Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Woonprogramma’s zijn razend populair en waarschijnlijk heb jij er ook al meerder keren naar gekeken. RTL 4 heeft waarschijnlijk met stip het meest bekeken woonprogramma; Eigen huis en tuin. In dit programma zie je naast styling ideeën ook zaken die te maken hebben met jouw praktische huishouden. Een item wat veel werd bekeken was het item over de waterontharder. Meerdere leveranciers van waterontharders leverden hun bijdrage aan deze uitzending. We zullen uitleggen waarom een waterontharder in een modern huishouden thuis hoort.

  • Een mooie badkamer. Veel mensen willen een badkamer die helemaal state of the art is. In de badkamer die je nu terug ziet zijn een aantal zaken in ruime mate verwerkt: Glazen panelen en tegels. Glazen panelen in een badkamer ogen mooi en ruimtelijk maar ze zetten jou als woningbezitter wel aan het werk. Deze glazen panelen komen namelijk dagelijks veelvuldig in contact met water. Het water in Nederland is hard waardoor er kalkafzetting op de panelen komt. Je bent dan ook flink wat tijd kwijt met het schoonmaken van jouw badkamer. De tegels van je badkamer krijgen eveneens hun aandeel leidingwater te verduren. Het water zal een laagje kalk achterlaten op de tegels waardoor deze dof worden.
  • Mooie kranen. Kranen en wasbakken zijn de blikvangers in een keuken en een badkamer. Deze kranen zullen binnen de kortste keren zijn bedekt door een laagje kalkaanslag. Het kalk in het leidingwater laat ook hier zijn sporen achter. Bovendien merk je na verloop van tijd dat de kranen minder water doorlaten. Het kalk wat in het leidingwater zit zal namelijk niet alleen op maar ook in de kranen. Je komt dus na een aantal jaren met een pierig waterstraaltje te zitten uit jouw mooie nieuwe kraan.
  • Een exclusieve regendouche. De regendouche is het systeem wat je in moderne badkamers terugvindt. Dit systeem is uitermate gevoelig voor de hardheid van het water. Doordat het een douche is die hoge eisen stelt aan de waterdruk heb je een betrouwbaar waterleidingsysteem nodig waarin het kalk zich niet kan ophopen.

De waterontharder als onderdeel van jouw apparatuur

De apparatuur in je huis staat vaak in open contact met hard water. De vaatwasser, de wasmachine maar ook de luxe design koffiemachine zullen behoorlijk wat onderhoud nodig hebben om de schadelijke invloed van kalk te beperken. Dit onderhoud is iets waar de gemiddelde Nederlander geen tijd voor heeft. Men is ook niet bereid om er veel geld voor apart te zetten. Verstandiger is het dan ook om te investeren in een waterontharder. Dit is een apparaat wat je in je huishouden plaatst waarna je voorgoed verlost bent van het probleem van hard water in jouw woonplaats. Het is dan ook niet voor niets dat de waterontharder doorgaans wordt geplaatst tijdens een verbouwing in een huis.

Waarom je een waterontharder beter tijdens een verbouwing plaatst

De locatie van een waterontharder is iets wat heel nauw luistert. Een waterontharder mag je namelijk niet plaatsen op een locatie waar de nachtvorst erbij kan komen. In een onverwarmde schuur is dan ook geen optie. Je loopt het risico dat het water zal bevriezen in een reservoir van jouw kostbare waterontharder waardoor jouw kostbare waterontharder kapot vriest. Daarnaast kan je een waterontharder ook niet plaatsen op een plek waar de omgevingstemperatuur te hoog is. In het ketelhok, vlak naast de cv installatie, is eveneens een slechte plek. De omgevingstemperatuur van en waterontharder mag dan ook niet boven de 25 graden Celsius uitkomen. Dit werkt het risico van legionella besmetting weer in de hand. De locatie van een waterontharder kan je dan ook het beste bepalen tijdens een verbouwing. Je hebt dan een grote reorganisatie van de ruimte in je huis waarbij je eenvoudiger een waterontharder kan plaatsen.

Hoeveel kost een waterontharder

Het is goed om je in te lezen op de prijzen van een waterontharder. We hebben er een stel voor je op een rij gezet.

Wat voor afmeting waterontharder koop je Aantal personen in een huishouden Welke waterhardheid Vanaf welke prijs
Compact model 1 tot 2 personen Redelijke waterhardheid 795 euro
Medium model 1 tot 4 personen Redelijke waterhardheid 1095 euro
Large model 5 tot 9 personen Redelijke waterhardheid 1295 euro
Compact model 1 tot 2 personen Behoorlijke waterhardheid 895 euro
Medium model 1 tot 4 personen Behoorlijke waterhardheid 1195 euro
Large model 5 tot 9 personen Behoorlijke waterhardheid 1395 euro

 

Hoe de prijs tot stand komt

Je bepaalt zelf hoe de prijs van een waterontharder tot stand komt. We hebben een aantal factoren voor je op een rij gezet.

  • Hoeveel personen. Het aantal personen in een huishouden bepaalt voor een heel belangrijk deel wat voor waterontharder je nodig hebt. Dit bepaalt namelijk de watervraag op piekmomenten. Die watervraag moet gelijk zijn aan het aanbod. Koop je een waterontharder met een te laag vermogen, dan zal je dus te weinig zacht water hebben wat voor een te lage waterdruk zorgt.
  • De waterhardheid. Check je postcodegebied. Je weet dan gelijk wat de waterhardheid bij jouw huis is. De waterhardheid bepaalt de grootte van de tank waar het leidingwater wordt onthard. Op die manier heb je altijd water wat goed onthard is. Een te laag vermogen zorgt er in dit geval voor dat er na het ontharden toch nog teveel kalk in het water achterblijft.

Jij betaalt dus jij bepaalt

Het is heel goed om eerst offertes op te vragen voordat je tot aanschaf van een waterontharder overgaat. Dat doe je heel eenvoudig met deze button. Je krijgt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Dat levert jou een flink voordeel op wat kan oplopen tot wel 20 procent.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat