Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het water in jouw huis mag dan van een goede kwaliteit zijn; voor veel huishoudelijke apparaten is het een sluipmoordenaar. Het water bevat namelijk  een behoorlijke dosis calcium en magnesium. Dit zijn twee stoffen die zich aan elkaar zullen binden waardoor je kalkmoleculen in het drinkwater krijgt. Deze kalkmoleculen hechten zich aan verwarmingselementen en in leidingen van jouw huis en van je apparaten. Daardoor zullen huishoudelijke apparaten kapot gaan voordat hun levensduur is verstreken. Bovendien ben je dagelijks veel geld kwijt aan anti kalk middelen. Uiteraard wil jij weten hoe je van dit harde water afkomt.

Hoe een waterontharder jouw huis beschermt

Een waterontharder is het systeem bij uitstek om te zorgen dat er in jouw leidingwater geen kalkmoleculen meer zitten. Een waterontharder is er in meerdere uitvoeringen, want er zijn meer manieren om water te ontharden. We hebben de soorten waterontharders die er op de markt zijn voor je op een rij gezet.

Water ontharden met magnetisme

Calcium en magnesium zijn twee stoffen die zich aan elkaar hechten, maar door middel van magnetisme kan je dat proces voorkomen. Daarom zijn er waterontharders in de handel die werken met behulp van een sterke magneet. Die magneet plaats je om de waterleiding heen en het magnetisme strekt zich over de waterleiding heen. Een magneet kan een sterkte tot wel een straal van 3 meter hebben. Daardoor kan jij voor één of meerdere huishoudelijke apparaten voorkomen dat er kalk in het leidingwater terecht komt. Het calcium en magnesium blijven wel gewoon onderdeel van het water. Calcium en magnesium hebben namelijk wel een specifieke functie. Het zijn twee materialen die voorkomen dat er legionellabacterie in het leidingwater komt te zitten. Deze ziekmakende bacterie zou gaan broeien wanneer dat proces niet door deze twee stoffen werd tegengehouden. Een magneet heeft een aantal voordelen:

 • Eenvoudig te plaatsen. De magneet klem je heel eenvoudig om je waterleiding heen zonder dat je ervoor hoeft te gaan schroeven en monteren. Daardoor is het een systeem wat zelfs een leek nog kan installeren in huis.
 • De magneet is het systeem wat het goedkoopste in de aanschaf is. Een dergelijke magneet koop je al vanaf 29,95 euro. Je koopt dan de eenvoudigste versie die geschikt is voor zacht tot redelijk hard water. Een duurdere magneet kost tot 218 euro. Deze versie is geschikt voor grote gezinnen en voor redelijk hard, tamelijk hard en zeer hard water.

De magneet heeft ook een aantal nadelen:

 • Werkt slechts op één plek. De magneet werkt slechts op één plek. Dat wil zeggen dat je niet met het plaatsen van één magneet in het hele huis verzekerd bent van zacht water. Wil je een heel huis met zacht water, dan zal je meerdere magneten moeten aanschaffen.
 • Waterleidingen zijn soms lastig te bereiken. In steeds meer moderne huizen wordt bij een verbouwing gezorgd dat de leidingen niet meer over de muren maar in de muren lopen. Ze worden dus in gefreesd. Daardoor zullen waterleidingen lastig te bereiken zijn.

Water ontharden met zout

Een ander systeem om water te ontharden is met de combi ontharder. Dit is een systeem wat werkt met regeneratiezout. Het systeem heeft twee cilinders, waarvan de eerste kunstharskorrels bevat. Die kunstharskorrels onttrekken het kalk aan het water waarna het natrium toevoegt aan het water. Dat natrium zit in de tweede cilinder van de waterontharder. Deze cilinder heeft het regeneratiewater. Dat regeneratiewater zal de kunstharskorrels spoelen wanneer deze verzadigd zijn. Op die manier wordt het kalkwater afgevoerd naar het riool en stroomt er onthard water door jouw leidingen heen. Dit is uiteraard ook een systeem wat bepaalde voordelen heeft:

 • Altijd en overal zacht water. De waterontharder kan je zo plaatsen in je huis dat je op iedere plek en in elke ruimte zacht water hebt. Het is dus niet zo dat je alleen maar bij één apparaat zacht water hebt.
 • Instelbare ontharding. De ontharding van de waterontharder met zout stel je zelf in. Je kan bij de meeste waterontharders een resthardheid instellen. Daardoor wordt niet al het kalk aan het water onttrokken, maar wel het schadelijkste deel.

Het systeem heeft ook nadelen die we niet onbenoemd willen laten.

 • Een kostbare investering. Je verdient de waterontharder met dit systeem wel weer terug, maar het blijft de kostbaarste investering. Een waterontharder van dit systeem koop je vanaf 795 euro maar de prijs kan oplopen tot wel 1895 euro.
 • Een groot apparaat. De kleinste waterontharder van dit systeem heeft de afmeting van een koffertje, maar er zijn ook grotere uitvoeringen. De grootste uitvoering, geschikt voor een gezin van 7 tot 9 personen, heeft een hoogte van wel 1,19 meter. Het is dus wel een kunst om deze waterontharder goed te plaatsen op een bereikbare plek.

De waterontharder met het filter

Houd jij van de smaak van zacht water op tafel bij het eten, maar zit je verder niet te wachten op onthard water; dan is daar altijd nog de mogelijkheid van een waterontharder met een filter. Deze waterontharder heeft een filter met actieve kool, wat het kalk uit het leidingwater filtert. Dit systeem heeft uiteraard ook voordelen:

 • Je koopt een waterkan die geschikt is voor een filter al voor 29 euro. Zo heb je voor in de keuken een heel praktische oplossing.
 • Mee te nemen. De waterkan of waterfles met filter kan je meenemen als je op vakantie gaat. Zo heb je ook op een vakantieadres zacht water om te drinken.

Ook dit systeem heeft nadelen:

 • Duur in het onderhoud. De filters voor dit systeem zal je los moeten bijkopen. Zo ben je in het onderhoud wel duurder uit. De filters koop je per 4 stuks voor ongeveer 20 euro.
 • Milieu onvriendelijk. De actieve kool in de filters is niet recyclebaar en je kan de filters ook niet zelf reinigen. Daardoor is dit systeem redelijk milieu onvriendelijk.

Bepaal de prijs

Een waterontharder kopen doe je het liefste nadat je eerst prijzen hebt vergeleken. Dat kan met deze tool. Je krijgt een aantal offertes in jouw mailbox om te vergelijken en dat kan je een voordeel oplopend tot 20 procent opleveren.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat