Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Raalte is een kleine woonplaats in de provincie Overijssel. Het is een plaats waar het heerlijk wonen is, maar ook een plaats waar huishoudens het flink te verduren krijgen. De reden hiervan is het drinkwater wat uit de kraan stroomt. Dit drinkwater bevat namelijk een hoeveelheid kalk die in de categorie ‘redelijk hard’ valt. Dat houdt in dat er per kubieke meter 17,8 gram kalkmoleculen in het water zit bij een Duitse Hardheid van 6,40. Dat lijkt weinig totdat je bedenkt dat je bij een gemiddeld waterverbruik van 180 kubieke meter per jaar op een totaal van 20,51 kilogram kalk hebt. Dat kalk blijft uiteraard achter in jouw huis. We hebben voor je gekeken waar dat kalk allemaal blijft.

Jouw sanitair is een gemakkelijk doelwit

Het sanitair in jouw huis is een plek waar heel gemakkelijk kalk op kan blijven zitten. Denk bijvoorbeeld aan de witte waas die op de douchecabine in jouw huis zit. Dat is eigenlijk allemaal kalkaanslag die opgedroogd is. Je zal dus veel anti kalkmiddel moeten kopen om jouw sanitair vrij van deze kalkaanslag te houden. Daarnaast ben je elke dag na het gebruik van de douche veel tijd kwijt aan droogwrijven van de douchecabine en de chromen kranen in jouw keuken.

Het venijn zit binnenin

Het grootste probleem van kalkaanslag zit binnenin jouw kranen en leidingen. Daar zit een laag kalk in die is ontstaan door het harde water wat kalk achterlaat wanneer het water even stilstaat. Leidingen geven opeens veel minder water door waardoor de waterdruk afneemt. Bovendien zullen kranen verkalkt raken. Deze geven ook steeds minder water af en zullen op den duur gaan lekken doordat de rubbers kapot gaan. Dit probleem zorgt voor veel ongemak in Roden en voor hoge kosten wanneer er echt een reparatie moet worden uitgevoerd. Zaken als een regendouche kan je wel vergeten; door het kalk is de waterdruk te laag waardoor dergelijke luxe zaken niet tot hun recht komen in jouw huis.

Een schrale huid

Huisvrouweneczeem is een aandoening die oubollig klinkt maar waar meer mensen last van hebben dan je zo zou denken. Het is een aandoening waarbij een droge huid hoort die schilferig wordt. Deze droge huid ontstaat door het kalk in het leidingwater. Er hoort een branderig en jeukerig gevoel bij. Een gevoelige schrale huid kom je vooral tegen in plaatsen waar het water hard is. Je bent in dat geval flink wat meer kwijt aan hydraterende middelen. Een droge huid is een ongemak wat dus vooral komt door omgevingsfactoren. Dat is iets waar jij wat aan kan veranderen.

Onthard water is comfortabeler

Water wat hard is zorgt voor flink wat problemen. Je kan hier wat aan doen door een waterontharder aan te schaffen. We hebben voor jou gekeken naar de werking van een waterontharder en de gevolgen voor jouw huis.

  • De werking van een waterontharder. Een waterontharder is een systeem met het formaat wat begint bij een koffertje, maar wat groter wordt naar mate het vermogen hoger wordt. Dit systeem heeft twee cilinders en een zoutvat. De ene cilinder bevat kunstharsbolletjes, wat ook wel actieve kool wordt genoemd. De andere cilinder bevat een natriumspoeling. Het water stroomt door de cilinder met de actieve kool heen. Het kalk blijft aan de actieve kool hangen en de actieve kool geeft op zijn beurt wat natrium mee aan het leidingwater. Dit zorgt ervoor dat er zacht water uit jouw waterontharder stroomt. De actieve kool wordt na verzadiging gespoeld met natriumoplossing. Die natriumoplossing hecht zich aan de actieve kool. Het kalkwater spoelt weg het riool in.
  • De gevolgen voor jouw huis. De gevolgen voor je huis zijn duidelijk wanneer je zacht water hebt. Jouw sanitair krijgt geen kalkaanslag meer en de bestaande kalklaag in de leidingen wordt weggespoeld onder invloed van het natrium. Op die manier heb jij een schoner huis waarin je minder chemicaliën nodig hebt om schoon te maken. Je huid merkt het verschil ook. Wanneer deze is hersteld van het eczeem komt het niet meer terug.

Hoeveel kost een waterontharder in jouw situatie

We keken naar prijzen van waterontharders voor een gebied met redelijk hard water en kwamen tot

Wat voor afmeting waterontharder koop je Aantal personen in jouw gezin Waterhardheid Prijsindicatie
Compact model; afmeting koffertje of koelbox 1 tot en met 4 personen Redelijk hard 795 euro
Medium model: Hoogte ongeveer 70 a 80 cm 5 tot en met 7 personen Redelijk hard 1395 euro
Groot model: Hoogte ongeveer 119 cm Meer dan 8 personen Redelijk hard 1895 euro

Zaken waar de prijs vanaf hangt

De prijs hangt af van een aantal factoren in jouw huishouden:

  • De piekvraag op een bepaald moment. De grootte van jouw huishouden of gezin bepaalt de piekvraag naar water op een bepaald moment. Denk in dat geval aan de ochtendspits wanneer iedereen tegelijkertijd water nodig heeft. Een waterontharder moet hierop berekend zijn. Kies je een waterontharder met een te laag vermogen, dan zal je met een waterdip komen te zitten tijdens de spitsmomenten.
  • De hardheid van het water. Deze prijzen worden gehanteerd bij redelijk hard water. Heb jij tamelijk hard of zelfs zeer hard water, dan heb je ook een hoger vermogen waterontharder nodig.

Ga voor een nette prijs

Voor zacht water betaalt niemand graag teveel. Het is dan ook heel verstandig om eerst offertes op te vragen voordat je tot aanschaf overgaat. Met onderstaande button ontvang je gelijk een aantal offertes in je mailbox. Vergelijk de aanbiedingen en ga voor de beste prijs voor jouw situatie.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat