Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een glas water zou doorgaans naar niets moeten smaken. Water heeft namelijk geen specifieke smaak. Wie een vergelijkend smakenonderzoek zou willen doen kan het beste een glas water uit de kraan, een glas bronwater en een glas onthard water kunnen nuttigen. Pas op dat moment realiseer je namelijk dat hard water uit de kraan toch wel degelijk een smaak heeft. Die smaak van water is per postcodegebied verschillend en dat heeft een reden. De hoeveelheid mineralen die aan water moet worden toegevoegd om het water goed op peil te houden hangt namelijk af van zaken die in een regio in het riool worden geloosd. Hoeveel meer chemicaliën daarbij zitten, hoeveel meer mineralen er aan het water moeten worden toegevoegd.

De smaak van water herkennen

De smaak van het leidingwater in jouw postcodegebied herken je meestal niet wanneer je een glaasje puur water drinkt. Pas op het moment dat je iets gaat bereiden kom je tot de ontdekking welke smaak er aan jouw water zit. Thee is een product waarbij een bijsmaak gelijk opvalt, maar ook koffie is een drank waarbij hard water direct wordt waargenomen. De harde smaak van het water geeft een schrale bijsmaak aan de koffie of thee. Bovendien zie je een vliesje op de thee of koffie drijven. Het zijn zaken waaraan je kan zien en proeven dat er meer kalk in het water zit dan goed voor je is.

Jouw water onthard met zout

Een waterontharder is een apparaat wat het drinkwater onthardt via een systeem met twee cilinders. De ene cilinder bevat kunstharskorrels wat je ook, wel actieve kool noemt. De kunstharskorrels zitten in de cilinder waar het water doorheen stroomt. De kunstharskorrels hebben de eigenschap dat ze kalk aantrekken. Het kalk wat uit het water wordt gehaald wordt vervangen door een beetje natrium. Dat natrium zit in een apart zoutvat in de waterontharder. Na deze regeneratie verdwijnt het kalkwater in het riool en er wordt nieuwe natriumoplossing aangemaakt om het nieuwe regeneratiewater te maken.

Wat gebeurt er met het zout

Wie denkt aan water wat is onthard met zout zou verwachten dat het water een wat zoute smaak krijgt. Er wordt immers wat zout toegevoegd aan het drinkwater. Dit blijkt in de praktijk echter niet het geval te zijn. Het zout is namelijk een onderdeel van de chloride in het leidingwater en die hoeveelheid chloride blijft gelijk. Je proeft dus geen zout in het ontharde water. Het zout heeft echter wel een functie in het ontharde water en het kan dus niet zomaar achterwege worden gelaten.

Waarom er zout in zacht water zit

Het zout wat je gebruikt om het water te ontharden heeft een heel belangrijke functie. Het calcium en magnesium wat eerst in het water zaten wordt eruit gefilterd, terwijl dit er niet zomaar in zit. Deze twee stoffen dienen namelijk om te voorkomen dat er legionella in jouw waterleidingen komt te zitten. Legionella is een bacterie die ontstaat doordat water te lang stilstaat in jouw leidingen. Door het toevoegen van wat natrium aan het zachte water krijg je ditzelfde effect maar dan met een vriendelijker middel.

De waterontharder instellen

Vind jij alsnog dat er teveel natrium in het water zit na het ontharden, dan kan je de waterontharder vaak nog anders instellen. Je kan op de meeste moderne waterontharders een ‘resthardheid’ instellen. Dit houdt in dat het water niet helemaal is onthard maar dat er nog wat kalk in het water achterblijft. Er komt echter ook minder natrium in het water terecht waardoor je een neutralere smaak krijgt. Dit instellen kan je het beste laten doen door een erkend installateur.

Onthard water zonder natrium

De laatste mogelijkheid als je water wil ontharden voor huishoudelijk gebruik zonder toevoeging van natrium is de magneet. Dit systeem zorgt ervoor dat calcium en magnesium zich niet aan elkaar kunnen binden terwijl er geen zout wordt toegevoegd aan het leidingwater. De magneet houdt de twee stoffen uit elkaar zodat er geen kalkmoleculen kunnen ontstaan. Een magneet heeft een werking binnen een straal van ongeveer 3 meter van de magneet.

Hoeveel kost een wateronthardersysteem

We informeerden voor beide waterontharder systemen naar de prijzen en we kwamen tot de volgende indicaties.

Wat voor waterontharder systeem koop je Geschikt voor welke waterhardheid Met of zonder instelmogelijkheid voor resthardheid Prijs bij indicatie
Waterontharder combi systeem met natrium Redelijk hard, tamelijk hard en zeer hard water Zonder instelmogelijkheid 785 euro
Waterontharder combi systeem met natrium Redelijk hard, tamelijk hard en zeer hard water Met instelmogelijkheid dankzij extra bypass met schroefsysteem 850 euro
Waterontharder met magneet Redelijk hard water Zonder instelmogelijkheid Vanaf 29 tot 220 euro

 

Betaal geen keiharde prijs

Een waterontharder is een heel gewild product maar je hoeft er geen keiharde prijs voor te betalen. Het is verstandig om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met deze button. Zo krijg je gelijk een aantal offertes wat je rustig kan vergelijken. Zo kan je wel tot een voordeel van 20 procent komen.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat