Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Steeds meer mensen herkennen de problemen van hard water in hun huis en gaan over tot de aanschaf van een waterontharder. Ze doen dit met de intentie helemaal geen kalk meer in het leidingwater te hebben. Kalk heeft immers nogal wat gevolgen voor jouw huis. Een van die gevolgen is wel dat er zich kalk ophoopt in de leidingen van jouw huis. Dit is een probleem waar je uiteraard mee wil afrekenen. Wie een postcodecheck doet kan dan ook zien wat de hardheid van het water bij jouw huis is.

Welke hardheid heeft jouw water na ontharding

Het doel van de ontharding is duidelijk; geen schadelijke kalk meer in het water. Toch zal het je niet zijn ontgaan dat veel waterontharders een metertje of schuifknop op de behuizing hebben zitten. Die knop geeft aan wat de resthardheid van het water is. Die resthardheid hoeft dus niet altijd – zoals je wel zou verwachten bij de aankoop van een waterontharder – 0 t zijn. De resthardheid is een stand die je zelf kan instellen.

Waar de resthardheid stand voor dient

Niet in elk huishouden is water met een hardheid van 0 gewenst. Er zijn situaties denkbaar waarin het water liever een bepaalde lage hardheid heeft. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het materiaal van jouw leidingen. Het kan ook te maken hebben met het doel van het leidingwater. We hebben de zaken voor je op rij gezet.

  • Oude koperen leidingen. Er zijn gevallen bekend van leidingen waarin het zachte water door het toegevoegde natrium voor corrosie zorgt. In dat geval kan je maar beter wat minder zacht water hebben waardoor er minder natrium door het water heen zit. Het natrium wat anders in het ontharde water zit zal de leidingen dunner maken waardoor jij je waterleidingen verzwakt.
  • Zoutloos of uiterst zoutarm eten en drinken. Mag jij geen zout hebben vanwege je gezondheid of mag je een uiterst laag gehalte zout per dag hebben? In dat geval is het ook aan te raden om de resthardheid in te stellen. Er wordt dan veel minder natrium aan het drinken toegevoegd. Alhoewel het natrium in het drinkwater maar 2 procent van je dagelijkse inname is kan het al teveel zijn wanneer natrium echt voor problemen zorgt.
  • In de vakantie is het niet altijd aan te raden om water zonder calcium en magnesium in je leidingen te laten staan. Het kan dan namelijk gebeuren dat er legionella in jouw waterleidingen komt te zitten. Wanneer er wat calcium en magnesium in het drinkwater zit is dit risico gelijk veel kleiner. Je zal wel bij thuiskomt eerst je kranen een tijd moeten openzetten voordat je het water veilig kan drinken.
  • Planten besproeien. Ga je in de zomermaanden je planten buiten besproeien met het water, dan moet je dat niet met helemaal onthard water doen. De planten hebben het kalk in het leidingwater juist nodig om te kunnen groeien. Onthard water is zelfs slecht voor je planten vanwege het hogere zoutgehalte.

Waar vind je de resthardheid knop

De schuif om de resthardheid in te stellen vind je meestal terug op de bypass. Dit is de plek waar sowieso hard water doorheen stroomt op het moment van regeneratie. De resthardheid kan je het beste laten instellen door een installateur met verstand van waterontharders. Zou je zelf gaan rommelen dan heb je kans dat je veel te hard water door jouw waterontharder heen krijgt.

Besparen door de resthardheid knop

De resthardheid knop is een functie die je ook kan gebruiken om te besparen op het gebruik van jouw waterontharder. Er is namelijk per regeneratie een bepaalde hoeveelheid regeneratiezout nodig. Die hoeveelheid kan je beperken door een resthardheid in te stellen. De waterontharder zal dan per regeneratie minder natrium gebruiken. Je kan dus besparen op het gebruik van de waterontharder door een resthardheidstand in te bouwen.

Kijk naar het best haalbare

Wil je de resthardheid gaan instellen, dan is het verstandig om deze in te stellen op het best haalbare. In principe zal al het drinkwater tot een hardheid van 3 Duitse Graden nog als zacht water worden beschouwd. Het water is dan nog niet erg schadelijk voor je apparatuur en sanitair. Ook als drinkwater is de smaak van kalk niet overheersend. Het is dan ook aan te raden om te kijken bij het installeren van jouw waterontharder naar de best haalbare resthardheid.

Hoeveel kost het instellen en onderhoud van een waterontharder

Zaken als resthardheid instellen kan je het beste overlaten aan een gecertificeerd installateur. We keken naar de kosten van het installeren en het onderhouden van een waterontharder en kwamen tot de volgende inzichten.

Wat voor zaken laat je uitvoeren Omschrijving Prijs
Installeren waterontharder Installatie inclusief arbeidsloon en eventueel één of meerdere bypasses Tussen 200 en 500 euro
Uitvoeren controle waterontharder Nalopen fungeren waterontharder en instellen van waterontharder op bijvoorbeeld de juiste resthardheid Tussen 60 en 100 euro

 

Onderhoud waarmee je echt bespaart

Wil jij echt besparen op het onderhoud van je waterontharder, dan doe je er verstandig aan om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met deze button. Je krijgt gelijk meerdere offertes toegestuurd om te vergelijken, wat jou een voordeel oplopend tot 20 procent kan opleveren.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat