Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Roden is een kleine gemeente in de provincie Drenthe. Het is een plaats die een mooie ligging heeft, maar er is ook een nadeel aan Roden. We hebben het over het water wat er uit de kraan stroomt. Dit water is weliswaar direct veilig te drinken, maar het is wel water wat de kwalificatie ‘tamelijk hard’ mee heeft gekregen. Het is water met de gradatie 6,38 Duitse Hardheid. Dat houdt in dat er in elke kubieke meter drinkwater 17,8 gram kalkmoleculen zit. Op jaarbasis krijg jij dus bij een gebruik van 180 kubieke meter drinkwater 20,44 kilo kalkmoleculen binnenkrijgt in jouw huis.

De gevolgen van redelijk hard water

Hard water heeft zo zijn weerslag op jouw huishouden. Je bent in Roden flink wat extra geld kwijt voor een aantal zaken die we zullen benoemen maar die je vast ook uit de praktijk herkent.

  • Aanschafkosten van witgoed. Een wasmachine wordt gebouwd om een economische levensduur van ongeveer 10 jaar te hebben. In postcodegebieden met redelijk hard water zal een wasmachine tussen de 3 en 5 jaar meegaan. Je zal dus veel vaker een nieuwe wasmachine moeten aanschaffen dan in gebieden waar het water zacht is. Deze aanschafkosten kunnen oplopen van 400 euro tot 900 euro per wasmachine. Flinke onkosten die eigenlijk overbodig zijn.
  • Onderhoud van jouw apparatuur. Alles wat in contact met leidingwater staat zal uiteindelijk een laagje kalk krijgen. Denk dan niet alleen aan de leidingen van wasmachines, maar ook aan bijvoorbeeld kranen. Die lopen na verloop van tijd veel slechter door waardoor je een te dunne waterstraal krijgt. Om weer een volle waterstraal te krijgen zal jij je kraan moeten ontkalken; een onderhoudsklus waar je niet op zit te wachten en die veel mensen liever uitbesteden aan een onderhoudsmonteur.
  • In een gebied met redelijk hard water zal je meer kwijt zijn aan huidverzorgingsproducten. Door het hoge kalkgehalte in het water krijg je een droge huid, waardoor je meer hydraterende producten moet smeren om een soepele huid te behouden.

Hoe jij zacht water krijgt in Roden

Wie in Roden water zonder kalk uit de kraan wil krijgen zal een waterontharder moeten aanschaffen. Dit is een apparaat wat door middel van een chemische reactie het kalk uit het harde drinkwater haalt. We hebben voor jou uitgezocht wat voor typen waterontharders er voor jouw huis beschikbaar zijn.

Waterontharder met filter

De waterontharder met een filter is in de aanschaf vaak het goedkoopste. Dit soort waterontharders koop je het beste gelijk met een aantal filter cartridges. Je zal immers eens per 6 a 8 weken het filter moeten vervangen omdat de actieve kool in het filter tegen die tijd verzadigd is. Deze filters kan je niet laten reinigen waardoor je al met al een prijzige aankoop hebt wanneer je veelvuldig gebruik van dit product maakt.

Waterontharder met magneet

De waterontharder met een magneet is een waterontharder die eveneens maar op één plek voor zacht water zorgt. Eigenlijk zitten alle mineralen die aan het drinkwater zijn toegevoegd er dan nog in. Het grote verschil is dat calcium en magnesium zich binnen een straal van 3 meter van de magneet niet aan elkaar kunnen binden. Je zal voor ontharding van water in het hele huis meerdere waterontharders van dit type moeten aanschaffen. De prijs lijkt dus laag, maar wanneer je genoeg van deze magneten aanschaft ben je alsnog een flink bedrag kwijt.

Waterontharder met twee cilinders. Dit systeem is het duurste in de aanschaf, maar het is het enige systeem wat zichzelf ook echt terugverdient. Dit systeem is dus een investering. Deze waterontharder heeft een cilinder met kunstharsbolletjes en een cilinder met natriumoplossing. De eerste cilinder onttrekt het kalk aan het leidingwater en met het water uit de tweede cilinder voer je een regeneratie uit. Daardoor wordt het kalkwater weggespoeld naar het riool en blijft er natrium achter op de kunstharsbolletjes wat wordt meegegeven aan het leidingwater. Vervolgens wordt er met natrium uit het zoutvat in de waterontharder weer nieuwe natriumoplossing aangemaakt.

Hoeveel kost een waterontharder in Roden

Wat voor model waterontharder koop je Welke samenstelling huishouden Welke hardheid water Welke vanaf prijs
Waterontharder met magneet 1 t/m 4 personen Redelijk hard 29,95 euro
Waterontharder met magneet 5 t/m 9 personen Redelijk hard 99,95 euro
Waterontharder met filter Niet van toepassing Redelijk hard 49,95 euro
Waterontharder met twee cilinders 1 t/m 4 personen Redelijk hard 795 euro
Waterontharder met twee cilinders 5 t/m 9 personen Redelijk hard 1295 euro

 

Zaken die voor jou de prijs bepalen

Tegen welke prijs heb jij zacht water: we hebben een aantal factoren voor je op een rij gezet.

  • Het aantal personen in jouw huishouden. Het aantal personen in een huishouden bepaalt de piekvraag op spitsmomenten. Hoe hoger die piekvraag is, hoeveel meer zacht water moet er worden geleverd. Dat stelt uiteraard eisen aan de waterontharder want die moet een hoger vermogen hebben. En met een hoger vermogen komt een hogere prijs.
  • De hardheid van het water. Een waterontharder is altijd bedoeld voor een bepaalde waterhardheid. De bovenstaande prijzen zijn voor redelijk hard water. Zoek je prijzen voor een woonplaats met tamelijk hard water, dan kom je doorgaans in een wat hogere prijsklasse uit.

Jij betaalt toch niet teveel

Zacht water wil iedereen wel, maar er teveel voor betalen wil niemand. Daarom is het aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat doe je voor jouw postcodegebied heel eenvoudig met onderstaande button. Je krijgt meerdere offertes die je kan vergelijken voor je tot aanschaf overgaat.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat