Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wie een huishouden heeft staat er meestal niet zo hard bij stil dat er flink wat aan het drinkwater wordt toegevoegd voordat het drinkbaar is. Er zit een hele lijst mineralen in het drinkwater, waar onder calcium en magnesium. Deze twee stoffen zorgen ervoor dat het leidingwater niet kan gaan rotten in jouw huis. Het gevaar van legionella is daarmee bezworen. Toch heeft dat water wat zo goed gezuiverd is ook een aantal nadelen. Een belangrijk nadeel is de kosten die eraan verbonden zijn voor jou. We hebben voor jou gekeken naar zaken die jou ongemerkt een hoop geld kosten.

De douche schoonhouden

De douche in jouw huis zal je moeten schoonhouden om ervoor te zorgen dat alles fris is. De douchecabine is doorgaans wit uitgeslagen, maar ook de kranen in je huis zijn vaak bedekt onder een witte laag. Deze laag wordt gevormd door kalk; een logisch gevolg van het calcium en magnesium wat in het drinkwater zit. Dit kalk moet uiteraard worden verwijderd met een anti kalk middel. Daar gaat een hoop geld in zitten. Een gemiddeld huishouden heeft één fles anti kalk middel per maand nodig om al het sanitair mooi schoon te houden.

De was doen

Jij vraagt je natuurlijk af waarom je voor een schone was zoveel wasmiddel nodig hebt. Daarnaast voelt wasgoed wat geen wasverzachter heeft gehad onaangenaam hard aan in het gebruik. Je zal dus veel wasmiddel nodig hebben en per maand gemiddeld een fles wasverzachter als het niet meer is. De hoeveelheid wasmiddel die je nodig hebt is afhankelijk van het kalkgehalte van het leidingwater bij jou thuis. Bij heel hard water heb je soms wel tweemaal zoveel wasmiddel nodig als bij redelijk hard water. Een fles wasmiddel is ook een behoorlijke kostenpost bij de dagelijkse boodschappen.

Jouw lichaamsverzorging

Beauty producten kosten en hoop geld. Vooral wanneer jij een gevoelige huid hebt zal je veel moeten neertellen voor hydraterende producten. Van nature is jouw huid doorgaans niet droog en gevoelig. Dit komt in veel gevallen door de hardheid van het water waar jij jezelf mee wast en waar je het huishouden mee doet. Deze aandoening heeft dan ook de bijnaam ‘huisvrouweneczeem’. Je bent maandelijks flink wat geld kwijt aan de onkosten die je maakt door het harde water in jouw huis.

Jouw witgoed onderhouden

Witgoed, zoals de wasmachine, zal je ieder jaar moeten laten onderhouden wanneer je last hebt van hard water. Het kalk wat in het water zit zal zich namelijk vastzetten aan de leidingen van een wasmachine. Ook het verwarmingselement in de wasmachine werkt als een soort magneet voor kalk. Na een aantal jaren, wanneer er geen onderhoud is gepleegd, zal je met een kostbare reparatie worden opgezadeld. Het verwarmingselement is dan helemaal verkalkt en kan zijn warmte niet meer kwijt. Het jaarlijkse onderhoud van jouw witgoed is een behoorlijke uitgave, die je liever niet zou maken.

De vervanging van apparatuur

We zeiden het al; je bent behoorlijk wat meer kwijt aan apparatuur wanneer je hard water hebt. De gemiddelde wasmachine begeeft het na 5 a 7 jaar. Dat komt doordat de leidingen zijn aangetast door het kalk en doordat andere zaken die met water in contact staan sneuvelen. Je bent daar behoorlijk wat voor kwijt; een nieuwe wasmachine kost al snel 500 a 700 euro.

Waarom een waterontharder particulier interessant is

Heb je voor jezelf alle kosten die je op jaarbasis maakt voor bovenstaande posten op een rij gezet, dan ben je vast tot een flinke optelsom gekomen. Op het moment dat jij die kosten afzet tegen de kosten van een waterontharder kom je er al snel achter dat je niet van een uitgave spreekt maar van een investering. Een waterontharder zorgt ervoor dat jij flink bespaart op jouw huishoudelijke uitgaven, waardoor je het apparaat in een aantal jaren zal terugverdienen. De gemiddelde terugverdientijd van een waterontharder ligt rond de 5 jaar. Dat is heel gering wanneer je het vergelijkt met de levensduur van een waterontharder die ergens rond de 10 a 15 jaar ligt.

De prijs van een particuliere waterontharder

We vroegen een aantal prijzen op van particuliere waterontharders. Men kwam met de volgende resultaten:

Wat voor waterontharder koop je Aantal personen in een huishouden Hardheid van het water Prijs van de waterontharder
Waterontharder met harstank van 5 tot 10 liter 1 tot 4 personen Redelijk hard water Vanaf 795 euro
Waterontharder met een harstank van 12 tot 18 liter 5 tot 9 personen Redelijk hard water Vanaf 1295 euro
Waterontharder met een harstank van 5 tot 10 liter 1 tot 4 personen Zeer hard water Vanaf 995 euro
Waterontharder met een harstank van 12 tot 18 liter 5 tot 9 personen Zeer hard water Vanaf 1595 euro

 

Een faire prijs voor een waterontharder

Als consument wil je natuurlijk eerst weten voor welke kosten je komt te staan in jouw situatie. Het is dan ook aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met deze button. Zo weet je gelijk waar je aan toe bent en welke leverancier voor jou de beste keuze is.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat