Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

We leven in een land waarin het drinkwater van een zeer goede kwaliteit is. Het water hoeft niet te worden gekookt voordat je het gebruikt. Je zou dan ook denken dat een apparaat als een waterontharder in ons land een overbodige luxe is. Niets is echter minder waar. Een waterontharder is keihard nodig om ervoor te zorgen dat jij geen schadelijke gevolgen ondervindt van het kalk in het drinkwater.

De schadelijke gevolgen van leidingwater voor jouw huis

Het leidingwater zoals het uit de kraan komt zorgt voor flink wat problemen. We hebben een paar gevolgen van hard water voor je op een rij gezet.

  • Korte levensduur apparatuur. De wasmachine in jouw huis is gebouwd op een levensduur van gemiddeld 10 a 15 jaar. De meeste wasmachines halen deze leeftijd echter bij lange na niet. De reden hiervan is het harde water wat door het apparaat heen stroomt bij het wasprogramma. Het kalk zal zich aan het verwarmingselement hechten waardoor het zijn warmte op den duur niet meer kwijt kan. Jouw apparatuur raakt defect en een reparatie is kostbaar. Een nieuwe aanschaf is vaak een betere oplossing. Een wasmachine kost al snel tussen 300 en 600 euro.
  • Veel onderhoud aan jouw sanitair. De badkamer bevat flink wat kwetsbare delen. Een douchewand van glas is een lust voor het oog, maar de meeste douchewanden zijn bedekt met een witte sluier. Deze witte sluier bestaat uit kalkaanslag. Je krijgt de kalkaanslag enkel weg met een agressief anti kalkmiddel.
  • Dicht slibbende leidingen. De waterleidingen in jouw huis zullen op den duur steeds minder water doorlaten waardoor de waterdruk afneemt. Niet handig wanneer je bedenkt dat apparatuur zoals een regendouche juist veel water tegelijk nodig heeft. Het kalk in de leidingen zorgt voor deze steeds lager wordende waterdruk. Wanneer water geregeld blijft stilstaan in jouw leidingen zal het kalk neerslaan waardoor je dit effect krijgt.
  • Een slechte huid. Jouw huid is eveneens het slachtoffer van het harde water wat uit jouw kraan komt. Dat houdt in dat je last hebt van het zogeheten ‘huisvrouweneczeem’. Dit eczeem is het gevolg van veelvuldig lichaamscontact met kalk. Jouw huid wordt droog en schraal. Je bent flink wat geld kwijt aan hydraterende middelen.

Hoe Saman jouw huis helpt

Saman is een leverancier die waterontharders op maat levert voor jouw huis. Men komt bij jou kijken naar de waterontharder die voor jouw situatie het beste is en vervolgens wordt van bestelling tot nacontroles het hele traject voor jou uit handen genomen. Men werkt met waterontharders die via ionenuitwisseling werken. We hebben dit principe voor je uitgelegd.

Twee cilinders in één apparaat

De waterontharder werkt met een cilinder met kunstharskorrels. Het leidingwater stroomt hier doorheen. De kunstharskorrels zullen het kalk aantrekken en het vervangen door een onschuldige hoeveelheid natrium. Nadat de kunstharskorrels verzadigd zijn door het kalk zal er een regeneratie plaatsvinden.

Regeneratie met natriumoplossing

De regeneratie vindt plaats vanuit de tweede cilinder. Daar zit natrium in opgelost wat wordt gebruikt om de kunstharskorrels te spoelen. Hierbij wordt het kalkwater afgevoerd en er blijft een laagje natrium achter op de kunstharskorrels.

De cyclus is rond

Nadat er nieuw regeneratiewater is aangemaakt met een hoeveelheid natrium is de cyclus rond. Jouw waterontharder kan weer een periode zacht water maken.

Een waterontharder in meerdere uitvoeringen.

Een waterontharder is een apparaat wat in meerdere uitvoeringen leverbaar is. Het is een apparaat wat een bepaald vermogen moet hebben om goed te kunnen functioneren. We hebben de diverse modellen voor je toegelicht.

Wat voor type waterontharder Aantal personen in een huishouden Simplex of duplex Prijs
Waterontharder compact 1 tot 2 personen Simplex 900 euro
Waterontharder compact 1 tot 3 personen Simplex 1000 euro
Waterontharder compact 3 tot 4 personen Simplex 1090 euro
Waterontharder compact 5 tot 6 personen Simplex 1160 euro
Waterontharder Duplex compact 1 tot 3 personen Duplex 2040 euro
Waterontharder Duplex compact 4 tot 6 personen Duplex 2290 euro

 

Hoe jij tot de juiste keuze komt

De keuze van een waterontharder hangt af van een aantal zaken:

  • Het aantal gebruikers in een huishouden. Het aantal personen in jouw huishouden bepaalt de hoogte van de piekvraag van de dag. Ben je met 1 tot 2 personen, dan zal de watervraag lager zijn tijdens de ochtendspits dan bij een huishouden van 4 tot 6 personen. Het model waterontharder moet op deze vraag zijn afgestemd.
  • De continuïteit van de waterlevering. Het grote nadeel van een waterontharder is wel de dip in de waterlevering wanneer er een regeneratie plaatsvindt. Op het moment dat je een duplex waterontharder aansluit zal de tweede cilinder met kunstharskorrels de functie van de eerste cilinder overnemen tijdens een regeneratie. Deze waterontharder heeft dan ook geen twee maar drie cilinders.

Ga niet teveel uitgeven

Een waterontharder van Saman is een apparaat wat zichzelf op den duur weer terugverdient maar je zal wel eerst een investering moeten doen. Door prijzen te vergelijken kom jij al snel tot de voordeligste leverancier van een waterontharder. Zo heb jij altijd de beste aankoop en verdien jij je investering het snelste terug.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat