Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

In de meeste gezinnen is het zo dat het drinkwater van een goede kwaliteit is. Je hoeft het immers niet te koken en de smaak is goed. Wat jij niet weet is dat waterzuiveringsbedrijven steeds meer moeite moeten doen om het drinkwater in ons land goed op peil te houden. Doordat wij steeds scherpere chemicaliën het riool in lozen bij het schoonmaken van ons huis en bijvoorbeeld het wassen van de auto moeten er steeds meer stoffen worden toegevoegd aan het water om te voorkomen dat het in de leidingen zal gaan rotten. Twee stoffen die lokaal in grote hoeveelheid aan het drinkwater zijn toegevoegd zijn calcium en magnesium. Deze twee stoffen houden het water goed maar zullen zich wel aan elkaar gaan binden. Kalkmoleculen zijn dan het logische gevolg. Die kalkmoleculen vind jij overal in je huis terug en vooral op het sanitair. Een waterontharder wordt steeds vaker verkocht aan particulieren en jij moet ook gaan kijken of je ruimte wil maken voor een waterontharder.

Een apparaat wat zichzelf terugverdient

Een waterontharder mag dan op het eerste oog een flinke aanschaf zijn; wie kijkt naar de lange termijn ontdekt dat het een investering is. Jij bent immers genoeg geld kwijt in de winkel aan anti kalk producten. Bovendien moet je behoorlijk wat betalen aan de onderhoudsmonteur omdat jouw wasmachine een verwarmingselement heeft wat verkalkt raakt. Deze kosten kan jij jezelf besparen door een waterontharder aan te schaffen. Je merkt het nog niet direct bij de aanschaf, maar wanneer je maandelijks flink minder kwijt bent aan anti kalk middelen en uren schoonmaak zie je het verschil.

Het meeste gehoorde argument

Ga je een waterontharder aanschaffen, dan is er een veel gehoord argument waarom mensen afzien van een dergelijk apparaat. Het is namelijk een behoorlijk groot apparaat waardoor het lastig in een huis te plaatsen is. Wie zich echter door de afmeting laat terughouden doet zichzelf tekort. Beter is het om kijken naar een geschikte plek om een waterontharder te plaatsen.

Is de meterkast een geschikte plek voor de waterontharder

De meterkast is een prima plek om een waterontharder in te plaatsen. Het is een plek waar de temperatuur goed is. Daarnaast is er voldoende ruimte om het zoutvat bij te kunnen vullen. De meeste meterkasten zijn zo gebouwd dat er een korte verbinding met de riolering mogelijk is. De meterkast is in de meeste huizen een redelijk loze ruimte, die prima te gebruiken is voor dit doel.

Aan welke eisen moet de opstelplaats voor een waterontharder voldoen

De opstelplaats voor een waterontharder moet aan een aantal eisen voldoen; we hebben ze voor je op een rij gezet.

  • De juiste temperatuur. Een waterontharder moet je bij een geschikte temperatuur neerzetten. Er mag geen nachtvorst in de cilinders kunnen komen. De temperatuur mag dus minimaal 7 graden Celsius zijn. Daarnaast moet er worden gekeken naar de maximum temperatuur. Bij een hoge temperatuur bestaat er namelijk een versneld risico op legionella besmetting van het drinkwater. De maximum temperatuur mag dus ongeveer 25 graden Celsius zijn.
  • Goed bereikbaar. Een waterontharder zal je eens in de 6 a 8 weken moeten bijvullen. Het regeneratiezout moet immers voorradig zijn voor een werking van het apparaat. Daarom is het af te raden om een waterontharder helemaal in te bouwen in de hoek van een kast met het zoutvat naar achteren geplaatst. Beter is het om wat werkruimte vrij te laten rondom de waterontharder.
  • In de buurt van de waterleiding. Omdat je bij een waterontharder minimaal één maar nog liever twee bypasses moet aanleggen is het aan te raden om in de buurt van een watertappunt te werken. Je kan natuurlijk ook een waterleiding aanleggen maar dit is niet zomaar te realiseren.

Waar plaats je de waterontharder

De waterontharder kan je, met dit lijstje ter hand, het beste op één van deze plekken installeren;

  • In de meterkast.
  • In de kruipruimte, mits deze goed geïsoleerd is.
  • In een keukenkastje. Dit is vooral handig te realiseren wanneer je de keuken nog aan het plaatsen bent.
  • In de garage. Als de garage geïsoleerd is en je dus niet qua temperatuur onder de 7 graden uitkomt is dit een prima plek voor een waterontharder.
  • In de bijkeuken. De bijkeuken is een ruimte waar je wel meer apparatuur kan plaatsen. De temperatuur zal ongeveer gelijk zijn aan die van je huis en de ruimte is eenvoudig bereikbaar.

Betaal niet teveel voor het plaatsen

Het plaatsen van de waterontharder is iets wat je het beste aan een professional kan overlaten. Het is dan ook aan te raden om eerst prijzen op te vragen voordat je iemand inhuurt. Dat doe je met deze functie. Je weet gelijk wie er voor jouw situatie het betaalbaarste is. Je vergelijkt een aantal offertes en kiest de beste uit.

 

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat