Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

In steeds meer huishoudens behoort de waterontharder tot de standaard uitrusting. Het is een apparaat wat jouw kostbare apparatuur in een goede conditie houdt. De meest gehoorde klacht over waterontharders is dat het apparaat in eerste instantie goed functioneert maar het na een tijdje slechter gaat doen. Wat niet iedereen beseft is dat een waterontharder kwetsbare apparatuur is die goed moet worden onderhouden en schoongemaakt.

Waarom de waterontharder onmisbaar is

Een waterontharder is tegenwoordig onmisbaar in jouw huis. De belangrijkste reden is dat veel moderne apparatuur gevoelig is voor kalkaanslag. Apparatuur zoals de wasmachine en vaatwasser maar bijvoorbeeld ook de stoomreiniger staat doorlopend in contact met water. De mineralen die aan het leidingwater zijn toegevoegd zorgen voor een kalkaanslag in de apparatuur waardoor de verwarmingselementen en leidingen het zwaar te verduren krijgen. Jouw apparatuur zal daardoor veel korter meegaan dan de levensduur die de producent in gedachten had. Je snapt het al; een waterontharder is onmisbaar voor iedereen die wil besparen op zijn apparatuur.

Een onderhoudsabonnement bij aanschaf

Bij de aanschaf van een waterontharder begint nagenoeg iedere verkoper gelijk over een bijpassend onderhoudsabonnement. Geschrokken door het hoge bedrag op de factuur besluiten veel consumenten echter om dit nog even uit te stellen. Een besparing die niet altijd even verstandig is, is ondertussen wel gebleken. Een onderhoudsabonnement is er namelijk om de levensduur van jouw waterontharder te garanderen. Daarnaast is het onderhoudsabonnement er om een blijvend goed onthard water te garanderen aan jou.

Zaken die moeten worden schoongemaakt aan de waterontharder

Bepaalde onderdelen van de waterontharder moeten absoluut worden schoongemaakt om te voorkomen dat de ontharder een slechter resultaat zal afleveren.

  • Het zoutvat. Het regeneratiezout in jouw waterontharder wordt vaak vochtig bewaard. Dat houdt in dat er al wat water aan zit toegevoegd waardoor het eenvoudiger kan worden afgemeten voor de regeneratiecilinder. Vochtig zout heeft echter ook een nadeel; het heeft de eigenschap om te gaan klonteren. Het vochtige zout zal in de hoeken van het zoutvat gaan zitten en daar gaan aankoeken. Het zal meer zout aantrekken waardoor er geen goede uitstroom van zout meer mogelijk is uit het zoutvat van jouw waterontharder. Heb je zo’n apparaat met een zoutvat, dan zal je dus eraan moeten denken dat je het zoutvat bij iedere keer dat je het bijvult even schoonmaakt. De aangekoekte restjes zout moet je verwijderen voor het beste en zuinigste resultaat.
  • De kleppen van de waterontharder. De kleppen van een waterontharder vormen het belangrijkste onderdeel van de waterontharder. De kleppen zorgen ervoor dat het water vanuit de cilinder met regeneratievocht naar de cilinder met kunstharsbolletjes stroomt. Een belangrijke functie want deze kleppen zijn heel gevoelig ingesteld. Aangezien ze veel te maken hebben met zout water maar ook met hard water bij instroom in de waterontharder kunnen er zich kalk en zoutresten vastzetten op de kleppen. De kleppen zullen hierdoor veel minder effectief werken waardoor jouw waterontharder ontregeld raakt. Je krijgt op den duur water in huis wat niet goed meer onthard is. Daarnaast kan de waterontharder kapot gaan door kleppen die niet goed zijn onderhouden en schoongemaakt.
  • De kunstharsbolletjes zelf. De kunstharsbolletjes staan voortdurend in contact met kalkwater of met natriumoplossing. Aangezien er echter ook bacteriën in het water zitten is het zaak dat deze ook eens per jaar worden schoongespoeld. Deze werkzaamheden zitten bij het onderhoud inbegrepen.
  • De afstelling. De afstelling van de waterontharder is het laatste punt wat wordt gecontroleerd bij de check up van de waterontharder. Er wordt gekeken of het eindresultaat – het zachte water – wel overeenkomt met de zachtheid die jij wil.

Hoeveel kost het schoonmaken van een waterontharder

We informeerden bij onderhoudsbedrijven naar de kosten van de schoonmaak van een waterontharder. We kregen meerdere prijsopgaven die we in het onderstaand schema hebben weergegeven.

Wat voor werkzaamheden laat je uitvoeren Frequentie Prijs
Zoutvat schoonmaken Iedere keer dat je het zoutvat vult. Bij zelf doen: geen extra kosten

Bij laten navullen: 40 euro per keer

Schoonmaken kleppen, schoonmaken kunstharsbolletjes en regelen afstelling Eens per jaar 70 tot 90 euro per keer, exclusief vervangen defecte onderdelen.

 

Zaken die de kosten van het schoonmaken van de waterontharder beïnvloeden

De kosten van de schoonmaak van een waterontharder worden beïnvloed door een aantal zaken.

  • Een combinatie met de aankoop. Bij de aankoop van een waterontharder kan je gelijk een onderhoudscontract laten afsluiten. Dat houdt in dat je tekent voor een onderhoud gedurende de levensduur van de waterontharder. Je betaalt jaarlijks automatisch een bedrag van ongeveer 70 euro voor een periodieke onderhoudsbeurt.
  • Onderhoud met of zonder onderdelen. Mocht er bij de onderhoudsbeurt worden geconstateerd dat er onderdelen moeten worden vervangen, dan zal dit gelijk gebeuren. Je kan een onderhoudscontract afsluiten op puur het arbeidsloon van de onderhoudsmonteur. Je kan echter ook een contract afsluiten wat inclusief vervanging van onderdelen is. Je belandt dan in het contract wat ongeveer 90 euro per keer kost.
  • Wil je een onderhoudscontract inclusief hulp bij calamiteiten, dan kan je dit afsluiten. Wanneer er bijvoorbeeld een ontregelde waterontharder is na een stroomuitval wordt dit hersteld zonder dat er extra kosten voor worden berekend. Deze variant zit eveneens bij de duurdere contracten inbegrepen.

Vergelijk eerst zelf

Voordat je een schoonmaak- en onderhoudscontract afsluit voor jouw waterontharder is het goed om eerst prijzen te vergelijken. Dat kan je doen via onderstaande button. Je kan direct offertes naast elkaar leggen en kijken welke voor jou de meest geschikte is.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat