Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder is een apparaat wat jou als woningbezitter flink wat geld oplevert tijdens het gebruik. De waterontharder die met twee cilinders en een zoutvat werkt is even een flinke investering, maar daarna verdien je hem weer heel snel terug. Je maakt namelijk – de lusten van de waterontharder – geen kosten meer aan anti kalkmiddel en daarnaast heeft jouw wasmachine een veel langere levensduur. Het is een apparaat wat werkt volgens een bepaald principe. Dat zullen we je uitleggen in het nu volgende stuk.

De werking van een waterontharder

Een waterontharder werkt volgens een bepaald biologisch proces; we hebben het voor je op een rij gezet.

  • Een cilinder met kunstharsbolletjes. Het apparaat heeft een cilinder met kunstharsbolletjes. Hier stroomt het leidingwater doorheen. De kunstharsbolletjes hebben de eigenschap dat ze het kalk aan het water onttrekken. Dat hecht zich aan de bolletjes, tot het moment dat er een punt van verzadiging is bereikt. Dat is het moment waarop de tweede cilinder in werking komt.
  • De cilinder met natriumoplossing. In de tweede cilinder is een natriumoplossing aangemaakt. Deze natriumoplossing heeft als doel om de kunstharsbolletjes te spoelen. Door het natrium laat het kalk los. Op dat moment hecht het natrium zich aan de kunstharsbolletjes en het kalkwater spoelt weg het riool in. Dat moment heet de regeneratie.
  • Het zoutvat. Het zoutvat is de plek waar het natrium vandaan komt. Er wordt per keer dat er natriumoplossing wordt gemaakt een deel aan onttrokken. De cyclus is klaar en wordt weer herstart.

Wat gebeurt er op het moment van regeneratie

Het moment van regeneratie is een moment waarop er tijdelijk geen water door de eerste cilinder wordt heen gespoeld om onthard te worden. Het spreekt voor zich dat dit flink wat gevolgen heeft. Zo is de waterdruk op dat moment nagenoeg weg en zit je dus met het discomfort van te weinig water. Vaak zit dit moment op een moment waarop er net een grote watervraag is. Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop iemand onder de douche staat of wanneer de was wordt gedraaid in de machine. Dit is de last van de waterontharder.

Hoe jij een dip kan voorkomen

Het is deze dip in de waterdruk die ervoor heeft gezorgd dat waterontharders een slechte naam hebben gekregen. We hebben een aantal oplossingen voor je verzameld die ontwerpers van moderne waterontharders toepassen in hun apparatuur. We hebben voor jou een aantal technieken op een rij gezet die voorkomen dat jij met een te lage waterdruk komt te zitten.

  • Drie cilinders. Je onderscheidt tegenwoordig de simplex en de duplex waterontharder. De simplex waterontharder heeft één cilinder met kunstharsbolletjes. Op het moment van de regeneratie heb je dus het bovengenoemde probleem. Het duplex systeem heeft twee cilinders met kunstharsbolletjes. Wanneer de ene cilinder aan het regenereren is zal het water door de tweede cilinder met kunstharsbolletjes stromen. Op dat moment houd jij dus alsnog de waterdruk die je nodig hebt. Op het moment van een piekvraag in het waterverbruik kan de tweede cilinder ook worden gebruikt om dit aan te kunnen.
  • Slimme kleppen. De klep op waterdruk die voor het gebruiksonvriendelijke systeem zorgt wordt steeds vaker vervangen door een slimme klep. Dit is een klep die via een computer wordt ingesteld. Dit systeem zorgt ervoor dat de regeneratie kan worden uitgesteld tot een moment waarop er geen water wordt gebruikt. Veel waterontharders voeren de regeneratie dan in de nacht uit.

Hoe jij jouw bestaande waterontharder kan helpen

Heb jij nog een waterontharder van de oude generatie, dan wil je daar natuurlijk wel wat mee doen. We hebben ook voor jou een paar tips:

  • Eén of meerdere extra bypasses. Een bypass zorgt ervoor dat er op het moment van regeneratie alsnog water langs jouw waterontharder kan lopen. Bij de meeste waterontharders is er al een extra bypass buiten de waterontharder langs aangelegd. Je kan er altijd nog één extra laten aanleggen waardoor je meer water krijgt tijdens de regeneratie. Nadeel hiervan; dat water is wel hard doordat het niet verzacht is.
  • Nieuwe kleppen. Heb jij een waterontharder van Fleck, dan zou je nog kunnen informeren of je nieuwe slimme kleppen kan kopen voor op jouw bestaande waterontharder. Laat deze dan wel installeren door een professioneel installateur. Alleen dan weet je zeker dat alles ook echt naar behoren werkt.

Hoeveel kost een slimme oplossing

Jij wil natuurlijk weten hoeveel je kwijt bent voor een oplossing voor dit probleem. We hebben de mogelijkheden met prijs voor je op een rij gezet.

Wat voor systeem koop je Omschrijving Prijs
Drie cilinders Waterontharder met drie cilinders; het duplex model. Vanaf 2095 euro
Waterontharder met slimme kleppen Waterontharder met stroomaansluiting en programmeerbare kleppen Vanaf 1295 euro
Extra bypass aanleggen Extra bypass aansluiten op bestaande waterontharder Vanaf 80 euro
Nieuwe kleppen Nieuwe slimme kleppen op bestaand systeem van waterontharder Vanaf 395 euro exclusief installatie

 

Ga voor een betaalbare oplossing

Wil jij een betaalbare oplossing voor jouw waterontharder, dan is het verstandig om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Je krijgt gelijk meerdere offertes thuis om te vergelijken. Dat kan jou zomaar tot 20 procent op de totale kosten schelen.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat