Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Woon je in Ruinen, dan heb je te maken met een waterhardheid die niet gering is. Er zijn in de diverse postcodegebieden metingen gedaan naar de hardheid van het water. In het gunstigste geval werd er een waterhardheid gemeten van 6,38 Duitse Hardheid. In het ongunstigste geval lag deze waarde op 7,84 Duitse Hardheid. Het water in Ruinen mag daarmee worden gekwalificeerd als Redelijk Hard. Je zal dan ook geregeld te maken hebben met de problemen die hard water met zich meebrengt.

Hoge onderhoudskosten

Het harde water in Ruinen bezorgt menig huishouden hoge onderhoudskosten. Een aantal apparaten hebben continu te maken met water, waardoor er een kalklaag kan ontstaan op onderdelen zoals het verwarmingselement. Denk dan bijvoorbeeld aan de volgende onderdelen:

  • Jouw cv installatie. De cv installatie moet jaarlijks worden onderhouden. Een deel van de installatie wat specifiek de aandacht vraagt is dat gedeelte wat in contact staat met het leidingwater. Hier vormt zich kalkaanslag op en in, waardoor de installatie minder effectief wordt. Dit kalk komt door het harde water in Ruinen.
  • Jouw sanitair. Het sanitair in jouw huis heeft flink te lijden onder het harde water in Ruinen. Niet alleen de douchewand heeft een witte sluier; ook de kranen in jouw badkamer zijn bedekt door een dun laagje kalkaanslag. Dat zorgt ervoor dat het hard werken is met anti kalk middel om jouw huis schoon te krijgen.
  • De wasmachine. De wasmachine krijgt dagelijks een flinke stoot leidingwater te verduren. Daarbij raakt het verwarmingselement langzaamaan helemaal bedekt met een laagje kalk. Op den duur zal dit verwarmingselement vervangen moeten worden, of je moet de hele wasmachine vervangen. Al met al is het een dure operatie.

Hoe jij wat kan doen aan het harde water in Ruinen

Het harde water in Ruinen mag dan een groot probleem zijn, er is uiteraard wel wat aan te doen. Wie met dit probleem voor eens en voor altijd wil afrekenen koopt een waterontharder die het kalk uit het leidingwater filtert voordat het in jouw huis schade kan aanrichten. De werking van deze waterontharder laat zich als volgt samenvatten:

  • Twee cilinders en één zoutvat.
  • De eerste cilinder. De eerste cilinder bevat kunstharskorrels. Sommige producenten spreken in dit geval over ‘actieve kool’. Dit materiaal heeft de eigenschap dat het kalk aan zich bindt. Deze eerste cilinder is de plek waar het leidingwater doorheen stroomt. Het kalk wat in het leidingwater zit hecht zich aan de kunstharskorrels. Als al het kalk uit het water is gefilterd stroomt het water door jouw leidingen heen.
  • De tweede cilinder. De tweede cilinder bevat een natriumoplossing. Deze oplossing dient als regeneratievloeistof. Wanneer de actieve kool in de eerste cilinder is verzadigd door het kalk vindt de regeneratie plaats. Dit houdt in dat de natriumoplossing door de kunstharskorrels heen spoelt.
  • Het zoutvat. Het zoutvat is de opslag van het regeneratiezout. Hier wordt een gedeelte van genomen om het regeneratiewater te maken.
  • De cyclus is klaar en begint weer opnieuw.

Hoeveel betaal je voor een waterontharder

We informeerden bij lokale leveranciers van waterontharders in Ruinen en omgeving naar de prijzen van waterontharders. Men kwam globaal met de volgende prijzen:

Wat voor model waterontharder schaf je aan Aantal gebruikers in het huishouden Waterhardheid Prijs
Waterontharder compact 1 tot 2 personen Redelijk hard Vanaf 785 euro
Waterontharder medium 1 tot 4 personen Redelijk hard Vanaf 985 euro
Waterontharder groot 5 tot 9 personen Redelijk hard Vanaf 1495 euro
Waterontharder compact 1 tot 2 personen Behoorlijk hard Vanaf 885 euro
Waterontharder medium 1 tot 4 personen Behoorlijk hard Vanaf 1085 euro
Waterontharder groot 5 tot 9 personen Behoorlijk hard Vanaf 1595 euro

 

Factoren die de prijs bepalen

Hoeveel je betaalt voor een waterontharder bepaal je zelf aan de hand van een aantal factoren. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Het aantal personen in een huishouden. Het aantal personen in je huishouden geeft een goede indicatie van het piekgebruik van water op de dag. Ben je met 1 tot 4 personen, dan is die vraag lager dan wanneer je met 5 tot 9 personen bent. De harscilinder is in dat laatste geval groter en daar zitten kosten aan verbonden.
  • De waterhardheid. De hardheid van het leidingwater in jouw postcodegebied bepaalt de prijs. Een waterontharder voor een gebied met redelijk water is dan ook net wat goedkoper dan een waterontharder voor een gebied met behoorlijk hard water.

Ga niet teveel betalen

In en rondom Ruinen zijn veel leveranciers van waterontharders gevestigd. Het is dan ook verstandig om eerst offertes op te vragen voordat je een waterontharder gaat aanschaffen. Dat doe je met deze button. Je krijgt gelijk een aantal offertes om te vergelijken. Dat levert je al snel een flink voordeel op wat kan oplopen tot 20 procent.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat