Een waterontharder is een apparaat wat tegenwoordig eigenlijk onmisbaar is in een huishouden of in een bedrijf. Het is een apparaat wat ervoor zorgt dat het kalk uit het water wordt gefilterd om te voorkomen dat het bij jouw apparatuur kan komen. Dat hier een vernuftig stuk techniek wordt gebruikt spreekt voor zich en het is dan ook begrijpelijk dat er soms problemen zijn. We hebben de meest voorkomende problemen op een rij gezet, samen met de oplossingen.
Inhoud
Het water is niet onthard
Het is een veel gehoorde klacht bij huishoudens. Er is een kostbare waterontharder aangeschaft om het water mee te ontkalken en vervolgens zit er alsnog kalkaanslag in de glazen die uit jouw vaatwasser komen. Je vraagt je af of de waterontharder zijn werk wel doet. De oplossing hiervoor is redelijk voor de hand liggend. De waterontharder doet in dat geval wel zijn werk, maar op het moment van gebruik van de vaatwasser is het apparaat aan het regenereren. Dat is niet heel verwonderlijk wanneer je bedenkt dat er flink wat water wordt gebruikt bij een wasbeurt in de vaatwasser. De regeneratie vindt in dat geval mogelijk plaats middenin het wasprogramma. Daarbij spoelt het harde water langs de waterontharder waarbij het kalk dus alsnog in jouw vaatwasser terecht komt. Je hebt dus wel onthard water, maar een regeneratie op een ongelukkig moment.
De waterdruk is heel laag in de ochtendspits
Een ander veelgehoord probleem bij waterontharders is wel het feit dat de waterdruk op piekmomenten heel laag is. Dit is een probleem wat eveneens komt door het feit dat de regeneratie op een ongelukkig moment, tijdens het piekverbruik plaats vindt. Op dat moment stroomt er water via de bypass om de waterontharder heen, maar dit is natuurlijk niet zoveel als wanneer je gewoon de waterontharder gebruikt. Dit is iets wat je eigenlijk niet echt kan voorkomen wanneer je een waterontharder hebt die op waterdruk werkt. Dit toestel werkt zonder timer en staat waarschijnlijk verkeerd ingesteld. Je kan dit probleem verhelpen door nog een extra bypass aan te leggen zodat er tijdens de regeneratie meer water langs de waterontharder stroomt. De waterdruk is dan alsnog wat minder maar het is niet zo dramatisch als in de eerder omschreven situatie.
Ik plaatste een magneet maar het water in mijn badkamer is gewoon hard
Waterontharders met magneten gaan grif over de toonbank. Niet zo heel vreemd als je bedenkt dat ze goedkoop zijn en acceptabel resultaat opleveren. Deze magneten plaats je zonder montage om je waterleidingbuis heen waarna er binnen een straal van 3 meter water uit de kraan komt waarbij het calcium en magnesium zich niet hebben kunnen binden. Je kan echter niet volstaan met het plaatsen van een dergelijke magneet voor jouw hele huis. Je zal deze magneten om de 3 a 6 meter om je waterleiding moeten plaatsen om in het hele huis zacht water te krijgen. Wil je alleen zacht water bij bijvoorbeeld de wasmachine of bij de douche; plaats dan binnen 3 meter van het tappunt een magneet. Dan heb je zacht water op de juiste plek.
De waterdruk is continu te laag
Dit is een probleem wat je had kunnen voorkomen bij de aanschaf. Er wordt altijd gevraagd naar de grootte van jouw huishouden voordat je een waterontharder gaat bestellen. Een waterontharder met een kunstharsbolletjesreservoir tot 10 liter volstaat voor een huishouden van 1 tot en met 4 personen. Voor een groter huishouden heb je echter een groter reservoir nodig. Een reservoir vanaf 12 liter is voldoende voor 5 tot en met 7 personen in een huishouden. Met een reservoir vanaf 14 liter heb je genoeg vermogen voor een gezin vanaf 7 personen. Je voorkomt op die manier een te lage waterdruk; je krijgt continu genoeg zacht water vanuit de waterontharder.
De stroom viel uit en nu komt er weinig water
Heb je een waterontharder met een elektrische aansluiting, dan ben je voor het moment van regeneratie afhankelijk van de timer. Wanneer de timer niet functioneert doordat de stroom uitvalt zit je met een probleem. Er komt nog wel water maar dit is hard en het komt via de bypass die bij de waterontharder zit gebouwd. Wanneer de stroomstoring over is zal de regeneratie plaatsvinden en is het probleem over. Een extra bypass aanleggen voorkomt dit probleem in de toekomst. Je hebt dan wel wat minder water dan gewoonlijk, maar het is wederom niet zo erg als bij een enkele bypass.
Een waterontharder zonder problemen
Wil jij een waterontharder aanschaffen die op jouw situatie is aangepast, dan vraag je eerst offertes op. Dat doe je met deze button. Je krijgt gelijk een aantal offertes toegestuurd om te vergelijken. Daarna ga je tot aanschaf over. Het levert jou een voordeel op tot 20 procent.
Geschreven door: Kosten-waterontharder.be