Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het water in ons land mag dan nog van zo’n goede kwaliteit zijn; ons drinkwater bevat alsnog een hoop kalk. Dat komt vooral doordat er een hoop natrium en calcium wordt meegegeven aan het drinkwater om te voorkomen dat er legionella in kan gaan broeien tijdens het transport naar jouw huis. Dit kalk heeft nogal een schadelijke invloed op jouw kostbare apparatuur en je mooie sanitair. Wanneer jij alleen het beste wil in je huis zit je niet te wachten op extra schoonmaakwerk met anti kalk middel.

Een apparaat waar niet iedereen even blij mee is

Hoe handig een waterontharder ook mag zijn; het is een apparaat waarover nogal wat slechte verhalen de rondte doen. Dat heeft te maken met het feit dat jij de samenstelling van het water verandert voordat het wordt geconsumeerd en voordat het wordt teruggegeven aan het riool. In het nieuws komen geregeld verhalen voorbij over waterontharders die schadelijk zijn. We keken naar de zin en onzin van deze uitlatingen. We hebben de kritiekpunten op een rij gezet.

Een waterontharder zorgt voor zout water

Een waterontharder zorgt er via een ionenuitwisseling voor dat kalk uit het water wordt verwijderd en dat er een beetje natrium aan het water wordt meegegeven. Je zou dus kunnen zeggen dat onthard water zout is en zout is bewezen slecht voor je gezondheid.

  • Deze uitspraak is niet waar. Wie twijfelt aan de smaak van onthard water kan altijd een glas komen proeven bij de leverancier. Zo proef je eigenlijk wat wij al willen zeggen. Onthard water is niet zout. De chloride in het water blijft onveranderd, ook al wordt er wat natrium aan het water toegevoegd. Het water is dus niet zout geworden door het gebruik van de ontharder.

Zelf de hoeveelheid natrium bepalen

Wil je zelf de hoeveelheid natrium die wordt gebruikt kunnen instellen, koop dan een waterontharder die een resthardheid stand heeft. Je kan daarmee zelf bepalen hoeveel natrium er wordt gebruikt om het water te ontharden. Je kan daarmee geld besparen doordat er minder zout wordt gebruikt. Je bepaalt ook of er naderhand nog wat kalk in het water is achtergebleven. Wanneer je het water ook gebruikt om de planten te begieten of te sproeien in de zomermaanden is een dergelijke stand aan te raden. Planten kunnen namelijk slecht tegen de veranderde verhoudingen in de chloride.

Door een waterontharder heb je grotere kans op legionella

Calcium en magnesium dienen om de kans op legionella te verkleinen. Het lijkt dan ook heel logisch dat onthard water een grotere kans op legionella geeft. Onthard water is dus slecht voor de veiligheid van het water in jouw huis.

  • Een waterontharder haalt inderdaad het calcium en magnesium uit jouw drinkwater, maar daarvoor in de plaats wordt natrium afgegeven. Natrium heeft een zuiverende werking en zal er van nature voor zorgen dat het water vrij van bacteriën blijft. Het water is dus niet gevoeliger voor bederf.

Zelf aan je veiligheid werken

Legionella kan ook in het water komen wanneer jouw leidingwater niet onthard is. Je kan legionella voorkomen door na de vakantie jouw leidingen te laten doorspoelen. Doe de kranen goed open; op die manier kan het vervuilde water en het water met bacteriën eerst wegspoelen voordat je zelf weer drinkwater neemt.

Een waterontharder haalt belangrijke bouwstoffen uit jouw drinkwater

Een waterontharder haalt calcium en magnesium uit jouw drinkwater. Dit zijn bouwstoffen die van het grootste belang zijn voor jouw gezondheid. Het ontharden van water is dus helemaal niet zo gezond. Je ontzegt je lichaam een hoop belangrijke bouwstoffen.

  • Een waterontharder zorgt ervoor dat calcium en magnesium uit het water worden gehaald, maar dit is maar een heel minimale hoeveelheid op jouw dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Je krijgt dus via de rest van je voeding van de dag jouw calcium en magnesium binnen. Gezond en gevarieerd eten zijn noodzakelijk om de nodige bouwstoffen binnen te krijgen.

Zelf aan je bouwstoffen werken

Je kan zelf aan een voldoende inname van bouwstoffen werken door voldoende groente en fruit te eten. Ook noten bevatten een bron aan calcium. Op deze manier krijg jij je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen.

Een waterontharder moet je laten onderhouden en dat kost geld

Een waterontharder is een apparaat wat gebruik maakt van gevoelige techniek. Het is een apparaat wat goed moet worden onderhouden. De kleppen moeten worden schoongemaakt en ook het zoutvat moet geregeld worden schoongemaakt.

  • Een waterontharder is bedoeld om te besparen, maar je zal wel wat moeten uitgeven op jaarbasis aan het onderhoud ervan. Daarvoor huur je het beste een gecertificeerd installateur in.

Niet teveel betalen

Ga je een waterontharder aanschaffen of laten onderhouden, dan is het goed om te weten hoeveel je daarvoor kwijt zal zijn. Vraag daarom eerst offertes op met deze button. Zo zie je gelijk waar jij de beste deal kan sluiten waardoor je nooit teveel betaalt.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat