Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van zacht water in hun huis en gaan over tot de aanschaf van een waterontharder. Het is een pittige investering die zich met een paar jaar terugverdient. Dat terugverdienen is echter wel aan voorwaarden verbonden. Een van die voorwaarden is dat de waterontharder goed wordt gereinigd. We keken voor je naar de zorg die een waterontharder nodig heeft. We keken ook naar de kosten ervan en de frequentie waarmee deze zorg moet worden uitgevoerd.

Nat zout is niet handig

Een van de belangrijkste zaken die aan een waterontharder moet worden gereinigd is het zoutvat. Dit is de plek waar het regeneratiezout is opgeslagen. Veel systemen maken gebruik van een nat zoutvat. Het zout kan op die manier gemakkelijker oplossen tot regeneratiewater. Denk er wel aan dat hierdoor het zout gemakkelijk kan gaan aankoeken tegen de randen van het zoutvat. Op deze manier gaat jouw waterontharder heel inefficiënt om met het regeneratiezout. Wie zeker wil zijn van een doeltreffend geregenereerde waterontharder doet er dan ook goed aan om het zoutvat geregeld te reinigen. Het beste tijdstip om dit te doen is bij het bijvullen van het zout in het zoutvat. Je neemt het vat uit en spoelt het om waarna je het opnieuw terugplaatst voor de volgende regeneraties. Zie je aangekoekte resten; poets die dan weg. Op die manier voorkom je dat het regeneratiezout aan elkaar zal gaan klonteren.

Schone kleppen zijn belangrijk

De waterontharder in jouw huis heeft kleppen die ervoor zorgen dat het regeneratiewater het reservoir met harsbolletjes kan bereiken. Het water bevat op dit moment ook een aantal stoffen waarmee de kleppen in contact staan. Zowel kalk als zout zijn stoffen die zich aan de kleppen kunnen gaan hechten. Het resultaat zal eenvoudig zijn: de kleppen zijn vuil en ze zullen minder efficiënt werken. In het uiterste geval zal het zelfs zo zijn dat de kleppen tussendoor water zullen doorlaten. Dit alles zorgt ervoor dat jouw waterontharder niet goed kan werken. Het is dan ook zaak dat de kleppen van jouw waterontharder goed worden gereinigd. Het reinigen van de kleppen is echter een werkje wat je niet zelf moet gaan doen. Je bent namelijk bezig met het belangrijkste deel van het mechaniek van de waterontharder en bij een systeem met computergestuurde kleppen zou je zomaar de waterontharder kunnen ontregelen. Voor schone kleppen is het dan ook van het grootste belang dat je deze laat reinigen door de leverancier of door een gecertificeerd onderhoudsbedrijf.

De waterontharder ontsmetten

Wanneer water een poosje heeft stilgestaan in de waterontharder zullen er op den duur bacteriën kunnen gaan ontwikkelen in het reservoir. Het is verstandig om de kunstharsbolletjes, ook wel actieve kool genoemd, periodiek te laten ontsmetten. Dit is een karwei wat je evenmin zelf moet gaan doen; je besteedt het uit aan het zojuist genoemde onderhoudsbedrijf. Hierbij wordt uiteraard het apparaat maar ook het leidingensysteem ontsmet. Een deel van deze werkzaamheden kan je zelf uitvoeren door na een periode van stilstand – bijvoorbeeld na een vakantie – de kranen in je huis open te draaien en een paar minuten te laten doorlopen. Zo weet je zeker dat al het oude water uit je leidingen is verdwenen en er geen legionella in jouw huis kan komen.

Een check-up van de onderdelen

Als het onderhoudsbedrijf bij jou thuis is zal de waterontharder een algehele check-up ondergaan. Alle onderdelen die slijtagegevoelig zijn worden gecontroleerd en indien nodig vervangen. Ook dit is een klus die je moet uitbesteden aan het onderhoudsbedrijf aangezien waterontharders vaak met gecompliceerde techniek werken en de vervangen onderdelen goed ingesteld moeten worden.

De werking van de waterontharder

De resultaten van de waterontharder worden uiteraard gecontroleerd. Er wordt gekeken of de waterontharder na een bepaalde tijd nog steeds de vereiste kwaliteit leidingwater levert. Is dit niet zo, dan wordt het apparaat gecontroleerd op storingen en defecten. Je kan ook zelf aan de hand van een test-set jouw leidingwater controleren op de aanwezigheid van kalk.

De kosten van de schoonmaak en onderhoud

Aan het onderhoud en de schoonmaak van een waterontharder zijn kosten verbonden. We keken voor je naar de prijs die je betaalt voor deze werkzaamheden.

Welke werkzaamheden worden er uitgevoerd Leverancier of zelf doen Wat zit er bij de prijs in Prijs
Kleppen reinigen, waterontharder ontsmetten en check-up waterontharder Leverancier Arbeidsuren; voor onderdelen vervangen betaal je vaak nog bij. Tussen 60 en 80 euro
Zoutvat schoonmaken en bijvullen Kan je zelf doen Zout zelf kopen Tussen 12 en 25 euro per verpakking
Werking controleren Kan beiden Arbeidsuren bij leverancier plus teststrips. Bij zelf doen moet je de teststrips nog kopen Bij onderhoud inbegrepen,.

Teststrips zelf kopen kost tussen 10 en 25 euro per verpakking

 

Besparen op het onderhoud

Besparen op het onderhoud van je waterontharder is mogelijk door zelf met de leverancier een onderhoudscontract af te sluiten. De leverancier zal in dat geval een lagere prijs berekenen voor het onderhoud. Als er een mankement is zal de leverancier ook bereid zijn om een deel van de materiaalkosten voor zijn rekening te nemen.

Eerst weten wat je gaat betalen

Uiteraard wil jij eerst weten wat je gaat betalen voor het onderhoud van je waterontharder. Dat doe je door op deze button te klikken. Je krijgt gelijk meerdere offertes in je mailbox om te vergelijken. Op die manier sluit jij altijd de beste deal voor jouw waterontharder.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat