Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Steeds meer gemeentes willen af van het gasnet. Daartoe worden allerlei acties ondernomen en wordt de waterleiding in gemeenten drastisch aangepakt. Een manier om te voorkomen dat je jouw huis moet warm stoken met behulp van aardgas, is de aanleg van een stadsverwarming netwerk. Bij stadsverwarming zorgt de gemeente er zelf voor via een biocentrale dat er warm water naar de huishoudens wordt gepompt om door de verwarming te kunnen stromen. Woon jij in zo’n milieubewuste gemeente, dan kan jij jezelf afvragen of een waterontharder wel mogelijk is.

Draag een extra steentje bij aan het milieu

Consumenten die een waterontharder kopen doen dat met meerdere redenen.

  • Eigen voordeel. Je hebt natuurlijk zelf een groot voordeel wanneer je een waterontharder koopt. De waterontharder zorgt ervoor dat er geen hard water meer uit jouw kranen stroomt, waardoor je geen kalkaanslag op je sanitair hebt zitten. Daarnaast komt er geen kalk meer in de leidingen van jouw witgoed en andere apparatuur terecht waardoor je geen dure reparaties meer nodig hebt. Jouw wasmachine en koffiezetter – om maar een paar voorbeelden te noemen – hebben opeens een veel langere levensduur. Daarnaast ben je veel minder tijd kwijt aan het reinigen van jouw sanitair. Doordat er geen kalkaanslag meer op jouw douchewand zit hoef je geen anti kalk middel meer te kopen. Het voordeel is in alle opzichten voor jou.
  • Voordeel voor het milieu. We zeiden het al: je hebt geen anti kalkmiddel meer nodig en daarnaast heb je ook geen harde schoonmaakmiddelen nodig voor bijvoorbeeld het wassen van de auto. Je kan ook met veel mildere producten jouw was doen omdat er geen kalk geneutraliseerd hoeft te worden. Een waterontharder koop je dus niet alleen voor jezelf.

Jouw huis ongeschikt voor een waterontharder

Heb jij een huis met stadsverwarming, dan wordt vaak beweerd dat jouw huis daardoor ongeschikt is voor een waterontharder. Dit is niet helemaal waar; een waterontharder kan in elk huis. We moeten je er wel op wijzen dat je niet voor al het water een waterontharder zal kunnen gebruiken in het ongunstigste geval. Je zal in elk geval moeten kijken wat voor type stadsverwarming jij in huis hebt.

Collectieve stadsverwarming

Je hebt twee soorten stadsverwarming. De meest voorkomende soort is de collectieve stadsverwarming. Jij weet of je deze vorm van stadsverwarming hebt door de hoofdkraan bij de watermeter dicht te draaien. Kan je na deze procedure nog steeds warm water krijgen; dan loopt dit niet via de hoofdkraan. Je hebt een collectieve stadsverwarming wat inhoudt dat al het warme water collectief geregeld is. In dat geval kan je wel een waterontharder kopen, maar je kan deze alleen gebruiken voor het koude water. Je kan de waterontharder dus wel gebruiken voor bijvoorbeeld de aansluiting van de wasmachine en het koude drinkwater. Voor het warme water en voor de douche kan je echter geen waterontharder gebruiken. De apparaten in je huis die het water zelf verwarmen voor het gebruik van de waterontharder. De apparaten die gebruik maken van deels warm en deels koud water maken dus gebruik van deels onthard water.

Individuele stadsverwarming

Doe je de test met de hoofdkraan bij de watermeter bij de hoofdkraan en komt er geen warm water meer, dan heb je een individuele stadsverwarming. Dit is het gunstigste voor wie een waterontharder wil aanschaffen. Je kan in dat geval de waterontharder gewoon aansluiten en profiteren van warm en koud onthard water.

Een waterontharder kopen

Ga je een waterontharder kopen, dan wil je natuurlijk weten wat de prijs is waar je ongeveer op uit komt. We hebben een aantal prijzen voor je op een rij gezet.

Wat voor afmeting waterontharder koop je Aantal personen in het huishouden Hardheid van het water Prijs
Waterontharder compact 1 t/m 4 personen Redelijk hard water Vanaf 795 euro
Waterontharder medium 5 t/m 7 personen Redelijk hard water Vanaf 1095 euro
Waterontharder large 7 t/m 9 personen Redelijk hard water Vanaf 1395 euro
Waterontharder compact 1 t/m 4 personen Tamelijk hard water Vanaf 895 euro
Waterontharder medium 5 t/m 7 personen Tamelijk hard water Vanaf 1195 euro
Waterontharder large 7 t/m 9 personen Tamelijk hard water Vanaf 1495 euro

 

Het prijskaartje van jouw waterontharder

Hoeveel jij in jouw situatie betaalt voor een waterontharder bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • De grootte van jouw huishouden. Het aantal personen in jouw huishouden is bepalend voor het type waterontharder. Er moet immers een hoeveelheid water worden onthard die voldoende is op het piekmoment van de dag, bijvoorbeeld in de ochtend. De cilinder met de kunstharskorrels moet groot genoeg zijn.
  • De hardheid van het water. De hardheid van het water is bepalend voor het vermogen wat jouw waterontharder moet hebben. Doe om te kijken wat de hardheid van jouw water is altijd eerst de postcodecheck. Zo kom je erachter welk type en vermogen waterontharder jij moet aanschaffen voor een goed resultaat.

Ga voor een zachte prijs

Natuurlijk denk jij aan het milieu, maar ook aan je eigen portemonnee. Daarom is het aan te raden om eerst offertes op te vragen. Zo krijg je gelijk een aantal offertes in je mailbox om te vergelijken. Op die manier zie jij in één oogopslag welke leverancier voor jou de beste is.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat