Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder in Ouddorp installeren biedt voordelen. Het leidingwater op Goeree-Overflakkee is bijzonder hard en bevat dus een grote hoeveelheid kalk. In je huishouden richt het kalk een lange lijst aan problemen aan, van zichtbare (kalkvlekken) tot onzichtbare (kapot witgoed). Waterontharders in Ouddorp zijn populair, omdat elke liter leidingwater daar een grote lading aan kalk bevat – en deze machines filteren het kalk uit het water. Voordat het in je huis alle problemen van dien kan aanrichten. In Ouddorp een waterontharder installeren is dus een uitstekende investering. Maar wat is een goede keuze? Er zijn talloze aanbieders in de omgeving die waterontharders leveren. Er zijn veel machines met allemaal andere prijskaartjes. Om je op weg te helpen richting een verstandige beslissing, willen we je graag informeren over de ins en outs op het gebied van waterontharder. We leggen uit hoe de machine werkt, welke modellen er op de markt zijn en welke nuttige of nutteloze toevoegingen er bestaan. Zodat jij de juiste beslissing kan maken.

Hoe werkt een waterontharder?

Het harde water op Goeree-Overflakkee heeft vervelende gevolgen voor je huishouden, apparatuur, textiel en leidingen en zelfs voor je gezondheid. De beste en enige bewezen manier om deze kalkoverlast tegen te gaan, is het wegvangen van kalkdeeltjes uit het leidingwater. Een waterontharder in Ouddorp vermindert de kalkoverlast door alle huishoudwater te zuiveren van kalkdeeltjes, vóórdat ze overlast veroorzaken. Dat is de reden dat het apparaat bij de hoofdkraan is aangesloten: alle water dat de waterontharder verlaat, is automatisch gezuiverd van kalk. Een waterontharder werkt als volgt. Het apparaat bevat een filter met ionenwisselaar en natriumzout. Dit filter vangt alle binnenkomende water op en wisselt de kalkionen (kalkdeeltjes) daarin voor natriumionen uit het onthardingszout. Zo blijven de kalkdeeltjes veilig achter in de machine, vervangen door natriumdeeltjes, die met het water mee je huis in stromen (natrium kan geen kwaad – het is ook een bestanddeel van normaal keukenzout). Elke vijf a tien dagen maakt de waterontharder zijn eigen filter schoon. De kalkdeeltjes worden dan weggespoeld door de afvoer.

Nadelen van kalkhoudend water

Kalk komt overal waar water komt: in het sanitair, de keuken, witgoed, buiten, je eten. Voor al deze klussen is het beter om zacht water te gebruiken. We geven hier een overzichtje van de effecten van kalk, die optreden als je geen waterontharder in Ouddorp geïnstalleerd hebt.

  • Witgoed gaat eerder kapot, doordat de waterverhitters doorbranden. Die kunnen hun werk niet meer doen omdat er een laag kalksteen op ontstaat. Dan gaan ze stroom verspillen en uiteindelijk breken ze in stukken.
  • Je textiel wordt ruw en muf. De vezels van katoen en andere natuurlijke stoffen hebben een beschermend laagje dat aangetast wordt door kalk. De vezels gaan dan klitten en worden broos en hard. Dat merk je als je je kleren draagt of je afdroogt met een handdoek.
  • Je huid gaat irriteren en jeuken. Ook je huid heeft te leiding van de gevolgen van kalk in leidingwater. Bij het douchen droogt het kalk je huid uit tot het punt dat die rood wordt, schilfers gaat produceren en scheurtjes gaat vertonen.
  • Leidingen slibben dicht door ketelsteen. Deze vorm van kalk vermindert door constant afzettingen de doorsnede van je waterleidingsbuizen. Na verloop van tijd vermindert de waterdruk en moet je je leidingen vervangen.
  • Eten en drinken gaan krijtachtig smaken. De bijsmaak die kalk geeft aan gekookte producten of voedsel/dranken die met water zijn bereid is steenachtig en maskeert de natuurlijke smaken van het voedsel. Na verloop van tijd heb je niet eens meer door dat je eten minder smakelijk is.

 

Wat een waterontharder voor kosten met zich meebrengt

Er zijn een paar factoren die bepalen wat de totaalprijs is van een waterontharder in Ouddorp. Onder andere is het volume van de machine belangrijk – dit hoeft niet groter te zijn dan het aantal liter water dat je per dag nodig hebt. Ook het merk is van invloed, omdat betere merken een langere tijd meegaan. Verder kan een waterontharder mechanisch werken, wat veel grondstoffen kost, of elektronisch, wat zuiniger is. Ook kan je zelf je waterontharder installeren  op de hoofdkraan, maar als je het liever laat verrichten door een vakman, moet je daarvoor zo’n 200 euro uittrekken. Hetzelfde geldt voor periodiek onderhoud van de machine: dat kan je zelf doen of je kunt het uitbesteden. Als je een beknopte samenvatting van de belangrijkste prijzen wilt zien, bekijk dan dit tabelletje.

 

  Elektronische modellen Mechanische modellen
Installeren €250,- €200,-
Zuinig ja nee
Regelmatig onderhoud €150,- €120,-
Aankooptarief Vanaf €800 Vanaf €720

 

Welke modellen waterontharder er bestaan

Over het algemeen geldt: hoe duurder een waterontharder, hoe uitgebreider de garantie ervan is. Als er fabricagefouten merkbaar worden in de maanden na aanschaf kan je een vergoeding of een nieuwe machine krijgen tijdens de garantieperiode.

 

  • Je kunt besparen op de kosten van een waterontharder in Ouddorp door een model te kiezen dat op waterdruk werkt. Andere apparaten werken op netstroom of batterijen.
  • Een model met duo behuizing bestaat uit een losse zouttank en losse watertank. Deze apparaten zien er wat rommeliger uit, maar zijn makkelijker schoon te maken en op verschillende plekken in te bouwen. Het alternatief is om een zogenaamd compact model te kopen, waarbij alle onderdelen van de machine in één behuizing zijn ondergebracht,

 

Tips voor onderhoud

  • Je waterontharder bereikt een langere levensduur als je hem regelmatig schoonmaakt. Dit kan je zelf doen, of je kan een monteur in de arm nemen. Bij het schoonmaken moet het apparaat gereinigd worden, de onderdelen moeten nagekeken en ingevet worden en de machine moet ontsmet worden om de bloei van micro-organismen te voorkomen.
  • Het harsfilter van de machine is onderhevig aan slijtage. Tien jaar na de installatie van je waterontharder in Ouddorp is het daarom slim om te investeren in een nieuw filter. Zo weet je dat de machine zijn optimale vermogen behoudt.

 

Offertes aanvragen

Wij hebben uitgebreide contacten met aanbieders van waterontharders in Ouddorp en omstreken. Om je makkelijker een keus te laten maken kunnen we je offertes van deze aanbieders toesturen: gratis en zonder verplichting. Denk je dat dat nuttig voor jou is, klik dan hier op de button en ontvang direct actuele offertes.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat