Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het water wat in Nederland uit de kranen stroomt is doorgaans van een goede kwaliteit. Je hoeft het water niet te koken en het bevat enkel gezonde mineralen. Die zijn toegevoegd aan het drinkwater om te zorgen dat het drinkwater geen legionella gaat ontwikkelen in de waterleiding bij jou thuis. Toch heeft het water wat jij thuis hebt ook een keerzijde. Wanneer je kijkt naar het sanitair in jouw huis zie je gelijk wat die keerzijde is. Je ziet een wittig laagje kalk op het sanitair. Dat kalk zit ook in jouw drinkwater. Sterker nog; het is afkomstig van de mineralen calcium en magnesium die aan het water toegevoegd zijn.

Hoe jij baat hebt bij zacht water

In jouw huis ondervind je waarschijnlijk op meerdere momenten overlast van het harde water wat er bij jou thuis stroomt. Je hebt het zo op het eerste oog niet in de gaten, maar ongemerkt maak jij door toedoen van het harde water flink wat onkosten. Denk maar eens aan de volgende zaken:

  • Anti kalk producten. Voor het schoonhouden van jouw sanitair heb je flink wat anti kalk producten nodig. Denk bijvoorbeeld aan ontkalkingsmiddel voor jouw sanitair. Je mag ook denken aan de anti kalk producten die je aan de was moet toevoegen om te voorkomen dat er kalk in jouw wasgoed belandt.
  • Witgoed onderhoud. Het witgoed in je huis moet je ook goed onderhouden. Veel van dit onderhoud is noodzakelijk omdat er hard water door jouw wasmachine stroomt. Dit harde water bevat kalk wat zich zal hechten aan het verwarmingselement. Daardoor moet jouw verwarmingselement worden gereinigd en op een gegeven moment moet het worden vervangen. Dit witgoed onderhoud kost jou genoeg; dat is iets waar je liever op zou besparen.
  • Witgoed reparatie. Wordt jouw wasmachine niet onderhouden, dan is het verwarmingselement op een bepaald moment toe aan vervanging. Het element kan zijn warmte niet meer kwijt en dat zorgt er op den duur voor dat het zal doorbranden. Deze reparatie is behoorlijk ingrijpend en kostbaar.
  • Witgoed vervanging. Als witgoed niet meer te repareren is zal je moeten overgaan tot de aanschaf van nieuw witgoed. Je bent in dat geval in één keer een paar honderd euro kwijt, terwijl je een wasmachine had gekocht die gebouwd was om 10 a 15 jaar mee te gaan.
  • Jouw huid heeft flink te lijden onder het harde water in jouw huis. Veel mensen in een postcodegebied met zeer hard water hebben klachten als huisvrouweneczeem. Dit is een aandoening die ontstaat doordat je veel met kalk in het water te maken hebt.

Hoe een waterontharder jouw leven makkelijker maakt

Een waterontharder is een apparaat wat ontworpen is om jouw leven makkelijker te maken. Het is een apparaat wat het kalk uit het water haalt en dit vervangt door een onschuldige hoeveelheid natrium. We hebben in schema gezet hoe dit in zijn werking gaat.

  • Twee cilinders en een vat. De waterontharder van Pentair werkt met twee cilinders en een vat. De eerste cilinder is degene met kunstharskorrels de het kalk uit het leidingwater filteren. Het kalk blijft aan de kunstharskorrels hangen.
  • De tweede cilinder. De tweede cilinder bevat een natriumoplossing. Deze natriumoplossing spoelt de kunstharskorrels schoon wanneer deze verzadigd zijn. Dat heet de regeneratie.
  • Het vat. Het vat bevat natrium. Na de regeneratie wordt er opnieuw een natriumoplossing gemaakt met natrium uit dit vat. De cyclus start weer opnieuw.

Het probleem bij uitstek getackeld

Veel waterontharders hebben een probleem, wat bij Pentair verholpen is. Dat probleem zit in de kleppen die de regeneratie regelen. Deze zijn bij een Pentair waterontharder in te stellen waardoor de regeneratie op een getimed moment plaatsvindt. Zo zal jij niet tijdens de ochtendspits met jouw gezin opeens met een dip in de waterdruk komen te zitten.

Hoeveel kost een Pentair

We keken voor jou naar de kosten van een Pentair en kwamen tot de volgende conclusies:

Wat voor model pentair koop je Inhoud harstank Aantal personen in huishouden Prijs
5600 SXT 10 L 10 liter 1 t/m 4 personen 1195 euro
5800 SXT 10 L 10 liter 1 t/m 4 personen 1295 euro
7700 SXT 30 L 30 liter Industrieel 1695 euro
5600 SXT 18 L 18 liter 5 t/m 8 personen 1345 euro
5800 SXT 18 L 18 liter 5 t/m 8 personen 1395 euro

 

Hoe de hardheid de prijs bepaalt

Er zijn meerdere soorten Pentair op de markt. Het type wat je koopt geeft aan wat het vermogen is van het apparaat. De 5600 SXT werkt het beste bij tamelijk hard water, terwijl de 5800 sxt het beste werkt bij redelijk tot zeer hard water. De hardheid van het water speelt dus, net als de gezinsgrootte, een belangrijke rol bij de keuze van de juiste waterontharder.

Eerst offertes opvragen

Natuurlijk wil jij eerst offertes opvragen voordat je tot aanschaf overgaat. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt dan gelijk een aantal offertes in jouw mailbox om te vergelijken. Dat kan je gelijk een leuk voordeel opleveren oplopend tot 20 procent.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat