De douche dagelijks moeten schoonmaken omdat er kalkaanslag op het chroom zit, lekkende kranen omdat het kraanleer vergaan is door een laag kalk, de wasmachine die er na 4 jaar mee ophoudt omdat het verwarmingselement zijn warmte niet meer kwijt kan. Het zijn allemaal zaken die het gevolg zijn van kalk in jouw leidingwater. Nederland mag dan een goed waterzuiveringssysteem hebben, het kalk in het water is een hardnekkig probleem.
Inhoud
- 1 Is een waterontharder altijd de oplossing
- 2 Een woord vooraf
- 3 Argument 1: Zacht water is zout
- 4 Argument 2: Kalkwater wat je loost is slecht voor het milieu
- 5 Argument 3: calcium is een onmisbare voedingsstof
- 6 Argument 4: Een waterontharder moet je steeds laten onderhouden
- 7 Argument 5: Een waterontharder is duur
Is een waterontharder altijd de oplossing
Om af te rekenen met de schadelijke gevolgen van kalk in het leidingwater kopen steeds meer mensen een waterontharder. Je koopt daarmee een gecompliceerd stuk techniek wat er voor zorgt dat het water in jouw huis ontdaan is van kalk. De vraag die echter opkomt bij veel consumenten is of de waterontharder wel altijd de juiste oplossing is. Is een dergelijk apparaat niet juist slecht voor de gezondheid? We keken naar een aantal argumenten die werden aangevoerd tegen de waterontharder. We deden navraag bij experts of deze argumenten steek houden. We kwamen tot de volgende bevindingen.
Een woord vooraf
Voordat we met de argumenten beginnen moet er eerst iets gezegd worden. De bewering dat onthard water slecht zou zijn voor de volksgezondheid is nooit vanuit de regering gekomen. Deze bewering kwam ook niet van consumenten. Het is een stelling die is ingenomen door waterzuiveringsbedrijven. Zij zien de waterontharder als een middel om aan te tonen dat zij hun werk niet goed doen. Er is dus sprake van een zogeheten ‘linkse lobby’. Het feit dat het nut van de waterontharder ter discussie staat is dus puur eigenbelang van de waterzuiveringsbedrijven.
Argument 1: Zacht water is zout
Het water wat in de waterontharder binnen komt wordt gereinigd met een natriumoplossing. Aangezien natrium een zout is wat naderhand meekomt met het water zou je kunnen veronderstellen dat het water een hoger zoutgehalte heeft. In dat geval zou je bij twijfel een glas onthard water kunnen drinken. Je komt dan tot de conclusie dat het water geen zoute smaak heeft. De reden hiervan is heel simpel; de hoeveelheid chloride in het water blijft gelijk en het zout wat wordt toegevoegd aan het drinkwater is in de vorm van een chloride. De samenstelling van de chloride verandert dus wat, maar de smaak en de inhoud van het water niet. Je zal dus geen gezondheidsproblemen krijgen doordat er zout in het water zit. Daarbij wordt de dagelijkse inname van zout maar voor 2 procent bepaald door het natrium wat altijd al in drinkwater heeft gezeten; de rest komt door de inname van voedingsmiddelen zelf.
Argument 2: Kalkwater wat je loost is slecht voor het milieu
De waterontharder onttrekt het kalk aan het leidingwater waarna het kalk naderhand met het regeneratiewater wordt afgevoerd naar het riool. Je loost daardoor wel in één keer een plons kalk in het riool. Feit is dat dit kalk anders ook wel in het riool was terechtgekomen met het gebruikte leidingwater. Je voorkomt met het ontharden van het leidingwater bovendien dat er met chemische anti kalk middelen moet worden gereinigd. Die anti kalkmiddelen waren anders ook in het milieu terecht gekomen en dat zorgt voor een extra belasting van het rioolwater. Je bent dus niet slecht voor het milieu bezig met een waterontharder maar op termijn juist eerder goed. Het natrium wat in het leidingwater komt te zitten in de vorm van chloride is evenmin schadelijk voor het riool.
Argument 3: calcium is een onmisbare voedingsstof
Dit is iets wat niet te ontkennen valt. Calcium is een mineraal wat in een aanbevolen dagelijkse dosering moet worden ingenomen. Dit zit echter slechts in een zeer beperkte mate in jouw drinkwater. Het calcium zit voor het merendeel in andere voedingsmiddelen die je tot je neemt. Met een goed voedingspatroon kom je dus absoluut aan die hoeveelheid calcium.
Argument 4: Een waterontharder moet je steeds laten onderhouden
Dat is absoluut waar. Een waterontharder moet je goed laten onderhouden en dit wordt dan ook niet voor niets gelijk aangeboden bij de aanschaf van een waterontharder. Dat is niet om klanten te binden, maar eerder om ervoor te zorgen dat de waterontharder goed blijft werken. Het mechanisme met kleppen die het regeneratiewater doorlaten en de kunstharskorrels die zorgen voor het onttrekken van de kalk moeten worden gereinigd. Dit moet minimaal eens per jaar gebeuren, afhankelijk van de hardheid van het water.
Argument 5: Een waterontharder is duur
Dat is iets wat je zelf in de hand hebt. Een waterontharder koop je het beste nadat je eerst uitgebreid offertes hebt vergeleken. Dat doe je met onderstaande functie. Zo zie je gelijk welk model en welke leverancier voor jou de beste keuze zijn. Je hebt je eigen voordeel op die manier zelf in de hand.
Geschreven door: Kosten-waterontharder.be