Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Radar is één van de meest bekeken consumentenprogramma’s in ons land. Er worden adviezen gegeven aan consumenten over apparatuur en de prijs die daar verder bij hoort. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de werking van bepaalde apparaten die het leven gemakkelijker maken. Een van die apparaten die onlangs besproken werd op Radar was de magnetische waterontharder.

Waterontharder Radar

Een waterontharder is er één die werkt als een magneet. De magneet plaats je om je waterleidingen heen en vervolgens wordt ervoor gezorgd dat calcium en magnesium zich niet meer aan elkaar kunnen hechten. Met een prijs van 218 euro is het op zich een goede deal. Toch zijn er een aantal zaken die je goed in je achterhoofd moet houden wanneer je deze waterontharder gaat aanschaffen. We hebben ze voor je op een rij gezet.

Waterontharder Radar

Werkt een waterontharder magneet?

Een waterontharder magneet voorkomt dat in water opgeloste deeltjes zich combineren met carbonaat. Als die twee delen zich combineren vormt zich kalksteen, het goedje dat voor alle overlast in je huis zorgt. Een waterontharder magneet zou dit doen door kalkdeeltjes van een negatieve lading te voorzien. De onderzoeken die de werking van deze magneten zouden moeten bewijzen, zijn echter heel slecht opgezet en worden losjes geïnterpreteerd door de verkopers van de magneten. Ook kan dit systeem alleen functioneren bij een voldoende sterk magnetisch veld, namelijk eentje veroorzaakt een magneet van minimaal 500+ Gauss, iets wat niet gehaald wordt door de magneten in de handel. Bovendien blijven de kalkdeeltjes alleen negatief geladen zolang het water stroomt: zodra het water stilstaat in de leiding verliezen ze hun lading en kunnen ze weer kalk vormen met carbonaat, met alle gevolgen van dien. De korte samenvatting is dus: er is nauwelijks bewijs dat kalkmagneten werken en dat ze een effect hebben op kalk uit leidingwater. Je bent beter af met een echte waterontharder. We leggen hierna uit hoe die (wel) werkt.

De installatie is niet altijd vanzelfsprekend

De waterontharder is een magneet die je zonder gereedschap om de waterleiding heen klemt. Dat stelt echter wel gelijk een eis: de waterleiding moet op een bepaalde plek wel toegankelijk zijn. In moderne huizen is de waterleiding doorgaans weggewerkt achter een muur. De leidingen zijn in gefreesd. Dit maakt het in deze huizen lastiger om een waterontharder in te bouwen. Mensen grijpen dan naar andere  maatregelen om de waterontharder te plaatsen maar die pakken niet altijd goed uit.

Niet overal onthard water

De magnetische waterontharder werd gepresenteerd als een waterontharder die in je hele huis zacht water geeft. Dit blijkt helaas niet het geval te zijn. Dit systeem geeft namelijk maar binnen een bepaalde straal zijn zachte water af. Er wordt binnen een straal van enkele meters van de magneet voorkomen dat calcium en magnesium zich aan elkaar kunnen hechten. Je hebt dus niet in je hele huis onthard water met dit systeem. Dit was de meest gehoorde klacht bij consumenten die een waterontharder aanschaften en het is dus in zekere mate terecht. De waterontharder doet zijn werk wel goed, maar de informatie die werd gegeven was te summier. De situatie na het plaatsen was dus rooskleuriger voorgespiegeld dan deze in werkelijkheid was.

Een ander systeem waterontharder voorkomt problemen

Waterontharders zijn er in meerdere systemen. De waterontharder, de magneet, is het goedkoopste systeem maar er is een ander systeem wat zijn werk grondiger doet. We hebben dit systeem voor je toegelicht.

  • Een groter systeem. De waterontharder die werkt met meerdere cilinders heeft als nadeel dat het een veel groter systeem is. Het heeft ongeveer de afmeting van een koffertje in het meest compacte geval.
  • Twee cilinders. De waterontharder heeft twee cilinders. De ene cilinder bevat kunstharskorrels, ook wel actieve kool genoemd. Hier stroomt het leidingwater doorheen. Deze kunstharskorrels onttrekken het kalk aan het leidingwater waardoor het onthard wordt Om te voorkomen dat het leidingwater gaat bederven in de leidingen wordt er een onschuldige hoeveelheid natrium aan het water toegevoegd. Daarna spoelt het water verder door jouw leidingen heen. De tweede cilinder bevat een natriumoplossing. Deze natriumoplossing zal de kunstharsbolletjes – wanneer deze verzadigd zijn – regenereren en een laagje natrium op de bolletjes achterlaten. Het kalkwater wordt afgevoerd.
  • Een zoutvat. Het zoutvat van de waterontharder bevat natrium. Hier wordt per regeneratie een hoeveelheid zout uit gehaald om nieuw regeneratiewater te kunnen aanmaken.

De prijzen van de beide systemen vergeleken

We hebben de prijzen van de twee systemen met elkaar vergeleken en kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat voor systeem waterontharder koop je

Hoeveel personen in je huishouden

Werking plaatselijk of hele huis

Prijs

Magneet systeem

1 tot 4 personen

Plaatselijk, straal 3 meter

Vanaf 29,95 euro

Waterontharder met cilinders

1 tot 4 personen

Heel huis

Vanaf 795 euro

Waterontharder met cilinders

5 tot 9 personen

Heel huis

Vanaf 1295 euro

Hoe wordt de prijs van een waterontharder bepaald

Hoeveel je kwijt bent voor een waterontharder wordt bepaald door een aantal factoren. Die hebben we voor je op een rij gezet.

  • Het aantal personen in jouw huishouden. Ben je met een gezin van 1 tot 4 personen, dan kan je het af met en waterontharder die een water lager vermogen heeft.  Gaat het om een waterontharder met cilinders, dan kan je het af met een model met een kleinere cilinder. Bij een groter gezin heb je een hogere piekvraag waardoor je meer onthard water tegelijk nodig hebt.
  • De hardheid van het water. De hardheid van het water kan je per postcodegebied bepalen. Met de postcodecheck kan je zien wat de hardheid van het water in jouw buurt is. Een waterontharder moet zijn afgestemd op de hardheid van het water in jouw buurt. Dit heeft zijn weerslag op het vermogen van de waterontharder die jij moet aanschaffen.

Wees prijsbewust

Als je een waterontharder gaat kopen is het verstandig om prijsbewust te zijn. Dat doe je door eerst offertes te vergelijken van diverse waterontharder installateurs in jouw regio. Via onderstaande button vraag je een aantal offertes op die je kan checken om op die manier tot de beste deal te komen.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat