Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

In steeds meer huishoudens doet de waterontharder zijn intrede. Terecht, want dit handige apparaat doet een hoop nuttig werk. Het calcium en magnesium in jouw leidingwater bindt zich tot kalkmoleculen en die hebben een verwoestende uitwerking op jouw apparatuur, jouw leidingen en jouw gezondheid. Het aanschaffen van zo’n waterontharder en daarom besluiten veel consumenten te besparen op de kosten van het aansluiten. Onterecht, want het is een klus die door een loodgieter moet gebeuren.

De locatie van een waterontharder bepalen

Voordat je tot aanschaf van een waterontharder overgaat is het aan te raden om eerst goed te kijken waar je de waterontharder wil gaan plaatsen. Dit is namelijk van invloed op een aantal zaken.

  • De bereikbaarheid van de waterontharder. Uiteraard wil jij je waterontharder goed kunnen bereiken. Dat kan alleen wanneer het zoutvat bereikbaar is van buitenaf. Helemaal strak in een hoek inbouwen of ingemetseld onder de grond is dus een slecht idee. In een keukenkastje met wat ruimte er omheen is een beter idee.
  • De omgevingstemperatuur van de waterontharder. De omgevingstemperatuur van de waterontharder is eveneens van het grootste belang. De omgevingstemperatuur mag niet te warm zijn. Een locatie naaste de cv ketel in het ketelhok van je huis komt dus te vervallen. Daar is de temperatuur simpelweg te hoog. Een locatie waar de vorst erbij kan komen is evenmin een slecht idee. De schuur of garage valt dus ook af. Het water in de waterontharder mag immers niet gaan bevriezen. Een temperatuur vanaf ongeveer 12 graden tot 27 graden is een goede omgevingstemperatuur.
  • De afmeting van de waterontharder. Waterontharders zijn er in meerdere afmetingen. Kijk dan ook goed naar de plek die je hebt voor de waterontharder voor je tot aanschaf overgaat. Kies niet uit spaarzaamheid voor een kleiner model; wanneer dit het verkeerde vermogen heeft geef je een hoop geld uit aan niets.

Kijk wat je meegeleverd krijgt

Voor het installeren van een waterontharder zijn bepaalde zaken nodig. Zo zal je – zelfs in het geval van een geïntegreerde bypass – minimaal één extra bypass maar beter nog twee bypasses laten aanleggen om ervoor te zorgen dat ook bij regeneratie en storing bij de waterontharder genoeg water langs de waterontharder kan stromen. Het is goed om bij de aanschaf van een waterontharder te kijken of alle zaken die moeten worden mee geïnstalleerd zijn meegeleverd. Soms moet je de aansluitmaterialen nog zelf bijbestellen.

Een afvoer naar het riool aanleggen

De waterontharder moet je zo plaatsen dat er een korte afvoer naar het riool mogelijk is. Doe het dan ook in de buurt van een reeds bestaande waterafvoer. Ga je installeren in een gootsteenkastje, maak dan gebruik van de afvoer van de gootsteen of van een plek in de meterkast. Hier zit je redelijk dicht bij het riool waardoor de leidingen in jouw huis geen schade zullen ondervinden. De waterontharder heeft deze afvoer naar het riool nodig om het kalkwater na de regeneratie te kunnen afvoeren.

Al dan niet een stroomaansluiting

Let goed op bij de aanschaf van een waterontharder of je een model koopt wat op stroom werkt. In dat geval heb je namelijk een stopcontact in de omgeving van de waterontharder nodig. Aangezien het apparaat voortdurend wat stroom zal gebruiken is het niet aan te raden om met meerdere verlengsnoeren te gaan werken. Het risico op brand is te groot. Een waterontharder met een stroomaansluiting is beter in te stellen dan een waterontharder die op waterdruk werkt. Daardoor zal de regeneratie niet op een piekmoment in jouw huishouden plaatsvinden maar eerder op een moment waarop er niemand thuis is. Niemand zit immers te wachten op een daling van de waterdruk tijdens de ochtendspits in huis.

De installateur inschakelen

Het instellen van een waterontharder met een stroomaansluiting moet altijd door een gecertificeerde installateur worden gedaan. In de meeste gevallen zal de leverancier van de waterontharder zaken doen met een installatiebedrijf. In andere gevallen kan je ervoor kiezen om zelf een installateur die als zzp werkt in te schakelen voor deze klus. De installateur heeft er immers alle kijk op wat de momenten zijn die geschikt zijn voor regeneratie. Daarnaast is het instellen van de computer bij de waterontharder een nauwkeurig werkje. Heb je een waterontharder die op waterdruk werkt, dan heb je zelf veel minder invloed op het moment van regeneratie. Je kan in dat geval een waterontharder nog zelf installeren als je daar de vaardigheden voor hebt.

Betaal niet teveel voor de plaatsing

Natuurlijk is het verspilling om voor de plaatsing van een waterontharder teveel te betalen. Het is dan ook altijd aan te raden dat je eerst offertes opvraagt zodat je weet hoeveel je ervoor kwijt zal zijn. Dat doe je het beste met onderstaande button. Zo krijg je meerdere offertes die je kan vergelijken. Dat zal je gelijk een aanzienlijk voordeel opleveren wat kan oplopen tot 15 a 20 procent.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat