Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het drinkwater in huizen is doorgaans van een goede kwaliteit. Het is water wat wordt gezuiverd waarna er meerdere mineralen aan worden toegevoegd. Dit heeft als gevolg dat sommige mineralen zich aan elkaar zullen gaan hechten tijdens het transport. Twee mineralen die deze neiging heel sterk hebben zijn calcium en magnesium. Deze materialen hechten zich aan elkaar tot kalkmoleculen. Kalk is de oorzaak van een hoop narigheid in jouw huis. We hebben een paar van de schadelijke effecten voor je op een rij gezet.

 • Sporen in het Jouw vaatwasser en wasmachine staan allebei tijdens het werken continu in contact met leidingwater. Wanneer dit hard water is, dus met kalk erin, vind jij het kalkresidu terug in jouw wasgoed. Daarnaast vind je het ook in de glazen die je in de vaatwasser had gewassen. Dit kalk moet je eerst weer uit je glazen wrijven en het wasgoed moet je verzachten met wasverzachter. Anders krijg je onaangenaam hard wasgoed.
 • Defect witgoed. Het kalk uit het water zal zich tijdens de werking van jouw wasmachine en vaatwasser gaan hechten aan het verwarmingselement. Dit zal op den duur defect raken doordat het bedekt is onder een laag kalk en zijn warmte niet meer kwijt kan. Je staat op dat moment voor een heel dure uitgave voor een reparatie of een nieuwe wasmachine of vaatwasser.
 • Een schrale huid. In gebieden met hard water komt een gevoelige schrale huid vaak voor. Je spreekt ook wel van huisvrouweneczeem. Dit is een huidaandoening die ontstaat door het kalk in het water; jouw huid kan daar niet goed tegen en de natuurlijke vetlaag verdwijnt. Je bent daardoor flink wat geld kwijt aan hydraterende crèmes om je huid op peil te houden.
 • Kalk op jouw sanitair. De plek waar je kalkaanslag direct ziet zitten is jouw sanitair. Op de kranen in je badkamer zit een wittig laagje en ook de douchewand en douchecabine hebben een witte sluier. Je besteedt wekelijks veel tijd aan het verwijderen van deze kalkaanslag en het anti kalk middel heeft een schadelijke uitwerking op het milieu, waardoor je de vicieuze cirkel in stand houdt. Het rioolwater is vervuild en om het te reinigen moeten er weer veel mineralen en andere stoffen aan het drinkwater worden toegevoegd.

Een waterontharder die ontzorgt

Een waterontharder is een apparaat wat jou erbij helpt om deze problemen te voorkomen. Dit apparaat is ontworpen om het kalk uit het water te filteren voordat het water jouw huis binnenkomt. Dat gebeurt volgens een bepaald principe wat we nu zullen uitleggen:

 • De cilinder. De cilinder bevat kunstharsbolletjes, ook wel actieve kool genoemd. Dit materiaal heeft de eigenschap dat het kalkdeeltjes aantrekt. Dit kalk hecht zich aan de kunstharsbolletjes. Daarna spoelt het water verder door jouw waterleidingen heen.
 • De regeneratie. Wanneer de kunstharsbolletjes in de eerste cilinder verzadigd zijn door het kalk vindt de regeneratie plaats. Het natriumoplossing stroomt nu door de eerste cilinder heen. Dat heeft als gevolg dat het kalk wordt afgevoerd met het kalkwater en er een laagje natrium op de kunstharsbolletjes achterblijft. Dit natrium wordt later in de cyclus weer meegegeven aan het leidingwater.
 • Het zoutvat. Het zoutvat is de laatste stop voordat de cyclus verder gaat. Er gaat natrium in het tweede vat waarna een nieuwe natriumoplossing wordt gemaakt.
 • De cyclus is klaar en herhaalt zich.

Hoe Remon afrekent met de bekende problemen

De waterontharder zoals we die omschreven heeft een aantal nadelen. We zullen de nadelen van een standaard systeem benoemen en omschrijven hoe Remon hiermee afrekent.

 • Je hebt geen zicht op de werking van de waterontharder. De Remon waterontharder heeft een display waarop je in kleur kan zien met welk deel van het onthardingsproces de waterontharder bezig is. Als er een storing is zie je de melding ook op dit display.
 • Je hebt geen grip op het moment van regeneratie. Een waterontharder van Remon wordt altijd zo afgesteld dat de regeneratie in de nacht plaatsvindt. Zo heb je nooit last van een dalende waterdruk overdag.
 • Het zoutbed is nat. Een waterontharder van Remon heeft een droog zoutbed. Doordat er wordt gewerkt met tabletten in plaats van hoeveelheden zout heb je nooit teveel of te weinig zout.
 • Geen vakantiestand. De waterontharder van Remon heeft een vakantiestand waardoor er op dat moment geen water wordt onthard. Er blijft ook geen water in de waterontharder staan waardoor er geen legionella in jouw leidingen kan komen.

Hoe bepaal je het type waterontharder

Het type waterontharder en daarmee ook de prijs, bepaal je zelf aan de hand van een aantal keuzes die je maakt.

 • De beschikbare ruimte voor plaatsing. Ga je de Remon bijvoorbeeld in een meterkast zetten en heb je weinig ruimte, kies dan voor het compact model. Dit model is vooral geschikt voor huishoudens van 1 t/m 4 personen.
 • De hardheid van het water. De hardheid van het water bepaalt voor een belangrijk deel jouw type waterontharder. Bij een hoge waterhardheid heb je een grotere cilinder met actieve kool nodig.

Informeer eerst naar de prijs

Remon geeft de prijs van een waterontharder niet zomaar prijs; je zal dan ook voor jouw situatie offertes moeten opvragen. Dat doe je met deze button. Je krijgt dan een aantal offertes om te vergelijken. Op die manier weet jij gelijk wat voor jou de beste deal is.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat