog hoeft te koken en het is ook water waar geen rare smaak aan zit. Toch is het leidingwater in ons land van een redelijk harde kwaliteit. Dat harde water krijg je doordat er calcium en magnesium in het water zitten. Calcium en magnesium zullen zich aan elkaar gaan binden in het leidingwater waardoor je kalkmoleculen in het water krijgt. Als jij apparatuur in huis hebt staan die gevoelig is voor kalk is het verstandig om een waterontharder aan te schaffen.

Welke apparaten zijn gevoelig voor kalk

Veel huishoudelijke apparaten zijn gevoelig voor kalk. Dit kan jou voor hoge kosten plaatsen wanneer je vergeet om het water te ontharden. We hebben de apparaten die bijna iedereen wel heeft in huis op een rij gezet waarbij kalk voor een probleem zorgt.

  • De wasmachine. De wasmachine is een apparaat wat heel gevoelig is voor kalk. Het water stroomt langs het verwarmingselement en daarbij blijft het kalk aan het verwarmingselement vastzitten. Na verloop van tijd zal je ontdekken dat het verwarmingselement zijn warmte niet meer kwijt kan. Bovendien kom je tot de conclusie dat de wasmachine kapot gaat door het kalk wat in de leidingen is blijven zitten. Jouw apparatuur, die een levensduur van 10 tot 15 jaar zou moeten hebben, sneuvelt dus voortijdig.
  • De vaatwasser. De vaatwasser heeft eveneens te maken met kalk wat tijdens het wasprogramma in de machine belandt. Dit kalk vind je vooral terug op de glazen die je hebt gewassen. Je moet ze dan ook eerst gaan nadrogen en opwrijven voordat je ze in de kast kan terugzetten. Anders tref je naderhand een wit waasje aan in de glazen die je net nog had gewassen. Daarnaast zullen ook bij de vaatwasser de leidingen en de sproeiarmen een laagje kalk van binnen krijgen waardoor de vaatwasser steeds slechter zal gaan werken.
  • De koffiemachine. De koffiezetter is heel gevoelig voor kalkaanslag doordat de leidingen vaak smal zijn. Het kalk zal ook hier in de leidingen gaan zitten. Wanneer er een tijd water in de koffiezetter heeft gestaan zal er echter ook kalk onderin het waterreservoir zitten. Dit apparaat moet dan ook ongeveer eens per 6 weken met een langdurige procedure worden onthard. Doe je dit niet, dan zal de koffie een schrale smaak hebben.
  • De stoomreiniger. Een stoomreiniger is he laatste voorbeeld van een gevoelig apparaat wat we nu zullen geven. De leidingen in de stoomreiniger zullen al redelijk snel verstopt raken waarna zelfs de kostbaarste stoomreiniger ermee zal ophouden. Het water wat je gebruikt in de stoomreiniger moet eveneens onthard worden, anders zal je elk jaar een nieuwe stoomreiniger moeten aanschaffen.

Een kostbaar apparaat

Een waterontharder is een kostbaar apparaat. Het is een apparaat wat zijn geld echter door de loop der jaren heen wel terugverdient. Je bent minder kwijt aan extra onkosten voor witgoed en voor huishoudelijke apparaten. Daardoor bespaar je op den duur binnen een paar jaar genoeg om de investering terug te verdienen. Een waterontharder kost je vanaf 795 euro, dus je zal vooraf een flinke investering moeten doen.

Waarom betaalt de overheid niet mee

Hoezeer jij ook bespaart op het milieu – er worden immers geen anti kalkmiddelen meer in het rioolwater geloosd – de overheid betaalt niet mee aan een waterontharder. Het apparaat is eenvoudigweg te nieuw en te onbekend bij de Nederlandse regering. De voordelen zijn nog niet overtuigend genoeg om te leiden tot een subsidie vanuit de overheid. Er zijn gelukkig wel andere manieren waarop de overheid kan meebetalen aan een waterontharder.

Woningverbetering opvoeren

Woningverbetering is een post die je mag opvoeren bij de jaarlijkse belastingaangifte. Jij zorgt ervoor met een waterontharder dat jouw huis meer waard wordt en dat is een officiële aftrekpost bij de belastingdienst. Je betaalt dus wel minder belasting wanneer je een waterontharder koopt.

Voordeel voor ondernemers

Ben je zelfstandig ondernemer, dan is er wel een mogelijkheid om een deel van de kosten van de waterontharder af te trekken. Allereerst betaal je BTW over de aanschaf en die mag je weer verrekenen met de door jou ontvangen BTW. Op die manier zie je alvast 21 procent van je investering terug. Ga je de jaarlijkse belastingaangifte doen, dan kan je de overige kosten opvoeren op de belastingaangifte als bedrijfskosten. Je besteedt immers een bepaald bedrag aan jouw bedrijfspand.

Een waterontharder tegen een zachte prijs

Ga jij investeren in een waterontharder, dan is het aan te raden om niet de hoofdprijs te betalen. Door eerst offertes te vergelijken betaal je niet teveel en heb je gelijk de goede deal. Offertes vraag je op met deze button.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat